TOM DUBRAVEC Cropix
OPROŠTAJ OD GRUŽA

Miljenik publike igra za Hrvatsku u životnoj formi: ‘Volio bih da sve do kraja igramo u Dubrovniku‘

Hrvatska na kraju sjajnog vaterpolskog tjedna s Crnom Gorom igra za izravan plasman u četvrtfinale
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. siječanj 2024. 11:38

Prije godinu i pol dana u Splitu, na EP u Spaladium Areni kad se približavao trenutak raspleta, eliminacijskih borbi i mogućnost "sudaranja" s Italijom od koje je ovaj novinar lagano zazirao jer ipak se radi o sjajnoj momčadi (dokazuju to i na ovom EP), domaći su nas Splitu uvjeravali:

"Talijani? Ma joj, daj nam Bože njih! Nema šanse da nas Talijanci dobiju! Italija da dobije u Splitu!? Ni u ludilu, ajme kakav ćemo im pritisak napraviti s tribina. Anteeee, jesi čua, idemo ima bit‘ na Italiju. Ajme, ča ćemo im radit".

Tako je to doslovno bilo, od riječi do riječi, nije izmišljotina, već riječi koje su nam se urezale u sjećanje. Sada, u Dubrovniku, svi se "hruste" na Crnogorce. Ma, lijepo je i dobro bilo biti na Španjolskoj, pa gledati "demoliranje" Francuza, ali Crna Gora... Nema nikoga u Gradu tko ne bi volio biti u Gružu u ponedjeljak navečer. Da ima arene kakve za 10.000 mjesta - sve bi bilo puno. Bit će da je ipak najveći gušt dobiti prvog susjeda. Drago nam je osjetiti takvo raspoloženje u Gradu jer ako će nam ikada biti potrebna najveća, zaglušujuća pomoć s tribina, bodrenje koje kida glasnice, to je sada. Za trijumfalan oproštaj od Dubrovnika i ležerniji odlazak u metropolu, u Zagreb, u boj za kolajnu.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Makar, tako je jasno da tribine ne daju golove, ne blokiraju šuteve suparnika. Sve se odlučuje u vodi, u bazenu, dok tu mi imamo 13 - u biti i 15 - maksimalno spremnih, "našpananih". Slabe karike nema, ali najjačom nam se u hrvatskom lancu čini Lolo. Loren Fatović. Nije to samo na ovom turniru, dosadašnje dvije utakmice. Prošle smo ga sezone gledali u Jug Adriatic osiguranju, onda i ove u Jadranu. Ključni čovjek!

- Ne znam je li mi ovo sada neko razdoblje najboljeg vaterpola, ali normalno je da napredujem. Bilo je za očekivati. Sad dolaze najbolje godine, imam 27, skupio sam i određeno iskustvo kako kroz klub, tako i reprezentaciju - veli Loren Fatović.

- Dosta sam rano počeo igrati na visokoj razini. U mojoj prvoj sezoni smo osvojili Ligu prvaka s Jugom, pa nakon toga s reprezentacijom Svjetsko prvenstvo. Odmah se onda očekuju velike stvari, ali s vremenom sve to dolazi. Mislim da tek sad ulazim u najbolje godine, kako fizički, tako i mentalno, psihički. Sve sam spremniji odgovoriti na sve zahtjeve. Nadam se da se mogu još dizati, da nije ovo maksimum. Sretan sam kako sve to zasad ide, izgleda. Nije to još vrhunac na kojem mogu biti.

Ne podcjenjujemo crnogorsku momčad, ali nekako smo dojma, kada se uspoređuju ove dvije momčadi po pozicijama, igračima... Ne vidimo gdje su, u kojem dijelu jači od Hrvatske. Iako, tu smo se već "opekli" jer smo isto zapisali ljetos, uoči osmine finala Fukuoke i Svjetskog prvenstva.

- Možemo reći da smo mi možda po imenima, klubovima iz kojih dolazimo, što je tko osvojio... kvalitetniji, ali milijardu se puta pokazalo u svakom sportu, ne samo vaterpolu, da to ništa ne znači. Ako ćemo tako pričati, onda možemo reći koga mogu uopće Francuzi dobiti? A ta Francuska je trebala dobiti Crnu Goru, vodili su, imali posljednji napad. Ili, u 2. kolu je Crna Gora možda mogla dobiti Španjolsku. Doslovno, svakim danom vidimo da ne igraju imena, pogotovo u ovom sustavu natjecanja.

image

Loren Fatović

NIKOLA VILIC Cropix

Sustavu koji inače Lorenu baš ne leži.

- Neću reći da je glup ili kriv, to ne, ali iskreno nije možda najbolji. Momčadi koje su bolje, nama je svaka utakmica teška. Nemamo više slabe, lake. Izlazi se u susret navijačima, da se napravi egal, dok se u jednu ruku otežava nama, boljima. Svaka je utakmica teška. Protiv Crne Gore će nam biti iznimno teško, ali mislim da smo kvalitetniji i da ih možemo dobiti. Ovisi li sve o nama? Da, naravno, ali puno je tu faktora koji utječu. Sad se već javljaju malo i umor i prehlade, ali ne vadimo se mi ni na što. U ponedjeljak navečer, kada uđemo u bazen, možete biti sigurni da ćemo dati sve što imamo.

Osmi, ne putnik, već osmi igrač. Tribine. Navijači. Ako netko prepoznaje trenutak kada treba s tribina pomoći, suparnika pritisnuti, to je dubrovačka publika.

- Sigurno, a i mi sada imamo iskustvo više iz Splita, igranja pred domaćom publikom. Protiv Španjolske smo se uz navijače uspjeli vratiti. Da, pomoć publike je strašno bitna. "Ludilo" je s tim ulaznicama, svi zovu. Mislim da će sad baš biti najbolje navijanje. Mislim, iskreno meni je krivo što ne igramo sve ovdje, u Dubrovniku, ali znam će protiv Crne Gore biti najbolja atmosfera. Mi u vodi ćemo dati sve od sebe da se od Gruža oprostimo na najbolji mogući način - za kraj će Loren Fatović, miljenik Gruža, sada i jadranaša, dosad i najbolji hrvatski igrač na ovom natjecanju.

Spremni smo za ulazak u grotlo Gruža, vidjet ćemo jesu li i Crnogorci. Ovako nešto još nisu doživjeli.

Linker
05. svibanj 2024 03:03