SLUŽBENA PRIMOPREDAJA

Vodeno ruho Spaladiuma! Dva tjedna spektakla u Splitu: ‘Ovo je nešto nesvakidašnje, to jednostavno treba vidjeti‘

Oba montažna bazena za vaterpolsko EP u Splitu su u Spaladium Areni napunjena vodom
Piše: Dean BauerObjavljeno: 08. kolovoz 2022. 22:17

Još nas samo 18 dana dijeli do 35. seniorskog Europskog prvenstva u vaterpolu kojem je domaćin naš Split (27. kolovoza - 10. rujna). U Dalmaciju uskoro stiže najboljih 16 muških i 12 ženskih vrsta. Ukupno 28 reprezentacija, vaterpolska elita Europe, ali zapravo i svijeta. Drugi put u samostalnoj Hrvatskoj, nakon Zagreba 2010., ali i drugi put u Splitu. Grad podno Marjana ugostio je najbolje Europljane u vodenim sportovima, prije 41 godinu, davne 1981.

Stotinjak radnika

Iako organizatore čeka još podosta posla, primarno onog “ušminkavajućeg” dijela, onaj najveći i najsloženiji dio, a istodobno svakom posjetitelju koji uđe u Spaladium Arenu 27. kolovoza i najatraktivniji je zgotovljen. Nakon što su sredinom srpnja iz Italije u komadima dovezeni dijelovi dva montažna bazena, te je počelo njihovo sastavljanje, od prekjučer su bazeni ne samo montirani već i vodom napunjeni. To konkretno u brojkama znači gotovo 2 milijuna litara vide (preciznije, 1.98 milijuna litara) za velik olimpijski bazen (36x25 metara, dubine 2.20 metara) u glavnoj dvorani. To je natjecateljski bazen. No, u maloj dvorani je i drugi, manji bazen koji će služiti ta rasplivavanje, zagrijavanje reprezentacija prije utakmice (2518 metara, također dubine 2.20 metara). Za njega je bilo potrebno 990.000 litara vode.

- Danas (ponedjeljak) je službena primopredaja od izvođača radova - veli Renato Živković, glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza i izvršni direktor Organizacijskog odbora EP u Splitu.

- Bazeni su u funkciji u biti, sve je u redu. Sustav radi, sve je provjereno. Sada slijedi jasno podizanje temperature vode. Sada slijedi treća faza šminkanja, da tako kažem, kada dolazi montiranje LEN krana, pa tzv. LED displaya, a onda jasno golovi, pa internetsko i sve telekomunikacijsko povezivanje i sve što je potrebno. Press centar i tribina za novinare su već složeni. U biti smo vrlo blizu kraja.

U svim dosadašnjim građevinskim radovima bilo je dosad uključeno okvirno 100-injak radnika iz nekoliko različitih tvrtki, ali još toliko će se i preostalih dana “vrtjeti” unutar i oko dvorane na svim preostalim radovima.

- To je jasno vrlo zahtjevan projekt. Samo ću navest recimo da je dostavljeno 33 tone pijeska!

Pijeska?

- Da, on je potreban kao dio filtracijskog sustava za bazene, u pet tankova. A tu je onda cijeli niz kemikalija za održavanje, a treba još i 400.000 litara lož-ulja koje je neophodno za grijanje vode u bazenu s jedne strane, ali i za klimatizaciju dvorane.

No, organizator uz sve te zahvate u i oko dvorane, priprema i sav popratni program koji će se odvijati sva dva tjedna natjecanja. A po tom pitanju, svatko će u Splitu od 27. kolovoza do 10. rujna pronaći nešto za sebe. Odabir je velik i šarolik.

Zabavni grad

- Imat ćemo veliku međunarodnu izložbu karikatura na temu vaterpola, a koje su nam poslali najbolji karikaturisti iz država sudionica. Zatim, Hrvatski športski muzej postavlja izložbu unutar dvorane s presjekom odnosno povijesti hrvatskog vaterpola. Imat ćemo i Zabavni grad u sklopu dvorane s cijelim nizom koncerata, zabavnog sadržaja, atrakcija za djecu kako bi svi navijači imali zabavu prije i nakon utakmice. Svaku večer ćemo imati neki koncert, tako da nakon natjecateljskog dana, ljudi lijepo uživaju u ljetnoj večeri uz glazbu, sport, zabavu. Planiramo i kongres kineziologa uz pomoć Kineziološkog fakulteta u Splitu s nizom eminentnih predavača. Imat ćemo i trenerski seminar, pa Kamp HVS-a s preko 200 djece, svih onih naših mlađih dobnih skupina.

Sve u svemu, dvotjedni vodeni spektakl u Splitu.

- Uistinu, čak i sada dok je sve još “golo”, tko god dođe u Spaladium Arenu, sada s punim bazenima, bude očaran, iznenađen. Dvorana je sama po sebi prekrasna, nudi nam puno toga, ali ovakva s bazenom je nešto nesvakidašnje. To jednostavno treba vidjeti i uživati - napominje Renato Živković, glavni tajnik HVS-a i izvršno direktor vaterpolskog EP Split 2022.

Linker
25. rujan 2023 01:54