Španjolci slave naslov u Zagrebu

 RONALD GORSIC Cropix
NAJBOLJE MOMČADI EUROPE

Hrvatska sprema ‘osvetu‘ za najbolniji poraz u Zagrebu: ‘Mislim da ćemo im uzvratiti, znamo gdje smo pogriješili‘

Dvije najbolje momčadi Europe sučeljavaju se u Aziji prvi put nakon Europskog prvenstva u našoj domovini
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. veljača 2024. 06:29

Godina tek što je praktički počela, a u vaterpolu se već treći put susrećemo s njima (srijeda, 17.00). Na velikim natjecanjima. Mislimo na "sudar" sa Španjolcima sada u Dohi, u skupini Svjetskog prvenstva. U siječnju smo igrali dvaput, jednom u Dubrovniku (pobjeda 14:12 petercima), drugi put u Zagrebu (poraz u finalu 10:11). U ta prva dva tjedna siječnja smo puno pisali, raščlanjivali i procjenjivali moguće ishode, način igranja, sučeljavanja vodenoj Furiji.

Samo dva i pol tjedna "izmisliti" nešto novo je jednostavno nemoguće, baš kao i ispisati išta revolucionarno ili dosad neotkriveno. U biti, sa sličnim se problemima u ovom trenutku vjerojatno suočavaju i u oba stožera. Ipak, na nešto valja podsjetiti, ponešto naglasiti. U odnosu na utakmice iz 2019. i 2022. s istim suparnikom, iako su se tada protiv Španjolske suprotstavile dvije različite Hrvatske, razlika tih susreta sa siječanjskim je u načinu obuzdavanja španjolskog napada, odnosno kretnji njihovih igrača. U igri Španjolske jesu bitni i igrači poput Larumbea, pa i centra Tahulla, ali ipak osim Perronea, Španjolska ponajviše ovisi o dvije njihove "raketne topovnjače", Granadosu i Munarrizu. Njihovi najbolji strijelci, ali i potrošači lopte.

Odlični plivači i sjajni pucači iz vanjske linije. Djelić sekunde i četvorni centimetar slobodnog prostora je njima dostatan za razaranje obrane. Temeljna zadaća je nikako im ne dopustiti, ako i povedu, veće rezultatsko odvajanje. Recimo na tri gola razlike. Valja ih pokušati umarati, od prve minute. Svaki je igrač tu bitan, ali recimo jedan Rino Burić sa svojom masom od 105 kilograma, a velikom pokretljivošću, "prilijepi" li se na primjerice Munarriza ili Granadosa, otupit će se španjolska oštrica.

- To će sada biti sasvim druga utakmica nego Australci u 1. kolu. Iskreno, veselimo se tomu, da vidimo što smo i kakvi smo s njima kada ne igramo doma.

Veselite se uzvratiti im za finale, iako nije isti rang jasno...

- Pa, mislim da ćemo im uzvratiti. Vidjet ćemo uskoro - drži Rino, dok će mu suigrač iz reprezentacije i kluba (Jug AO), Marko Žuvela pridodati.

- Znamo što smo griješili zadnji put, dobro smo ih proučili, tako da ćemo ih dočekati spremni i pokušati osvojiti prvo mjesto u skupini.

Gdje ste ili što griješili?

- Finale je bila dobra utakmica, većinom, ali uvijek ima tih nekih pogrešaka za koje neću reći da su banalne, no opet. Situacije s igračem manje kada se primi gol s 2 metra. Pogreške su sastavni dio sporta, ali to treba minimalizirati. Mislim da možemo pružiti dobru borbu i da će utakmica biti zanimljiva. Igramo protiv europskog prvaka.

Je li protiv Španjolske baš sve u zaustavljanju Perronea, Munarriza, Granadosa...

- Znamo da su oni njihovi najbolji šuteri, ali u tom finalu baš je Granados je imao samo jedan gol do zadnje četvrtine, kada je pridodao dva. Dakle, zaustavili smo ga veliku većinu utakmice dobro, ali ne možete baš ni samo njega zaustaviti, pa dopustiti nekim drugima da pucaju po našem golu. Bez obrane. Dat će on gol, to sigurno, ali treba se dobro pripremiti za njih. Španjolci su svi vrlo raznovrsni šuteri, svatko od njih može zabiti.

Znamo da je teško govoriti o sebi, ali koliko je Marko zadovoljan Žuvelom? Želimo reći kako s našeg gledišta podižete formu igru, u oba smjera. Možete li i još nešto popraviti?

- Sigurno, sve se može popraviti. Najveći je problem neke pogreške koje se događaju dok je "vruća" glava. To su pogreške koje se događaju u trenucima umora. Taj dio se može promijeniti i težim tomu, treniram što jače.

Linker
01. svibanj 2024 01:30