Nikola Miljenić

 Imago/imago Sportfotodienst/profimedia
SJAJNO OTVARANJE SP-A

Hrvati briljirali u Dohi, imamo 12. plivača svijeta, padali rekordi: ‘Savršeno, nisam se ni pripremao‘

Nikola Miljenić osvojio je 12. mjesto u disciplini 50 metara leptir, dok je Amina Kajtaz bila 16. na 100 leptir
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. veljača 2024. 19:07

Prvi dan plivanja u Dohi za Hrvatsku je bio ne dobar, već odličan. Dva polufinala, te u konačnici 12. mjesto na svijetu Nikole Miljenića, te 16. Amine Kajtaz, odlični su dosezi.

Amina je u polufinalu 100 leptir plivala osam stotinki slabije nego prijepodne u kvalifikacijama kada je imala 14. vrijeme (59.14). Nekoliko sat kasnije, 59.22.

- Malo mi je popodne ili navečer bilo teže. Ne znam razlog, možda malo i zbog prehlade, ali sve u svemu mogu biti zadovoljna - veli Amina Kajtaz.

- Ono što sam i ranije rekla, nismo baš "pikirali" Dohu kao glavno natjecanje ove sezone, već će to najvjerojatnije biti Europsko prvenstvo u Beogradu u ljeto. Međutim, plivati ovako u veljači... Mislim da i trener i ja možemo biti zadovoljni.

Aminu ćemo ponovo vidjeti u bazenu Dohe u srijedu ma 200 leptir, a ondje...

- Jednako sam po meni dobra, jednako mi "leže" 100 i 200. Istina da je sasvim drukčija tehnika, ali mislim da će biti solidno. Imala sam jednu utrku na ovoj dionici prije jedno tri tjedna. Tu sam se pokazala jako dobro, ali nikad se ne zna. To je plivanje, stotinke odlučuju u nekim momentima - kaže Amina Kajtaz.

image

Amina Kajtaz

Philip Fong/Afp/Profimedia

Djevojka koja je ipak, to valja naglasiti na drugom uzastopnom SP u polufinalu.

- To definitivno i ovo nisu loša vremena za veljaču, to valja napomenuti i to mi daje vjeru da idem dobrom putanjom.

Na sjajnoj je putanji i Nikola Miljenić koji je na 50 leptir plivao u kvalifikacijama 23.41 ili 12. vrijeme, da bi onda u polufinalu uspio i isplivati još malo brže, 23.41. Oba su vremena njegovi osobni rekordi.

- Savršeno! Ovo mi je sad najbolje vrijeme, za četiri desetinke sam popravio. Ujedno, prvo polufinale na svjetskom prvenstvu u 50-metarskim bazenima. Mogu biti skroz sretan i zadovoljan. Vidi se po rezultatima da je malo falilo, nas 5-6 u jednoj desetinki mislim. Još jedno iskustvo - naglasio je Nikola Miljenić, s osmijehom na licu, isijavajućeg zadovoljstva i puštenim laganim brčićima.

- Je, to je nekaj novo, ha, ha.

image

Nikola Miljenić

Saša Wozdecky

Vratimo se plivanju. Nije se niti Nikola posebno pripremao za Dohu.

- Nisam jer stvarno je teško objasniti kada imate i EP u prosincu prošle godine, sada SP i onda OI za koje se tek valja kvalificirati.

Nikolu ćemo ponovo vidjeti u petak na 50 slobodno, a za to je Miljenić najavio vrlo jasno.

- To idemo maksimalnim gasom. Bio bih zadovoljan kada bi napravio sve najbolje što se moglo za utrku, a ova je recimo bila takva. Nedostajalo mi je ovdje 13 stotinki za finale. Znate koliko je to? Običnom štopericom to ne možete "napraviti".

Kakav je bazen? Plivači vole govoriti da je neki bazen "brz", "spor". Ovaj u Dohi?

- Znate što, meni se čini jako brz zato jer sam ja brz, ha, ha.

U utorak od naših plivačica i plivača nastupaju Ana Blažević na 100 prsno i Niko Janković u disciplini 200 slobodno

Linker
30. travanj 2024 16:19