Sun Yang suspendiran je 2020. na osam godina

 Imaginechina/ddp Usa/profimedia
OZBILJNE OPTUŽBE

‘Istražite ih!‘ Amerikanci tvrde da još jedna zemlja osim Rusije ima plan dopingiranja sportaša

Odbor Predstavničkog doma traži od FBI-a da upotrijebi Rodčenkovljev zakon za istragu 23 kineska plivača
Piše: HinaObjavljeno: 23. svibanj 2024. 10:49

Odbor američkog Kongresa zatražio je od Ministarstva pravosuđa i FBI-a da istraže kineske plivače koji su bili pozitivni 2021. godine, ali nisu bili sankcionirani, što je slučaj koji potresa globalnu borbu protiv dopinga dva mjeseca prije Olimpijskih igara u Parizu, piše AFP.

Odbor Predstavničkog doma traži od FBI-a da upotrijebi Rodčenkovljev zakon za istragu 23 kineska plivača koji su bili pozitivni na testiranju, ali nisu bili sankcionirani 2021. Rodčenkovljev zakon, donesen u prosincu 2020., omogućuje Sjedinjenim Državama da kazneno gone sve osobe, bez obzira na njihovu nacionalnost, uključene u međunarodni sustav dopinga.

image
ANDREJ IVANOV Afp

“Ovaj skandal postavlja ozbiljna pravna, etička i natjecateljska pitanja i mogao bi predstavljati širu državnu dopinšku strategiju Narodne Republike Kine s namjerom da se nepošteno natječe na Olimpijskim igrama, kao što je Rusija već učinila i za to je kažnjena”, stoji u pismu Odbora.

Gotovo mjesec dana Svjetska antidopinška agencija (WADA) je pod povećalom nakon što su New York Times i njemački kanal ARD otkrili da su 23 kineska plivača početkom 2021. bila pozitivna na trimetazidin – koji može poboljšati izvedbu – i da nikad nisu sankcionirani, i to nekoliko mjeseci prije Olimpijskih igara u Tokiju. Američka antidopinška agencija (USADA) optužuje WADA-u da je namjerno zataškala aferu.

WADA-u polovično financira Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Linker
30. svibanj 2024 12:15