Ratko Rudić i Ivica Tucak

 ZVONKO PAVIĆ/Cropix
INTERVJU: RATKO RUDIĆ

‘Tucak je s kapetanom napravio dobar potez. Novi sustav? Moglo bi biti poprilično riskantno‘

"Moraš igrati jake utakmice i prihvatiti taj pritisak, igrao kod kuće ili vani", kaže bivši izbornik
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 04. siječanj 2024. 14:18

Nešto više od 24 sata dijeli nas od početka Europskog vaterpolskog prvenstva (4.-16. siječnja), na kojem će hrvatska reprezentacija braniti zlato iz Splita - ponovno u svojem dvorištu - ovaj put u Dubrovniku i Zagrebu.

U skladu s time, izbornik Ivica Tucak odabrao je, nakon završetka priprema u Beogradu, 15 igrača s kojima će pohoditi bazen u Gružu, a potom i onaj na Mladosti. Osim lova na obranu naslova aktualnog prvaka Starog kontinenta, "barakude" će jurišati i po vizu za nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi (5.-17. veljače), a o svemu navedenom razgovarali smo s najtrofejnijim vaterpolskim trenerom svih vremena - Ratkom Rudićem.

Kakva su vaša očekivanja i prognoze u kontekstu hrvatske reprezentacije i predstojećeg Eura?

- Igrati kod kuće nosi mali pritisak, ali to je čak i dobro. U odnosu na posljednji SP, mi smo osnažili momčad povratkom centra Luke Lončara i saniranjem ozljede Lorena Fatovića. Imamo momčad koja je kvalitetna na svim pozicijama, ali, naravno, igrat ćemo protiv ostalih reprezentacija koje su također kvalitetne, i rezultat će ovisiti o mnogim faktorima; formi, raspoloženju, želji, volji, i svemu što nosi psihološki aspekt, ali poprilično sam optimističan i vjerujem da možemo ostvariti dobar rezultat na ovom EP-u.

Koje sve reprezentacije vidite kao potencijalne favorite za osvajanje turnira?

- Mi sigurno spadamo u prvi red favorita, s time da se taj prvi red malo proširio. Sada su tu Španjolci, koji su najstabilniji u posljednjih nekoliko godina, pa Mađari, premda su oni osigurali plasman na Olimpijske igre, i na ovaj EP došli su u nešto pomlađenom sastavu; ne znam koliko će to utjecati na njihov rezultat, ali svakako pripadaju prvom redu favorita. Tu su, također i Srbi, Talijani, Crnogorci... Ima nekoliko vrlo jakih i ozbiljnih reprezentacija, te ćemo morati doista izvući najbolje iz sebe.

image
Orange Pics Bv/Alamy/profimedia

Osim činjenice kako je ovo prvi put u povijesti da jedna zemlja dvaput zaredom organizira Euro, predstojeće natjecanje specifično je i po tome što će na njemu premijerno biti implementiran novi format natjecanja... Netko iz dvije najjače skupine može izgubiti sve utakmice u toj grupi i na kraju ipak postati prvak...

- Osam najjačih reprezentacija igrat će u prve dvije skupine, tako da neće biti lakih utakmica. Prvoplasirani i drugoplasirani idu izravno u četvrtfinale, a treći i četvrti igrat će s prvim i drugim iz ostale dvije skupine koje su nešto slabije, s time da je u skupini C Srbija, koja je bila deveta na posljednjem EP-u, tako da će biti izazovno za neku od tih reprezentacija iz prve dvije skupine koja će za prolaz u četvrtfinale igrati sa Srbijom. Taj novi sustav može biti poprilično riskantan.

Smatrate li da je takav format pozitivna promjena, ili ste skeptični?

- Još se nisam u potpunosti odredio u odnosu na taj novi format. Htio bih najprije vidjeti kako će to funkcionirati na ovom EP-u. Bit će veliki broj utakmica koje će biti izjednačene, ali, s druge strane, nekad taj rezultat i nema neki značaj, pa je onda pitanje koliko je to sve zajedno zanimljivo. U svakom slučaju, moram vidjeti kako će se stvari razvijati, jer riječ je o novitetu, i ne bih želio donositi mišljenje o nečemu što još nisam dobro proučio.

Kvalifikacije za Dohu u ovom su trenutku primarna stvar, no to ne bi trebao biti težak zadatak jer se mnogo europskih reprezentacija već plasiralo na SP, a u igri su još tri mjesta

Naša reprezentacija nalazi se u skupini A sa Španjolskom, Crnom Gorom i Francuskom. Je li realno očekivati izravan plasman u četvrtfinale?

- Otvaramo sa Španjolskom, za koju sam već ranije rekao da je imala najbolje rezultate posljednjih godina, a pobjedom protiv Španjolske otvaraju nam se vrata izravnog puta u četvrtfinale, tako da je to za nas vrlo važna utakmica. Crnogorci su nam vrlo nezgodan suparnik, imali smo neka neugodna iskustva s njima; kvalitetni su i spremni, morat ćemo dobro ući u tu utakmicu. Francuska je dosta napredovala u posljednje vrijeme, i poprilično je kvalitetna reprezentacija, ali mi smo, objektivno, ipak bolji, i nadam da ćemo to riješiti u našu korist. Imamo velike izglede otići izravno u četvrtfinale, potrebno nam je jedno od prva dva mjesta, a i s eventualnom trećom pozicijom ćemo, u osmini finala, ići na drugoplasiranog iz slabije skupine. Prva tri mjesta, dakle, nešto su što moramo ostvariti.

Spomenuli ste da igranje kod kuće nosi pritisak. Može li nam domaći teren predstavljati potencijalnu otegotnu okolnost, s obzirom na spomenuti pritisak i visoka očekivanja, ili će to ipak biti dodatni impuls koji će nas gurati u ključnim trenucima?

- Mišljenja sam da se igrači pripremaju upravo da bi imali takav pritisak. Moraš igrati jake utakmice i prihvatiti taj pritisak, igrao kod kuće ili vani, te učiniti da ti on pomaže, da te motivira, ponese, a ne da te blokira ili izazove stanja koja u sportu nisu dobra. Stvar je psihološkog odnosa prema tome igraš li kod kuće ili ne. Za mene to nema veliku važnost, naravno da je lijepo kad te bodri puno gledalište i kada ti daje određenu energiju, to ipak malo pomogne... Ali na kraju krajeva, kad skočiš u vodu, uvijek moraš biti bolji od suparnika - bez obzira na kojem terenu igraš.

image
Albert Ten Hove/orange Pictures/shutterstock Editorial/profimedia

Ulog je velik i zato što na predstojećoj europskoj smotri tražimo i plasman za Svjetsko prvenstvo u Dohi, gdje se, pak, dijele posljednja mjesta za OI u Parizu...

- Kvalifikacije za Dohu u ovom su trenutku primarna stvar, no to ne bi trebao biti težak zadatak jer se mnogo europskih reprezentacija već plasiralo na SP, a u igri su još tri mjesta.

Kakva su vaša razmišljanja o konačnom popisu igrača na koje izbornik Ivica Tucak računa za Euro?

- To je 15 igrača koji su ovom trenutku najlogičniji izbor, tu nema nikakve dvojbe. Kapetan Ivan Krapić, koji je centar i, u psihološkom smislu, vrlo važan dio momčadi, nije među tih 15, ali bit će prisutan kao asistent izborniku, bit će na klupi, s igračima, i mislim da je to dobar potez. Imamo dva vrlo kvalitetna centra, Vrlića i Lončara, a imamo i mlade igrače koji također mogu odigrati na poziciji centra, tako da nam je ta pozicija dosta dobro pokrivena.

Linker
29. travanj 2024 15:16