Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX
NAJAVA VELIKOG OKRŠAJA

VIDEO: IGRE KAO VODILJA NA PUTU DO USPJEHA 'Lani smo na dva turnira bili za gol udaljeni od Tokija! Kad utakmica krene nitko više o tome ne razmišlja'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. siječanj 2020. 19:50

Kad se stigne do polufinala, u bilo kojem sportu i bilo kojem natjecanju, onda se nitko ne hvali tim postignućem i ne puca od sreće, ne slavi samu tu činjenicu. Je, dobro je biti među četiri, ali jednako tako sve četiri momčadi sada gledaju samo u jednom smjeru. Samo k jednom cilju. Finalu i pobjedi u njemu. Na ovom prvenstvu još možda i mrvicu više izraženo. Zato što to prvo mjesto ne nosi samo zlatnu medalju oko vrata i slavu europskog prvaka nego kao bonus, ako je to primjerena riječ, osigurano mjesto na najvećem sportskom natjecanju na svijetu. Većeg nema. Na Olimpijskim igrama.

- Mi smo prošle godine, na dva turnira, bili jednu utakmicu, jedan gol udaljeni od tog cilja. Od Tokija - prisjeća se izbornik Ivica Tucak.

- U Beogradu smo u finalu Svjetske lige izgubili za gol, iz peterca, nekoliko sekundi prije kraja finala. Mjesec dana poslije izgubili smo polufinale SP-a, baš od Španjolske, a plasman u finale je “nosio” Tokio. Dakle, mi izgaramo od želje to ostvariti, sada jedino što znamo da za takvo što moramo osvojiti zlato. Međutim, rekao sam već i prije polaska u Mađarsku i ovdje u nekoliko navrata, došli smo tu napraviti velike stvari.

Video: Vladimir Dugandžić / CROPIX

Igre su nam jaki motiv

Jasno i glasno, ne bahato, ali iskreno. Cilj je dakle kristalno jasan.

- Suparnika koji nas čeka mi uvažavamo, cijenimo i, da, oni igraju jako, jako dobro. Mi ćemo trebati igrati i još malo bolje nego dosad, ali imamo za to snage. Uostalom, pa i mi smo moćni, jaki. Iza nas je dosad solidno odigrani turnir, ali za nas ono pravo počinje sad. Čekaju nas paklene, ali, nadam se, i naše lijepe 32 minute.

Minute u kojima će velika pozornost biti na vratarima.

Budimpesta, 220120.
Duna Arena. 
34 LEN Europsko prvenstvo u vaterpolu, 
Hrvatska - Grcka. 
Na fotografiji: ekipa Hrvatske.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX

- Meni bi pasala naša obrana ista ovakva kao dosad - uz smiješak će Marko Bijač.

- Protiv Španjolske će sigurno to trebati biti i još bolje.

Spominjali smo poseban motiv koji nosi već ova utakmica, a kamo sreće da tako bude i u sljedećoj. Želja, motiv za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju.

- Je, to je adut više za nas možda jer Španjolci su odigrali Tokio, ali oni će se isto tako boriti za finale. Svima su nama u podsvijesti Igre neki motiv, ali kada utakmica počne, u bazenu se više ne razmišlja ni o čemu. Ni o finalu ni o olimpijskim igrama ili onome što je bilo. Postoji samo Španjolska, dakle njih sedam koji su s druge strane, koji su u bazenu. To je jedino o čemu mi razmišljamo u tom trenutku. Tko god da je došao do ove faze natjecanja, taj je spreman i “poginuti”, kako se veli - rekao je Bijač.

Razgovarajući, najavljujući Španjolsku, nemoguće je ne prisjetiti se Španjolske u Gwangjuu koja nas je, blago rečeno, iznenadila. Što učiniti da se isto ne ponovi?

Barem gol više...

- Stožer i ja napravili smo pomnu analizu njihove igre. To smo napravili po povratku iz Koreje, to smo učinili i sada. Oni neće bitno odstupati od svoje igre tada, vjerujem da će presingom već u početku našeg napada pokušati otupiti našu tranziciju, ali vjerujem da ih mi možemo nadjačati. Uostalom, kao što mi razmišljamo o njima, tako i oni to isto čine sada, ali razmišljajući o nama.

Nakon manje stanke Tucak će vrlo konkretno o onome u Gwangjuu što je bilo loše.

- Vjerujem da imamo odgovor na njihovu zonu. Trebat ćemo biti široki u napadu, odlučni dati gol. Mi ćemo naše igrače više dobiti, to nema nikakve dvojbe, dakle zaraditi izbačaje. Tu će biti ključ. U realizaciji igrača više, bez obzira na njihovu zonsku obranu, jer smo mi tada imali jako lošeg igrača više, realizaciju. Što se njihova napada tiče, kada pogledate njihove golove, a dali su ih 6, čak ih je 5 bilo s igračem više, jedan iz peterca. Dakle, iz pozicijske igre nam nisu dali niti jedan gol - naglasio je izbornik Tucak i zaključio.

- Možemo raspravljati o Jokoviću i Perroneu, govoriti o zoni i igraču više, pa čak, konačno, i o finalu ili Tokiju, ali jedino je bitno da u 32. minuti mi budemo bolji za barem gol više.

I to je to. Jednostavno, iako to ne znači i lagano. No, ovi su dečki barem znali toliko puta odigrati jednostavno, što je ponekad najteže, ali je zajamčeno najuspješnije.

Linker
06. svibanj 2024 21:55