GORAN MEHKEK Cropix
PORAZ ITALIJE

Mađarima pripao okršaj velikana, peterci odlučili pitanje pobjednika

Posljednja utakmica dana bila je zapravo i daleko najbolja, ne samo najneizvjesnija
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. veljača 2024. 22:09

MAĐARSKA - ITALIJA 15:14 (2:2, 2:2, 3:3, 2:2 - 6:5 5m)

MAĐARSKA: Vogel (10 obrana), Angyal, Manhercz 2, Pohl, Vamos 1, Nagy, Zalanki 2, Fekete 1, Nemet, Jansik 1, Kovacs, Banyai, Vi. Vigvari. IZBORNIK: Zsolt Varga.

ITALIJA: Del Lungo (7 obrana), Di Fulvio 3, Marziali 1, Fondelli 1, Cannella, Renzuto, Echenique 2, N. Presciutti, Bruni, Di Somma 1, Vellotto 1, Nicosia, Condemi. IZBORNIK: Alessandro Campagna.


Drugog dana muškog vaterpolskog turnira u Dohi, sve bitno i realno spomena vrijedno zbivalo se u posljednja tri susreta. Tri derbija kako smo ih i nazvali. Jedan od njih je bio naš ogled protiv Španjolske, pa se posvećujemo s druga dva.

Balkanski derbi je odlučen iznenađujuće brzo i lagano. U korist Srba. Crna Gora je naime odigrala možda i najlošiju utakmicu u dosadašnjem dijelu ove godine, te su ih Srbi "unakazili". U prvoj su četvrtini poveli 4:0, "vruće" je ruke bio Strahinja Rašović s lijeve strane, pa je počeo "bušiti". Njegovi su golovi za 1:0 i 2:0. Onda je s desne strane jedan gol dao Mandić, a pridodao sa srednjeg vanjskog Vučinić za 4:0. Uspjeli su Srbi "složiti" i jednu kontru, a obrana s igračem manje im je bila sjajna. Ili prije, Crnoj Gori je napad bio baš traljav, ma koliko to bila preteška riječ. Crnogorcima je u dva navrata ispadala lopta iz ruku, potpuno pogrešno dodavali, pogađali su i okvir gola. Netko će reći pitanje sreće, iako ima trenera koji vele da centimetar lijevo ili desno, nije baš samo pitanje pomanjkanja sreće. Crnogorska realizacija igrača više u prvih 8 minuta bila je 1-5. Taj jedan jedini je bio u zadnjim minutama prve dionice.

Zapravo da Crnoj Gori nije bilo Petra Tešanovića na vratima koji je do poluvremena prikupio čak 9 obrana, u što računamo i jednu spriječenu kontru, rezultat bi po Crnu Goru bio lošiji od 6:3 za Srbiju na polovici utakmice. Kad smo kod vratara, sjajan je bio i srpski čuvar mreže, Radoslav Filipović s 6 obrana u prve dvije četvrtine. U svakom slučaju, početak utakmice je načelno i odredio cijeli njezin tijek, sve do konca i zaslužene pobjede Srbije.

Ovu je utakmicu inače sudio uz Nizozemca Zwarta, naš Andrej Franulović iz Rijeke.

Posljednja utakmica dana bila je zapravo i daleko najbolja, ne samo najneizvjesnija. Mađarska protiv Italije. Velikan na velikana, sila na silu. Dvije momčadi ludo brze, napadački skoro pa perfektne. Gušt za gledati, ako ćemo iskreno. Talijanima je ova utakmica jednakog značaja bila kao Hrvatskoj protiv Španjolske jer bi Settebellu donijela prvo mjesto i izravan ulazak u četvrtfinale, odnosno odlazak na OI u Parizu. Doduše, Italiji je ipak nešto malo teži put jer ih drugo mjesto u skupini D, u osmini finala "gura" na utakmicu protiv trećeg u C skupini (vjerojatno SAD ili Crna Gora). Zato je Italija upinjala iz petnih žila, igrala sjajno. nešto malo više bila u vodstvu iako je načelno cijela utakmia bila u "egalu". Sve do minutu i pol prije kraja kada je Italija imala vodstvo 9:7, da bi u pola minute uspjela sve "zabrljati", primiti dva gola, te se s 9:9 ušlo u raspucavanje peteraca. Koje su pak Mađari riješili u svoju korist i uveli Italiju u malo briga.

Linker
05. svibanj 2024 02:39