Luka Bukić

 BOZO RADIC Cropix
BITKA ZA POLUFINALE

Luka Bukić najavio veliki okršaj: ‘Imamo jednu od najbržih momčadi na turniru, to je naš veliki adut‘

‘Čak i da je bilo to prvo mjesto u skupini, mi bi i dalje išli na zlato, na pobjedu u svakoj utakmici‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. siječanj 2024. 14:52

Na prethodnom Europskom prvenstvu u Splitu 2022., on je sa 136 i pol minuta provedenih u igri, imao najveću minutažu među Barakudama. Izuzmemo li dakako vratara Bijača. No, iste podatke će te pronaći i na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki 2023., ali i na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. Slično ili čak i isto je bilo u klubovima, primjerice u Mladosti, danas Jadranu. To između ostalog govori samo jedno. Igrač od najvećeg trenerovog povjerenja, jer nema stratega u bilo kojem sportu koji će raditi protiv samog sebe, pa nekoga ostavljati u igri zbog “lijepih očiju”.

Isto vrijedi i za aktualno Europsko prvenstvo u Zagrebu i Dubrovniku. Sa 63.44 minute provedene u igri u prve tri utakmice ili prosjekom od 21.14 minuta, ispada da je ovaj igrač u bazenu značajno više od dvije i pol, zamalo tri četvrtine.

Nema tu filozofije

Oni koji prate vaterpolo malo duže znaju da se radi o Luki Bukiću. Racionalan u igri, maksimalno odgovoran u obrani, razvlači suparnikovu obranu na našoj lijevi strani napada, odličnog osjećaja za gol i pregleda situacije. Njegove lopte su rijetko kada krivo ili loše dodane. Sigurno jedan od stožernih igrača Barakuda, pa je tim logičnije uoči dosad najbitnije utakmice na turniru osluhnuti njegove misli, predviđanja (iako prognozama Luka baš i nije sklon), zapažanja.

- Ostvarili smo ipak onaj prvi cilj, izravan plasman u četvrtfinale. Naravno da je moglo bolje jer smo mogli biti i prvi u skupini, ali opet ništa nije izgubljeno.

Nešto što smo htjeli u biti i sami nadodati jer je u konačnici i dosta osvrtanja na ono iza nas, kada je bitnije ono na što možemo utjecati, a to je predstojeći sraz.

- Pa naravno, nama je sljedeća utakmica sada najvažnija, pripremit ćemo se dobro i nadam se jasno i pobijediti. U konačnici, čak i da je bilo to famozno prvo mjesto u skupini u Gružu, mi bi i opet dalje išli na zlato, na pobjedu u svakoj sljedećoj utakmici. Nema tu previše filozofije, ali slažem se da imamo jednu težu utakmicu više. Opet, ako želimo osvojiti ovo Prvenstvo, onda svaku utakmicu moramo pobijediti. To je tako jasno i ništa se tu nije promijenilo.

Posvetimo se mi stoga Grčkoj. Načelno, nema reprezentacije u Europi koja bi nam bila nepoznanica, a ponajmanje ne Grčka s kojom se u posljednje vrijeme učestalo susrećemo.

- Što se Grka tiče, igrali smo dosta s njima na nekoliko zadnjih natjecanja. Dobro ih poznajemo, odlična momčad s nekoliko izvrsnih mladih pojedinaca, zapravo svih 15 igrača. Tko god da ostane u 13 za utakmicu, pokriveni su na svim pozicijama. Opet, ako se dobro pripremimo, mislim da ih možemo pobijediti.

Ipak, prije daljnje rasprave i najave, Luka je imao jednu posebnu želju za istaknuti.

- Želio bi se zahvaliti svima koji su došli u Dubrovnik u na naše utakmice. Bilo je sjajno navijanje u svim utakmicama, gušt za igrati, nadam se da će tako biti u Zagrebu.

U bazenu u kojem je “rođen”, mislimo vaterpolski rođen. Bazen koji mu je matični, u kojem je kao 16-godišnjak debitirao za seniorsku momčad Mladosti. Bilo je to jedne veljače 2011. protiv Solarisa.

- Ne znam koliko je to nekome sa strane možda bitan ili nebitan detalj, ali meni je osobno lijep. Lijepo mi je biti na ovom bazenu jer tu sam odrastao, živio sam cijeli život u Zagrebu. Bila je godina u Reccu i sad sam u Splitu. Ima ovaj bazen neki poseban značaj meni, ali bez obzira gdje se igralo, nastojim biti isti i jednako tako i igram. Probat ćemo dati sve od sebe za pobjedu.

Primjećujemo jedan lagani koloritni ukras ispod lijevog oka, čitajte masnica, to je “uspomena” na koju utakmicu?

- Protiv Francuza. Nisam ni ja siguran tko, ali protiv Francuza.

Je li barem prekršaj suđen?

- Hmmm, mislim da ne.

Toliko o ponekim odlukama sudaca. Dobro, svi griješimo, počet ćemo od sebe, ali neke stvari su... Ma dobro, da ne otvaramo sad raspravu.

- Ma ne, ima milijun takvih kontakata. Samo što se neki vide, a neki ne – iskreno će Luka Bukić.

Odmah agresivno

Vratili bi se ipak na Grčku. Njima sasvim sigurno ne paše igranje s momčadima koje su aktivne, puno plivaju, idu u kontre. Hrvatska je upravo to, imate takve kapacitete, igrače. Bukić je jedan od njih, plovan, brz...

- Imamo sigurno jednu od najbržih momčadi na turniru, bez obzira s kim igrali. To je jedna od naših velikih odlika. A što se Grčke tiče, oni imaju odlične braniče. Zona 6 na 6 im je sigurno osobita vrlina, ali ako ih se malo izbaci iz takta, odemo li u koju kontru, neće i njima biti lagano za igrati. Par golova lakih zabiti, jasno uz pokrivanje da mi sami ne primimo gol, to bi nam puno značilo.

Što je sve presudno za dobrog igrača više, osim jasno preciznog završnog udarca?

- Ima više toga. Od početka valja biti agresivan prema golu, napasti. Dobra priprema i jasno završnica. Teško mi je izdvojiti jednu samo stavku. Kao što je važna i brzina protoka lopte oko zone, a opet nekad treba malo stati i “navući” obranu. Ovisi o obrani, ali i o tomu koja se akcija igra u napadu - veli Luka Bukić.

Navijači bi voljeli samo jednu akciju. Pobjedničku, dakako. S postojanim Lukom Bukićem u pravom izdanju, to je itekako izvedivo, lakše, puno vjerojatnije.

Linker
03. rujan 2024 06:09