Jerko Marinić Kragić

 PAUN PAUNOVIĆ/Cropix
IZ PUSTINJE DO DVORCA LOIRE

‘I kada osiguramo Pariz, nastavit ćemo gaziti!‘ Prvi topnik Hrvatske optimističan uoči Svjetskog prvenstva

Hoćemo li u Dohi gledati još malo bolji vaterpolo nego u Dubrovniku i Zagrebu?
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. veljača 2024. 22:40

Glavni naslov teksta je i glavni cilj Barakuda u Dohi, na 21. Svjetskom vaterpolskom prvenstvu. Shvatite figurativno, jer niti će se igrati u pustinji, već u ultramodernom i skupom velegradu, dok Barakudama nije ni do izleta i posjete dvorcima Loire. Možda se tamo jednom i zapute zašto ne, no mi mislimo na - Pariz, točnije vaterpolski turnir na Igrama XXXIII. Olimpijade.

Na još jednom u nizu svjetskih prvenstava koji se održavaju sada češće nego u taekwondou, traži se plasman na OI. Ne samo uoči Dohe, nego i prije europske još smotre u Dubrovniku i Zagrebu, već najmanje dva mjeseca, u svim vaterpolskim razgovorima, kontaktima, s igračima bivšim i sadašnjim, jednako trenerima, spominje se samo Pariz. Tako smo u našoj domovini tražili i nadali se pobjedi u zagrebačkom finalu EP, koja bi nas jasno razveselila poradi zlata, naslova prvaka, ali razgalila prije svega zbog osiguranog nastupa na Igrama. To je ipak najviši cilj, natjecanje, najblještavija sportska pozornica i zato se toliko i stavljaju OI u Parizu kao osnovna “meta” nastupa Barakuda u Dohi.

image

Momčad Hrvatske

Ronald Goršić/Cropix

Nitko čak ni ne pomišlja, slova prozborio nije o mogućoj medalji, je li ona više ili manje realna, kakva je konkurencija... Ne, samo je bitno osigurati koračanje Marsovim i Elizejskim poljanama. Stoga, pozabavimo se onda i mi primarno Parizom. U smislu, kako doći do njega, da ne ovisite o putničkoj agenciji i da niste turist.

Četvrtfinale je ‘granica’

Vaterpola glede, nastup na Igrama u Parizu je osiguralo dosad 8 reprezentacija, jasno domaćin Francuska, onda finalisti prošlogodišnjeg SP u Fukuoki, Mađarska i Grčka, friški prvak Europe Španjolska, te Japan (Azija), SAD (Amerike), Australija (Oceanija) i Južna Afrika (Afrika) kao predstavnici ostalih kontineata. Preostala su još četiri mjesta. Njih će popuniti - jednostavno - četiri najbolje rangirane momčadi na SP u Dohi koje još nisu osigurale “vizu” za OI.

Dakle, kada izuzmemo Mađarsku, Španjolsku, Grčku, Francusku, SAD, Australiju, Japan, čak i Južnu Afriku, što vam ostaje? Trenutačno su izvan “olimpijskih krugova” Hrvatska, Italija, Crna Gora i Srbija. Da, jest i Rumunjska, Kazahstan, Kina, Brazil... Ali budimo ozbiljni. Uostalom, Kazahstan će biti posljednji u skupini u kojoj su Mađarska, Italija i Rumunjska. Vjerojatno treći Rumunji idu u osmini finala na drugog iz skupine C, to će po svemu sudeći biti Srbija ili Crna Gora, možda i SAD. Što god od to troje, nije dobro za Rumunje. Iz skupine B će Brazil i Kina biti vjerojatni treći i četvrti. Onaj koji tu bude treći, ide na drugog iz skupine A - Hrvatska ili Španjolska. Dakle, mislim da smo vam uspjeli dočarati zbog čega pišemo da samim plasmanom u četvrtfinale s 99-postotnom sigurnošću možemo Barakude zvati - olimpijcima.

image

Jerko Marinić Kragić

DAMIR KRAJAC Cropix

To je osnovni značaj Dohe za hrvatski vaterpolo. No opet, kako je to prije polaska iz Zagreba zgodno rekao naš prvi topnik, Jerko Marinić Kragić:

- Morate znati da ako, odnosno onda kada osiguramo Pariz, mi ćemo nastaviti gaziti.

To je ono što ipak očekujemo od Dohe i hrvatskog nastupa ovdje. Ne, ne govorimo o ikakvom “gaženju”, već ipak o činjenici da je ovo - Svjetsko prvenstvo. Ma koliko se sumanuto učestalo organizira - to će ludilo isto jednom stati, valja izdržati još godinu dana i još jedno uzastopno SP, u Singapuru 2025. - ovo je ipak turnir na kojem se kruni najbolji na svijetu. Ujedno, usudili bi se utvrditi i da ćemo u Dohi gledati još malo bolji vaterpolo, nego u Dubrovniku i Zagrebu.

Mađari došli obraniti naslov

Nije da je kod nas bilo loše, ali sada očekujemo bolje. Evo i razloga...

Mađarska dolazi s najboljom reprezentacijom, odlučni su obraniti zlato iz Fukuoke, to uostalom i glasno izjavljuju. Svjesno su žrtvovali EP u Hrvatskoj, odmorili devet najboljih i sada idu punom snagom. Srbija je lagano podbacila na EP, iako ispavši tek petercima u četvrtfinalu, ali igra nije bila očaravajuća i sada idu “isprati fleke”. Osim toga, ni oni još nisu u Parizu. Jednako kao Crnogorci, čija nam se igra sviđa. Nemaju Pariz ni Talijani koji su bili brončani u Zagrebu, pa se sada još malo ojačali (Iocchi Gratta).

Čak je prvak Europe, Španjolska jača no na EP za svojeg prvog braniča kojeg u Gružu i uz Savu nije bilo. Nikako ne valja podcijeniti Amerikance koje baš ne vidimo na postolju, među medaljašima, ali opće je znano kako SAD najbolje igra u olimpijskoj godini. Kada pridodamo da imaju odličnog trenera (Dejan Udovičić), najboljeg centra na svijetu (Ben Hallock) i nisku od 8-9 igrača koji igraju u ponajboljim europskim klubovima, onda je to razlog više pomnijem motrenju njihovog puta.
Naš put? To smo vam već objasnili i naveli. Rue de Paris.

Linker
03. svibanj 2024 22:11