Jure Marelja

 TOM DUBRAVEC Cropix
ISTINSKI PRVACI

Uz Hajduk su Splitu donijeli najviše radosti: ‘Tek sad vidim koliko je bilo teško, zajedno smo tri mjeseca‘

Trener aktualnog prvaka Hrvatske ‘obilježio je godišnjicu‘ na klupi nekoć prvaka Europe
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. prosinac 2023. 18:38

Posljednjih nešto više od godinu dana najveće su veselje gradu podno Marjana donijeli Hajduk i Jadran. Prvonavedeni su, doduše, u Splitu vrijednosna kategorija za sebe. Čak i kada ne igraju, oni su - prvi. U srcu grada Splita i srcima onih kojima je bijela boja najdraža. No, drugonavedeni - Jadran, oni su doista ne prvi, već prvaci. Štoviše, prvi iz Splita u četiri najveća momčadska sporta (nogomet, košarka, rukomet, vaterpolo) nakon Hajduka 2005. godine.

To su i faktički kao osvajači prošlosezonskog (kalendarski ovogodišnjeg) naslova prvaka Hrvatske, ali prvaci i u nekom daljnjem, širem pogledu. Naime, klub koji osim što nikad do 2023. nije bio prvakom Hrvatske, ne pamti niti kada je “prezimio” u Europi. Klub sa Zvončaca je upravo to učinio nedavno, prošao kao drugoplasirani u skupini Lige prvaka, ušao u osminu finala elitnog klupskog razreda. Tribine bazena na Poljudu su iz tjedna u tjedan bile sve ispunjenije. Sve se više i ponovo u tom gradu priča o Jadranu. U biti, Jadran je na neki način donekle “produljio vaterpolsko ludilo” koje je u Splitu počelo u kasno ljeto 2022. s europskim zlatom Barakuda.

Solaris radi odličan posao

No, baš nekako u ovo doba, prije godinu dana - 14. prosinca 2022. - nakon sporazumnog raskida ugovora kluba i dotadašnjeg trenera Mile Smodlake, za šefa struke je iz Šibenika došao Jure Marelja. Do tada je Jadran bio izgubio hrvatski Superkup, onda i Kup. S Mareljom su Splićani igrali finale Premier lige u proljeće 2023. godine, ali i osvojili povijesni prvi naslov prvaka samostalne Hrvatske. Ovo je svojevrsni “jednogodišnji pogled unatrag”...

- Nije mi bilo lako, odnosno u početku mi je bilo jako teško napustiti Solaris, ali opet nisam ni puno razmišljao nakon primljenog poziva iz Splita jer je Jadran ipak jedna stepenica više. To je jednostavno bio i još uvijek jest, jedan velik izazov - danas će, godinu dana kasnije, u prisjećanju Jure Marelja.

image

Jure Marelja

VOJKO BASIC Cropix

Dobro, dotaknuli bismo se i Solarisa malo jer njihovi ovosezonski rezultati koji su sjajni - polufinale Kupa, pobjeda nad Mladosti u Zagrebu, ulazak u skupinu Eurokupa i vrlo dobre igre - jesu jasno ostvarenje trenera Denisa Seferovića, ali ima ondje, u Crnici i njegovih prstiju...

- Ma, Solaris, svi momci tamo, uprava i kolega Seferović su napravili odličan posao, ali sad su mi ipak misli, sva preokupacija na Jadranu – naglašava Jure Marelja.

Posvetimo se Jadranu. Ta je momčad bila jaka, dobra i prije godinu dana, no onda su očito negdje “zapinjali”. Dolazi Marelja i...Što ste učinili?

- Ma, to je super momčad bila. Nismo mijenjali ne znam što puno. Promijenili smo nekoliko situacija, uveli par zakonitosti. Nije tu bilo ne znam kakve pretjerane pameti, kako se kaže. Momčad je malo prodrmana već samom promjenom trenera. Dečki su dobili jedan impuls, reagirali na njega odmah, od početka i užitak mi je raditi s njima.

Vjerojatno ste imali, dolaskom u klub, neku viziju. Je li se u njoj nalazila i ideja osvajanja naslova prvaka Hrvatske? Ne zaboravimo, tada je konkurent bio Jug Adriatic osiguranje, držimo još jači nego danas.

- Tek sada, iz ove perspektive bolje nego onda vidim koliko je teško bilo osvojiti Prvenstvo Hrvatske. No, osim u tom igračkom dijelu, ono što je svima vidljivo u bazenu, Jadran je organizacijski u svakom pogledu koncipiran iznutra tako da on raste iz godine u godinu. Mislim da je to pokazao prošli, ljetni prijelazni rok i ambicija u ovoj sezoni. Tu nekolicina ljudi na čelu s predsjednikom Mladenom Drnasinom ulaže silne napore da to raste, napreduje, da ima smisla, teži izvrsnosti. U tim naporima je oda i sastavljena u ljeto ovakva momčad.

Nismo postigli 100

U prijelaznom roku je Jadran učinio doista fantastičan posao dovođenjem jednog Lorena Fatovića iz izravnog konkurenta Juga AO, pa povratkom Harkova, dovođenjem Vrlića, Crnogorca Radovića, ali i Biljake... Jedino ste “izgubili” Rina Burića. Jeste li tu zakasnili s reakcijom?

- Teško mi je procijeniti što je Rinu bilo u prioritetu ili što se Rino ranije dogovarao ili nije. To je druga tema. Klub je napravio u tom trenutku najbolje što je mogao, ali planiranim dovođenjem igrača, iza čega stoje sati i sati razgovora predsjednika kluba Mladena Drnasina i mene, kao i konzultacija sa sportskim direktorom Dejanom Savičevićem koji je stalno na raspolaganju.

Prezimljavanjem u Europi, u Ligi prvaka napravljen je divovski iskorak više.

- To je bio jedan od glavnih ciljeva za ovu sezonu. Uz što bolji plasman u Premier ligi, tu smo prvi u skupini A ili Zapad. Drugi cilj je bio plasman u drugi krug Lige prvaka. I to smo ostvarili. Točno, postojao je i treći cilj za ovu kalendarsku godinu, to je Hrvatski kup. Samo ovo treće nismo uspjeli. Zgusnut raspored, način igranja nam nije omogućavao postići ono što želimo, ali razdoblje koje je pred nama je sigurno presudno da te neke stvari popravimo. Ako ćemo se referirati na zadnju utakmicu, finale Kupa s Jugom, od ulaska utakmicu do nekih drugih trenutaka koje znamo imati, a koje valja prepoznati, raditi na njima i usmjeriti ih na pravi način. U konačnici, imamo momčad koja je sastavljena od odličnih igrača, hrvatskih reprezentativaca, pa i onih potencijalnih. Ja tim momcima bespogovorno vjerujem, na koncu ja sam ih i birao, te znam što mogu s njima postići.

Griješimo li mi koji sa strane promatramo Jadran, u procjeni da ova momčad još nikako da iskaže ili nije iskazala 100 posto svojih mogućnosti?

- Ne bih se tako izrazio već nešto drugo. Nismo postigli tih 100% u kontinuitetu. Mi zaista imamo fantastične trenutke u igri, ali nismo uspostavili kontinuitet u tomu. Na tomu ćemo najviše raditi u nastavku. Naime, bilo je nekih utakmica i trenutaka u njima kada mi ne da ohrabrujemo, nego oduševljavamo. Dok ima momenata u utakmici kada se zapitamo “kako je došlo do ovog”. Činjenica je da smo to otkrili kao jedno od prvih stvari koje moramo ispraviti u nastavku sezone.

Nećemo vam pružati alibi, ali valja ipak spomenuti da je ova postava, momčad Jadrana na okupu tek 3-4 mjeseca, vi ne igrate nego jurite iz utakmicu u utakmicu jer je takav raspored, pa nije bilo ni previše vremena za uigravanje.

- Znam da su navijači nestrpljivi. Nestrpljiv sam i ja jer očekujem više. Međutim, ovo je dobro utvrđeno, tri mjeseca! Mi smo samo tri mjeseca zajedno, s konstantnim igranjem. To je jako malo vremena za uspostaviti neki kontinuitet, a uz to smo u zadnjih mjesec i pol dana imali svaku utakmicu “važnu”, “presudnu”, “najvažniju”...

Desna ruka Ivice Tucka

Može li ovaj Jadran do Final Foura Lige prvaka? Je li to proljetni cilj?

- To je jako težak cilj. Prvo zato što moramo čekati, vidjeti skupinu koja će nas dopasti (ždrijeb je 15. prosinca). Skupina sigurno nikako neće biti lagana, ne može. Ono što ohrabruje je da smo i protiv najjačih suparnika protiv kojih smo igrali ove godine, bili jako dobri, nismo bili deklasirani ili nadigrani.

Imat ćete i jedan zadatak više, kao i još neki treneri. Igrači vam jesu sad u pogonu, ali u reprezentacijama, okupit će se zajedno na klupskom treningu tek za dva i pol mjeseca. To je potpuno nova sezona, u biti.

- Mislim da će biti čak i lakše, iako sam u početku mislio suprotno. Zato što će oni neki naši “nacrti” igre, i za igrače koji su došli ljetos, ostati u glavi. Neće oni nestati. Nećemo trošiti vrijeme na te stvari. Najveći će zadatak biti u psihološkom smislu, kako motivirati igrače nakon toliko puno utakmica, na nove napore, ciljeve... No, tako smo koncipirani kao momčad, od takvih igrača koji na ovaj način žive cijeli sportski život, da su oni naviknuli djelovati u takvom sustavu - veli Jure Marelja, trener Jadrana, praktički na prvu obljetnicu dolaska u klub, dok sada...

Sada je već u drugom poslu, stožeru. Desna ruka izbornika Ivice Tucka na pripremama za siječanjsko EP u Zagrebu i Dubrovniku.

Linker
06. svibanj 2024 15:21