Tonči Vlašić/Cropix
IDEMO PO ZLATO!

Barakude nakon drame izbacile Srbiju, Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva

Hrvatska će u polufinalu igrati protiv pobjednika utakmice Mađarske i Francuske
Piše: SNObjavljeno: 13. veljača 2024. 18:18

HRVATSKA - SRBIJA 15:13 (4:4, 5:5, 2:1, 4:3)

DOHA - Plivalište Aspire Dome. Gledatelja 1.000. Suci: Stavridis (Grčka) i Ohme (Njemačka). Opunomoćenici: Shaw (Kanada) i Cameron (Australija).

HRVATSKA: Bijač (8+2 obrane), Burić 3, Fatović 4 (1-1), Lončar 1, Lazić 1, Biljaka, Vukičević, Žuvela 3, Marinić Kragić 1 (1-1), Vrlić, Harkov 2, Anić, Kržić. IZBORNIK: Ivica Tucak.

SRBIJA: Filipović (2 obrane), Mandić 2 (1-2), S. Rašović 3 (0-1), Ranđelović 1, P. Jakšić, Vučinić 1, Drašović, N. Jakšić 2, Vico 2, Ubović 1, Lukić 1, V. Rašović, Mitrović. IZBORNIK: Uroš Stevanović.

PETERCI: Hrvatska 2-2, Srbija 1-3.

OSOBNE POGREŠKE: Hrvatska 19, Srbija 16. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: P. Jakšić (23), Drašović (27), Kržić (27), Ranđelović (28), Žuvela (29), Burić (32). CRVENI KARTON: Mandić (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 9-14 (64%), Srbija 7-16 (44%).


Barakude su u polufinalu! Hrvatska reprezentacija je u posljednjih 20 godina, od 2005. do 2024. igrala čak 10 polufinala svjetskih prvenstava. Ovo sadašnje, u Dohi u četvrtak će biti jubilarno, 10. Nitko ih toliko u svijetu vaterpola nije odigrao. Nitko. Ni Mađari, ni Italija, niti Španjolska, Srbija... Nitko, samo mi. Samo oni, samo Barakude! Dubok naklon, majstori!

Posvuda su igrale ove dvije izabrane vrste. Skoro pa nema kutka u Europi, ali ogledali su se i na sjevernoameričkom kontinentu, pa Down Under, u Australiji, baš kao i u Aziji, Kini konkretnije, pa i na Dalekom istoku, Japan i Koreja. Stigao je na red i Bliski istok. Nakon godinu i pol opet u četvrtfinalu nekog svjetskog prvenstva, nakon Budimpešte 2022.

Prve su Barakude došle do napada, isplivao ga je Harkov. Šut Kržića je zaustavila vratnica, novi napad, igrač više i torpedo Marka Žuvele - 1:0.

U prvom srpskom napadu Marko Bijač brani dvaput, i to s igračem manje, bio je tu "zicer" Ranđelovića s 2 metra. Ono što nije nikako uspio, malo tko to i uspijeva je dalekometni projektil Mandića s desnog vanjskog.

image
Tonči Vlašić/Cropix

U sljedećem napadu Vrlić je izborio peterac kojeg je Marinić Kragić pretvorio u novo vodstvo. Ono što smo priželjkivali, od prve je minute djelovalo baš tako. Bijač "skida" šut Drašovića. Markova treća obrana u 4 minute, a u polukontri Harkov pogađa za 3:1. Lijepo je to, ali sam je početak susreta.

Uostalom, suparnik je poravnao (Vico s 2 metra) i Ranđelović (igrač više, opet s 2 metra) - 3:3. Malo manje od dvije i pol minute, Kosta Harkov "zavlači" iz rotacije lakta, žabica u bliži kut. Samo dvije sekunde prije kraja Srbija je poravnala preko Strahinje Rašovića, s lijevog krila i s igračem više. Jako puno pogodaka za jednu četvrtinu (4:4), ali dosta toga nam se čini dobrim. Prvo, Hrvatska je ta koja diktira rezultat. Zatim, Bijač je na visini (je li netko sumnjao uopće), ali Harkov je "vruć". I opasan. Srbija je pak opasan igrom na vratnicama, što je uostalom i očekivano.

Baš su na taj način suparnici prvi put i poveli. Sada prva vratnica, dodavač V. Rašović, egzekutor Vučinić u akciji s brojčanom prednošću. Više je no jasno da će u ovoj lagano "šahovskoj" partiji, taj dio igre (igrač više) biti od presudnog značenja. Kao i širina strijelaca. Prvih 6 golova za Srbiju postigla su šestorica različitih igrača (Mandić, S. Rašović, Ranđelović, N. Jakšić, Vučinić i Vico).

image
Božidar Vukičević/Cropix

Sredinom druge četvrtine, srpski kapetan Nikola Jakšić, izrazito svestran tip, branič, može na 2 metra, ali strašno opasan iz vanjske linije. Dokazao je to s dva šuta, dva gola s 5-6 metara. Gromovito i to za 7:5. Manja opasnost. Brzo neutralizirana našim golovima iz nada s igračem više. Taj dio igre je vrlo dobar, pa i sjajan. Fatović izvana u rašlje, Lončar na asist Žuvele s 2 metra, kao i kasnije za 8:8 Lazić, iz vrlo teške situacije, u bliži kut. Akcije su izrađene, mijenjaju se strane, razvlači obrana suparnika.

Jedan zanimljiv podatak, srpski vratar Radoslav Filipović u prve dvije četvrtine nije imao niti jednu jedinu obranu. To smo znali od ranije, to da su na vratarskom mjestu jako tanki. Ovo je nešto što bi morali kapitalizirati, iskoristiti. Odlična je igra na centre, postižu Barakude tako i golove, dobivamo igrače više (6-8 je realizacija u prvom poluvremenu), ali vidljivo je i da Filipović ne može obraniti ništa. Prva obrana tek u 20. minuti, šut Fatovića s lijevog krila.

Nakon golijade u prvom dijelu susreta, dugo se čekao na pogodak na obje strane i za tim malo žalimo jer su se tu Srbi "nudili". Zaredali su s pogreškama (dva prekršaja u napadu, pa suđena 2 metra), a mi se nismo uspjeli s druge strane "naplatiti. Do 4. minute treće dionice i novog gola Žuvele s desnog vanjskog (9:8 za Hrvatsku). Šteta što to ne koristi češće. Dvije minute i 18 sekundi do kraja trenutak Marka Bijača. Lijevom rukom brani peterac Mandiću! Srbija je poravnala preko Vice s igračem više, ali opet nakon pogreške naših reprezentativaca.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Bozidar Vukicevic/cropix/imago Sportfotodienst/profimedia

U zadnjih osam minuta ušli smo sa samo golom prednosti (10:11). Zašto "samo"? Stoga što je suparnik imao igrača više 4-12, mi 7-10. Naš Bijač je imao 7 obrana, od toga jedan peterac, a kolega mu na drugoj strani jedva 2. Onda je doista začuđujuće da je samo plus 1. Ostalo je tako i kada smo ulazili u zadnjih 5 minuta (11:12).

U zadnje četiri ulazimo s 12:12, da bi Vrlić izbacio po treći put Ranđelovića (bitan igrač), a brojčanom prednosti Fatović s lijevog krila pogađa za naše vodstvo 13:12. Dvije i pol minute do kraja ostajemo bez Žuvele (treća osobna) koji je skrivio peterac, ali ne brini Hrvatska. Imamo Marka Aurelija Bijača između vratnica. Srbi su čak i izmijenili izvođača peterca. Strahinja Rašović koji je imao vrlo dobru večer određen je za kazneni udarac, ali Bijač... On je određen da to brani! Luđak! Pozitivni, dakako.

Minuta i 55 sekundi do kraja, Hrvati nasrću, imamo igrača više. Asist JMK sa srednjeg vanjskog na Rinu Burića, a kad "bura" zapuše... Gol za 14:12. Minutu i pol do kraja, nakon crvenog kartona Mandića, iz peterca je Fatović podigao na 15:12. Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva!

Srebro na Europskom prvenstvu, najmanje polufinale na svjetskoj smotri i osigurana viza za Olimpijske igre. Vaterpolisti su već nakon mjesec i pol dana nove godine istaknuli kandidaturu za najbolju hrvatsku momčad 2024. godine.

image
Tonči Vlašić/Cropix

Barakudama će ovo biti 11. polufinale na svjetskim prvenstvima. Dosadašnja bilanca je dva svjetska zlata (Melbourne 2007., Budimpešta 2017.), jedno srebro te četiri bronce.

Impresivna kolekcija najtrofejnijeg hrvatskog sporta mogla bi se povećati već u četvrtak od 15.30 sati.

Loren Fatović najbolji je strijelac s četiri pogotka, zatim slijedi Žuvela s tri. S protivničke strane, najučinkovitiji je bio Rašović s tri pogotka. Treba istaknuti i izvrsnog vratara Bijača! Hrvatska će u polufinalu igrati protiv pobjednika između Mađarske i Francuske, a s druge strane su poznati polufinalisti - Španjolska i Italija.

image
BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Bozidar Vukicevic/cropix/imago Sportfotodienst/profimedia

Hrvatska je u polufinalu Svjetskog prvenstva!

KRAJ UTAKMICE

8. Bijač još jednom brani, imamo loptu, 20 sekundi je do kraja...

7. Lukić vraća Srbiju na minus dva.

7. GOOOL! Loren Fatović s pet metara za 15:12, Hrvatska je praktički u polufinalu svjetskog prvenstva.

7. Peterac za Hrvatsku! Imamo šansu otići na plus tri minutu prije kraja.

image
Tonči Vlašić/Cropix

7. Još jedna obrana Bijača!

7. Buriiiić! Evo nas na plus dva, Marinić Kragić sjajno ga je proigrao, a Burić rasporio mrežu za 14:12!

7. Tucak zove time-out, dvije minute i 11 sekundi ostalo je do kraja.

5. Bijaaaaaaaaaač! Hrvatski vratar brani peterac u izrazito važnom trenutku, fantastična partija Bijača!

Naš fotoreporter Tonči Vlašić uočio je hrvatske i srpske navijače na tribinama, smještene jedne kraj drugih.

image
Tonči Vlašić/Cropix

4. Majstorski pogodak Fatovića za novo vodstvo! Kakva golijada u Dohi, 13:12 ima Hrvatska.

3. Šteta! Marinić Kragić sjajno je potegnuo na postavljenu obranu, ali pogodio blok. Srbija ima igrača više nakon što je Kržiž zaradio treće isključenje i crveni karton, a zatim ga i koristi preko Rašovića.

2. Žuvelaaaaaa! Fantastičan pogodak za 12:11 Hrvatske, treći je ovo Žuvelin zgoditak danas. Postavljena obrana Srbije nije uspjela blokirati bombu danas najučinkovitijeg Barakude!

2. Ušlo im je nekako! Rašović je provukao loptu pored Bijača i zabio za izjednačenje.

1. Počinje zadnja četvrtina! Prvi napad ima Hrvatska.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

8. Još jednom brani Bijač! Sedma mu je ovo obrana, Barakude kreću u napad za plus dva.

image
HVS/GIORGIO SCALA/DBM

7. Fatović vraća prednost Hrvatskoj! Imamo 8/10 realizaciju s igračem više, dugo se nismo mogli pohvaliti ovom rubrikom.

7. Hrvatska gubi loptu, a zatim Vico zabija za novo izjednačenje. Srbija ima 4/11 realizaciju s igračem više.

6. Bijač brani peterac Mandiću! U pravom trenutku, ajmo sada zabiti za plus dva!

5. Tucak je pozvao time-out, a zatim Žuvela zabija točno onako kako je izbornik zamislio! Prvi je ovo gol u trećoj četvrtini, Hrvatska ima 10:9!

4. Fatović nije uspio zabiti s krila, a onda mu je Filipović obranio.

3. Iscurilo nam je vrijeme za napad! Harkov je dugo dvojio, pa prekasno proigrao na lijevu stranu. Širi ruke izbornik Tucak.

Tucak je u više navrata uputio nekoliko komentara njemačkim sucima.

image

Ivica Tucak

HVS/GIORGIO SCALA/DBM

1. Šteta, Vrlić je izgubio loptu nakon dodavanja Harkova, no Mandić radi kontrafaul. Ponovo su Barakude u napadu za vodstvo.

1. Počinje treća četvrtina, Harkov je izborio prvi napad za Hrvatsku!

KRAJ PRVOG DIJELA

8. Rino Burić zabija za izjednačenje prije poluvremena!

8. Mandić je realizirao peterac i doveo Srbiju u vodstvo 9:8.

7. Golčina Lazića za novo izjednačenje! Iskosa je potegnuo i provukao loptu u bliži kut srpskog vratara.

7. Još jednom primamo gol s dva metra, Srbija vodi 8:7...

6. Burić zabija, ponovo smo izjednačeni!

5. Evo pogoka! Fatović nas vraća na gol zaostatka.

4. Vrlić na centru još jednom nije uspio stići do lopte, a onda Vuković pogađa gredu. No, vratila se lopta Srbija, a onda Jakšić zabija za plus dva.

3. Pokušao je Vukičević pronaći Vrlića, ali presjekli su to Srbi. Zatim Bijač nije imao šanse nakon udarca Jakšića, koji zabija za vodstvo Srbije. Naša klupa žalila se da je Jakšić napravio prekršaj nad Žuvelom, ali suci se nisu oglasili.

2. Sjajna akcija! Lončar je strijelac za 5:5, lijepo je uhvatio loptu i iz okreta zatresao mrežu.

2. Srbija ima 5:4! praktički su nam ugurali loptu u gol preko Vučinića... Nismo se snašli s igračem više.

1. Fatović nije iskoristio dobru šansu! Srbi imaju novu priliku za vodstvo.

1. Počela je druga četvrtina, Srbija ima prvi napad.

KRAJ PRVE ČETVRTINE

8. Srbi pogađaju blok, ali ni Vukičević nije bio precizan. Zatim Bijač upisuje četvrtu obranu, ali lopta se odbija do Rašovića, koji ovaj put raspara hrvatsku mrežu. Na kratki predah idemo s izjednačenim rezultatom!

7. Šteta! Nije bilo sreće za Lazića. Imali smo igrača više, no Lazić pogađa okvir gola, ništa od plus dva vodstva za Barakude.

Harkov je prvi naš strijelac s dva pogotka na kontu.

image
Sanjin Strukic/xinhua News/profimedia

6. Harkov zabija drugi pogodak, sjajno je potegnuo iskosa za novo vodstvo Hrvatske!

6. Ranđelović zabija za izjednačenje!

5. Srbi zabijaju za minus jedan. Vico je strijelac.

4. Sjajna kontra, Harkov nas dovodi na plus dva!

4. Marinić Kragić zaradio je isključenje, a zatim Drašović potegao, no odlično je obranio vratar Bijač!

3. Srbi gube loptu zbog faula u napadu! Ipak, nismo iskoristili igrača više - Marinić Kragić pogodio je u blok, a lopta se odbila izvan okvira gola.

3. Marinić Kragić realizirao je kazneni udarac za 2:1 Hrvatske!

2. Mandić je pogotkom okončao napad Srbije.

2. Fantastična obrana Bijača iz blizine, a onda i reakcija na Rašovićev pokušaj! Dvije obrane na samom početku, dobar znak za Barakude. No, lopta je i dalje u rukama protivnika.

1. Vrlić pogađa okvir gola u prvom napadu, odbila se lopta do naših vaterpolista, a u završetku akcije Žuvela je zatresao mrežu! Iskoristili smo igrača više, sada se treba obraniti.

1. Počinje ogled, Hrvatska ima prvi napad!

Sve je spremno za početak četvrtine finala i ogleda sa Srbijom! "Obrana će nam biti bitnija nego ikad", upozorio je izbornik Tucak uoči susreta. Podsjetimo, prvi cilj Barakuda je ispunjen - plasman na Olimpijske igre u Parizu. No, i dalje nam je na umu svjetska medalja... Prije svega, vaterpolski klasik protiv susjeda!

image
TONCI VLASIC Cropix

16.56 Četvrtfinale protiv Srba neće igrati izvorni kapetan Barakuda, Ivan Krapić, te vanjski Zvonimir Butić koji je do ove utakmice odigrao sve susrete kako na ovom SP-u, tako i najveći dio na EP-u u Hrvatskoj. Tada je propustio samo 2. kolo u Gružu protiv Francuske i to zato jer nije imao pravo nastupa zbog isključenja s pravom zamjene utakmice prije, protiv Španjolske.

Ovakvim odabirom momčadi protiv Srbije, izbornik Tucak šalje signal da mu je potrebna veća snaga i širina u obrani s jasno Burićem i Žuvelom, ali i Biljakom, pa u konačnici i Lazićem koji nije klasični branič, ali je zajedno s Vukičevićem i više nego koristan u defenzivi. (Dean Bauer)

image

Sastavi Hrvatska - Srbija

SPORTSKE NOVOSTI

Linker
05. ožujak 2024 12:34