Jerko Marinić Kragić

 DAMIR KRAJAC Cropix
U LOVU NA TRON

Marinić Kragić: ‘Kad Hrvat želi, Hrvat može! Poginut ćemo u bazenu za treće domaće europsko zlato‘

‘Pobijedili smo Španjolce u prvoj utakmici, doduše teškom mukom, no ponovit ćemo to i u finalu‘
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 16. siječanj 2024. 07:22

Stasiti hrvatski vaterpolist Jerko Marinić Kragić, "fetivi" Splićanin, rođen 1992., napadač splitskog Jadrana, jedan je od onih hrvatskih igrača koje je izbornik Ivica Tucak potpuno opravdano pozvao u reprezentaciju koja je 2022., baš u njegovom Splitu, osvojila europsko zlato. Dakako da ga je pozvao i za ovaj EP, a Jerko mu je očekivano poziv u momčad uzvratio odličnim igrama, najprije u Dubrovniku, sada u Zagrebu, na putu prema obrani zlata.

Premda je u najboljim ("ozbiljnim") vaterpolskim godinama, u reprezentaciji je Jerko relativno kratko, no sve to vrijeme jedan je od najpouzdanijih u bazenu, kako u Splitu na prošlom EP-u, tako i sada, na tekućem. Jedan je od onih koji je konačno dočekao svoje vrijeme, nakon što se oprostio gro one najtrofejnije reprezentacije, te je Jerko dosad osvojio "samo" ono splitsko zlato. U Dubrovniku i Zagrebu dosad je naš najbolji strijelac reprezentacije, s 12 ukupno postignutih golova iz 18 "pokušaja". Protiv Mađara imao je 3/3, istina, dva je zabio iz peteraca. No, taj statistički podatak za njega je nebitan, i njegov je odgovor tu zapravo "klasičan", baš kao što ga daje većina sportaša, ne samo vaterpolista: "Nije bitan pojedinac i njegov učinak, niti tko je to u konkretnom slučaju u svakoj pojedinačnoj utakmici, bitna je samo momčad i ono što ona ostvari na bazenu (terenu)..."

- To je i naša glavna odlika, dobra smo "klapa". Pozvan sam, želio sam to i sanjao, a to povjerenje pokušavam opravdati, no tako je sa svima. Dosad smo bili dobri, nadam se da ćemo u finalu biti još i bolji, i vjerujem, ustvari siguran sam da ćemo obraniti zlato.

Taj momčadski duh je ono što je vrlo važno, no, što je konkretno "dovuklo" Hrvatsku do novog finala?

- Na primjeru polufinala s Mađarima najbolje je to analizirati. Malo smo se na početku mučili i bili nesigurni, ušli smo rezervirano i malo pažljivije, težina zadatka malo je otežala ruke. Ipak je to utakmica za ulazak u novi finale pred domaćom publikom. No, kad jer proradio blok, a mislim da je bio najbolji do sada, bolji nego na prijašnjim utakmicama, onda smo ih slomili. Ta nam je obrana, naravno, s fenomenalnim Bijačem na vratima, donijela ovaj novi uspjeh. Tako treba biti uvijek.

Jerko ima i konkretniji odgovor, a to je poštivanje onog što izbornik traži. Zato je i njegov učinak dobar:

- Treba nakon obrane strpljivo graditi napad, a to nije uvijek lako. Nekad čovjeka ponese. Tražimo uvijek igrača koji ima najbolju priliku za šut. I ja sam u jednoj situaciji s dva igrača više malo "zabrzao", no to je uglavnom naš koncept igre. I u četvrtfinalu i u polufinalu to smo demonstrirali i pobijedili. Strpljivo građenje napada i traženje najbolje pozicije. Naravno, uvjet je da se uvijek daje sve od sebe.

Upravo je Jerko primjer za to, uvijek je unutra i najtemperamentniji je - onako "južnjački" to pokazuje:

- Takav sam, znaju svi, no to nije važno, važno je biti smirene glave - kako rekoh - nek zabija onaj tko je u najboljoj poziciji, nitko ne smije stavljati sebe ispred momčadi.

Rasplet turnira poprilično je logičan...

- Mi smo znali da imamo tu kvalitetu, uspjeli smo je i potvrditi u bazenu, izuzev te nesretne, srećom, sada nebitne, utakmice s Crnom Gorom. U polufinalu smo primili samo osam golova, dakle, ta je obrana možda i najvažniji segment našeg uspjeha, od nje sve kreće. Ponovit ću, s Markom na čelu, koji nam daje sigurnost.

Protivnik u finalu je očekivan - ili?

- Prema mojem mišljenju, ali i mišljenju ostalih, Španjolci su bili uoči EP-a glavni favoriti za zlato, nisu napravili nikakvu smjenu generacija. Nekoliko godina uvijek su u nekim završnicama, igraju konstantno na visokom "levelu", no znamo sve o njima, kao i oni o nama, i bit će to tvrd i neizvjestan finale. Presudit će veća mirnoća, veća čvrstoća i želja.

A želje Hrvatima nikad nije nedostajalo, Jerko je to uvijek isticao, bez obzira na to o čemu se radi:

- Nama je neće nedostajati, posebno pred divnom publikom, koju smo imali 2022. u Splitu i sada u Dubrovniku i Zagrebu. Nikad takve stvari ne mogu obećati, uvijek nešto može poći po zlu, no poginut ćemo za tu obranu zlata.

Španjolska je protiv Hrvatske "pala" na otvaranju turnira teškom mukom, petercima. Razmišljanje da je Hrvatska bolja, može biti pogubno:

- Dvosjekli mač, naravno, ali budite sigurni da se to ne može dogoditi. Znamo protiv koga igramo, Španjolci su vrlo moćni na svim pozicijama i u svim segmentima igre. No, tu su i naši navijači. Hrvat može i želi osvojiti treće europsko zlato pred hrvatskim navijačima. Naravno, računam i na onaj Zagreb 2010., kada ja nisam bio u reprezentaciji. Meni je to drugi finale doma, i želim učinak od 100 posto. Ukupno bi to bilo 3/3, to je moja velika želja. "Poginut" ćemo u bazenu za tako nešto - pa što bude.

Linker
10. svibanj 2024 01:15