DAMIR KRAJAC Cropix
ŠOK U ZAGREBU

Hrvatska vodila cijelu utakmicu pa u neviđenoj drami ostala bez zlata

Hrvatski vaterpolisti izgubili su od Španjolske (10:11) i osvojili europsko srebro
Piše: SNObjavljeno: 16. siječanj 2024. 21:26

HRVATSKA - ŠPANJOLSKA 10:11 (5:3, 2:3, 3:2, 0:3)

ZAGREB - Plivalište uz Savu. Gledatelja 2.000. Suci: Margeta (Slovenija) i Stavridis (Grčka). Opunomoćenici: Ramos (Portugal) i Brguljan (Crna Gora).

HRVATSKA: Bijač (14 obrana), Burić, Fatović 1, Lončar, Biljaka, Bukić 4, Vukičević 1, Žuvela 2 (1-1), Marinić Kragić 2, Vrlić, Butić, Harkov, Popadić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

ŠPANJOLSKA: Aguirre (8 obrana), Munarriz 2, Granados 3, Sanahuja 3, De Toro, Larumbe 1, Biel, Cabanas, Tahull 1, Perrone, Mallarach, Bustos 1, Lorrio. IZBORNIK: David Martin.

PETERCI: Hrvatska 1-1, Španjolska -

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 10, Španjolska 12. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Cabanas (22). CRVENI KARTON: pomoćni trener Marelja (28)

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 4-11 (36%), Španjolska 5-10 (50%).


Osam minuta. Toliko je Barakude dijelilo od Pariza. Njihovog najvećeg, glavnog cilja na ovom Europskom prvenstvu. Doista su toliko i bili udajeni. Jednu jedinu četvrtinu. U zadnju se ušlo s 2 pogotka prednosti, ali suparnik je u toj dionici postigao 3, no za njih bitnije, nije primio niti jedan. Vodili su Španjolci jednom, samo jednom, to je bio taj gol. Gol Alvara Granadosa za 11:10 za zlato, za naslov prvaka Europe i za španjolski put na Olimpijske igre. Ne, imamo mi i dalje šanse za Pariz, jedino što ostaje žal što to nije učinjeno već sada, već ovog utorka.

Sava u Zagrebu je nekad davno bila plavkasto-zelenkasta, većinom je smeđa, ali jučer bijelo-crvena. Barem jedan bazen uz nju. Takav je kolorit bio prevladavajući na tribinama i u sjajnoj atmosferi.

Teško je igrati loše u takvom ozračju i pod takvim bojama. Dokazano već u 18. sekundi! Vrlić je izborio peterac, a Žuvela proparao mrežu. Brzo je odgovorila Španjolska, u istoj minuti za 1:1. Već u sljedećoj, sjajan napad po desnom krilu Harkova, promjena strane lijevo za Bukića koji sjajno, iz prve, bez čekanja pogađa za 2:1.

image

Slavlje Španjolaca

RONALD GORSIC Cropix

Španjolci imaju u obrani istu formulu isprobanu protiv Talijana u polufinalu. Visoki presing, pa povlačenje u zonu, s pozornošću na 2 metra, ali dopuštanjem našoj vanjskoj liniji za šut. Jedino, što ostaje malo sekundi do kraja napada. Gosti preko Granadosa i Munarriza s lijevog vanjskog preokreću na 2:3, da bi tada slijedio mini-uragan Barakuda. Tri komada "u komadu" - Vukičević, pa čak dvije kontre. Prvu rješava Burić, drugu Marinić Kragić. Dva protunapada u 30 sekundi! To boli. Mislim, srce španjolsko. Naše je razgaljeno. Nakon 8 minuta 5:3! Puno golova za jednu četvrtinu uopće, ali mi čak 5 golova u malo više od pet minuta. Imamo mi to, imamo. Napad, na to mislimo.

Početak druge, Luka Bukić pogađa već treći put! Pola hrvatskih golova je Lukino djelo, 6:3. S druge strane, kod Španjolaca sva opasnost vreba kako smo i najavili od dvojice njihovih najubojitijih likova, prvih strijelaca Granadosa i Munarriza. Obojicu bi smjestili u red 5 najboljih šutera na svijetu. Brzo, jako i precizno. Strašno teško za čuvati. Od prvih 5 golova Furije - Munarriz 2, Granados 1. Tako je bilo kod 6:5 za Hrvatsku jer su smanjili Munarriz i Larumbe na 6:5. Međutim, ima jedan među 13 genijalaca u Hrvata koji je ove večeri "vruć". Luka Bukić pogađa s lijevog vanjskog za 7:5. Četvrti gol Luke! Ha, zna se čiji je ovo bazen! Bukićeva hiža!

Nadmudrivanje je ovo u mnogome, ako o napadu govorimo, vanjskih linija i obrana. Onaj španjolski napadački red je znan od ranije, ali razaračka lepeza Barakuda ima silnu snagu koja samo čeka eksploziju - Bukić, Fatović. Marinić Kragić, Harkov, a kad treba izvana mogu i Žuvela i Burić. Na poluvrijeme se otišlo ipak s "tek" plus 1 odnosno 7:6 jer je Bustos s 2 metra pogodio Bijačevu mrežu.

image

Granados je postigao sjajan gol za pobjedu Španjolske

DAMIR KRAJAC Cropix

Početkom treće četvrtine smo na početku. Utakmice, rezultatski jer Sanahuja bježi u kontru - 7:7. Malo teški trenuci jer u kratko vrijeme smo primili golove na način na koje se to "ne smije". Shvatite to uvjetno, ali s 2 metra i kontra, koja istina jest španjolska specijalnost. Odlična reakcija izbornika Tucka, odmah zove minutu odmora. Vrlo dobro. U sljedećem napadu Lončar je izborio izbačaj, a JMK s lijevog krila na dodavanje Bukića trese Aguirreovu mrežu - 8:7.

Sada mi napadamo malo više španjolski vanjski red, trošimo im snagu i sekunde. Poravnali su preko gorostasa, centra Tahulla. Jako lijepa akcija, s igračem više. Četvrtina je to u kojoj Bijač ima 4 obrane, ukupno 10. Ukrotio je i prvi pokušaj Perrone, tek dvije minute prije kraja dionice. A onda zadnja minuta treće četvrtine. Točno 54 sekunde do kraja, Žuvela s desnog vanjskog za 9:8, a 3 sekunde prije kraja i Lolo Fatović za 10:8. Uh, ovo mora demoralizirati malo. U zadnjim sekundama četvrtine, osam minuta do kraja, Hrvatska vodi 10:8. Ne mislimo, uopće ne pomišljamo da je kraj. Daleko je još.

Druga minuta zadnje dionice. Čudesna obrana Bijača, šut Perrone. Skroz desno, Marko je bio lijevo, istegao je sva mišićna vlakna da bi ovo pokrio. Čudo! Ali... što onda reći za obranu Tahulla, "zicer" s 2 metra. Marko Imperatore Bijač. Samo, treba nam gol, teško se braniti protiv Španjolske, ma koliko god to perfektno činimo. Sanahuja nažalost potvrđuje naše riječi i strepnje, pogađa za 10:9. Ulazimo u zadnje tri minute. Treba nam gol! Ušli smo bili i u zadnje dvije minute, golova nema, 10:9, a Bijač ima već 14 obrana. Minutu i pol do kraja, Furija u furioznom napadu, kruži lopta oko zone, traže Alvara Granadosa, a ovaj nalazi put lopti u mreži – 10:10. Lagani, veliki tuš. Točno 48 sekundi do kraja, šrauba, valja priznati lijepa, Alvara Granadosa. Prvo vodstvo Španjolske, 10:11. Tucak je pozvao minutu odmora. Ovo je možda posljednji napad, prvi put gubimo, 48 sekundi do kraja. Samo 15 sekundi do kraja, Burić je izbacio Munarriza za igrača više. Zadnji tračak nade, zadnjih desetak tračaka koji su se... ugasili.

Prvi dojam! Tuga jasno. Žalost, apsolutno. No odmah, priberimo se, otresimo glavom, pogledajmo malo oko sebe, pa pogledajmo njih. Barakude kojima je nemjerljivo teže. Ne, ustanimo zaplješćimo. Kome? Prvo pobjedniku jer je tako sportski, a zatim jedan dugačak, dugačak aplauz. Ljudi moji, pa imamo srebro, Hrvatska je europski doprvak. Nemojmo nikada to žaliti, slavimo, budimo ponosni.

image

Marko Bijač

DAMIR KRAJAC Cropix


Gotova je utakmica, Španjolska je prvak Europe. Imala je Hrvatska napad s igračem više, ali nismo uspjeli zabiti. Po obrani Španjolaca isteklo je vrijeme za utakmicu.

10:11 Nije dobro! Španjolska ima pogodak prednosti 48 sekundi do kraja. Granados je zabio iz lijepe šraube.

10:10 Zabija Granados. Izjednačeno je minutu i pol prije kraja utakmice.

Ne da Bijač naš gol. Brani sada dva udarca Munarriza, manje je od dvije minute do kraja utakmice.

10:9 Sanahuja je opasan! Postigao je treći gol na utakmici u novoj situaciji s igračem više.

Nema golova s niti jedne strane na početku zadnje četvrtine. Ostalo je manje od pet i pol minuta, sada je Harkov blokom zaustavio jedan udarac Španjolaca s igračem više.

10:8 Kakav gol Fatovića! Golčina! Potpuno je probio španjolsku obranu s 8-9 metara i odveo nas na dva pogotka prednosti netom prije kraja treće četvrtine.

9:8 Ima i Hrvatska svoje igrače sa silovitim šutem. To je Žuvela koji je probio Aguirrea za novo vodstvo Hrvatske.

8:8 Španjolska je opet odigrala odličnu akciju s igračem više. Lopta se brzo kretala, a iza Bijača ju je na kraju pospremio Tahull.

Brani Bijač odlično! Skupio je devetu obranu, sada je dva puta zaredom spasio naš gol.

8:7 Uh, kakav gol Marinića Kragića! Nismo dobro odigrali napad s igračem više, ali je Marinić Kragić iz teške pozicije postigao gol za novo naše vodstvo.

Zastala je Hrvatska u napadu pa je Tucak zatrražio time-out iako nije situacija s igračem više.

7:7 Izjednačila je Španjolska nakon kontre koju je iskoristio Sanahuja.

Poznate oči prate Barakude. Zlatko Dalić, Mario Mandžukić, Tomislav Tomašević... Više pročitajte OVDJE

Krenula je treća četvrtina. Prvi napad je imala Hrvatska, a šut Harkova je zaustavio Aguirre.

Gotova je i druga četvrtina. Hrvatska i dalje vodi u utakmici s puno golova. Rezultat je 7:6.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

7:6 Dobra akcija Španjolske s igračem više. 'Na stativi' je ostao sam Bustos i postigao gol.

7:5 Bukić!!!! Četvrti gol postigao je Bukić nakon sjajne akcije Hrvatske. Odigrali smo polukontu, strpljivo tražili slobodnog igrača za šut, a to je bio Bukić.

6:5 Počeli su zabijati Španjolci s vanjskih pozicija. Sada je precizan bio Larrumbe.

6:4 Španjolska je smanjila na 6:4 golom Munarriza.

6:3 Razigrao se Bukić u finalu! Postavila je Španjolska zonu koju je razbio Bukić svojim trećim golom na utakmici!

image

Luka Bukič

DAMIR KRAJAC Cropix

Gotova je prva četvrtina. Sjajno je Hrvatska napadački otvorila utakmicu, rezultat je 5:3!

5:3 Još jedna brza polukontra koju je s lijevog krila završio Marinić Kragić. Izbornik Španjolske je pozvao time-out.

4:3 Odlična kontra Hrvatske koju je realizirao Bukić! Ukrao je loptu u obrani, isplivao kontru i uspio savladati Aguirrea.

3:3 Nije dobro izgledao napad Hrvatske, a onda je Vukičević silovito potegnuo za 3:3.

2:3 Munarriz je iskoristio lošu obranu Hrvatske i provukao loptu Bijaču ispod ruke. Prije toga Hrvatska iskoristila igrača više, drugi put zaredom. Sada je neprecizan bio Fatović.

2:2 Lijepo Španjolska igra u situcijama s igračem više. Opet su dobro izradili akciju, a precizan je bio Granados.

2:1 I Hrvatska je dobro krenula s igračem više. Isključenje Perronea je zaslužio Žuvela, a nakon dobrog dodavanja Harkova precizan je bio Bukić.

1:1 Silovito Sanahuja zabija iz prve situacije s igračem više za Španjolce.

1:0 Počeli smo odlično. Vrlić je izborio peterac, a Žuvela ga iskoristio.

Počela je utakmica. Prva lopta je za Hrvatsku.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Tribine su pune! Pogledajte kako to izgleda u videima koje su snimili naši novinari Dean Bauer i Andro Polić:

Nešto više od sat vremena prije početka finalne utakmice, objavljen je sastav Hrvatske, dakako i Španjolske. Bez ikakvih iznenađenja. Ona 13-orica koja je izbacila Mađare u polufinalu, ali i Grke u četvrtfinalu, skočit će u vodu i u borbi za zlato.

Dakle - Bijač, Burić, Fatović, Lončar, Biljaka, Bukić, Vukičević, Žuvela, Marinić Kragić, Vrlić, Butić, Harkov, Popadić. Kod Španjolaca istovjetno stanje. Sve najbolje što ima izbornik David Martin je tu. U finalu. Tribine su sve punije. Više od sat do utakmice, najmanje 1.500 ljudi je već na bazenu. Tribine bijelo-crvene, iako... zamijetismo i jednu španjolsku zastavu. (dba)

Italija je osvojila treće mjesto na Europskom prvenstvu nakon 12:7 protiv Mađarske. Potpuno različito od one utakmice u skupini kada je Mađarska pobijedila s 10:5. Podsjetimo, tada je Talijanima odgovarao poraz upravo s tom razlikom kako bi pali na drugo mjesto grupe B i izbjegli Španjolsku do finala. No, 'zeznuli' su ih Crnogorci koji su pobijedili Hrvatsku u trećem kolu grupe A u Dubrovniku pa su se Španjolci i Talijani susreli u polufinalu.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Vrata plivališta uz Savu za večernji program koji čine dvije utakmice (Grčka - Crna Gora, za 5 mjesto i jasno finale Hrvatska - Španjolska), otvorena su od 18.00 sati. Zamolbu HVS-a poslušao je dobar do navijača, te su bitno ranije došli na bazen. Montažna tribina iza sjevernog gola je skoro dva sata do početka susreta ispunjena malo više od polovice, a glavna tribina okvirno 15-ak posto. Ne brinite, bit će krcato.

Po tribinama su već razvijene neke zastave i poruke navijača iz Labina, Bjelovara, a definitivno ih ima i iz Grada. Jasno smo otkrili po barjaku svetog Vlaha, na kontinentu bi rekli svetog Blaža. Svejedno, treba će nam pomoć svih svetaca, odnosno neće škoditi. (dba)

image

Navijači na finalu EP-a u vaterpolu

ANDRO POLIć

Hrvatski Španjolac ili španjolski Hrvat? Xavi Garcia igrao je za obje reprezentacija, osvajao medalje i sa Španjolskom i s Hrvatskom, a finale u Zagrebu pratit će iz novinarske loše.

image

Xavi Garcia u press loži

SPORTSKE NOVOSTI

Ostale su još samo 32 minute Europskog prvenstva u vaterpolu koje se po drugi put uzastopno igra u Hrvatskoj. Na onom prošlom, igranom u Splitu prije godinu i pol, hrvatski su se vaterpolisti okitili zlatom, a sada se nadamo istom scenariju. Protivnik u finalu je, istina, drukčiji - izabranici Ivice Tucka će se za zlato boriti protiv Španjolske dok smo Mađarsku, finalistu iz 2022., pobijedili u polufinalu.

Protiv Španjolske je Hrvatska otvorila ovo prvenstvo. U Dubrovniku je slavila nakon izvođenja peteraca, 14:12, a bila je to prva pobjeda naših vaterpolista nad Španjolcima nakon Svjetske lige 2019. Nakon toga je Španjolska redovno bila bolja - na Svjetskom prvenstvo 2019. (6:5), Europskom 2020. (9:8), Olimpijskim igrama 2021. (8:4) i Svjetskom prvenstvu 2022. (10:5).

Španjolci su posljednjih godina u vrhu svjetskog vaterpola, ali jedna stvar im nedostaje - europsko zlato! Na posljednje tri kontinentalne smotre osvojili su dvije srebrne i jednu brončanu medalju, imaju i medalje s tri posljednja svjetska prvenstva s time da tu zlato imaju iz 2022., a olimpijsku medalju će juriti u Parizu.

Hrvatska je, pak, svaki put osvojila zlatnu medalju kada je bila domaćin europskom prvenstvu. Bilo je to 2010. u Zagrebu, bilo je to 2022. u Splitu, neka bude tako i na ovom prvenstvu održanom u Dubrovniku i Zagrebu umjesto u Izraelu. Više od 2.000 navijača na zagrebačkoj Mladosti će biti uz vaterpoliste.

Linker
05. ožujak 2024 12:11