Mollie O‘Callaghan

 FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp
ONI STRŠE IZNAD SVIH

Kraljica Mollie i Kralj Leon: Australka ispisala povijest, a Francuz je dobrano nadmašio oca

Ova djevojka je neposredno prije dolaska u Fukuoku bila - ozlijeđena!?
Piše: Dean BauerObjavljeno: 30. srpanj 2023. 22:18

Plivačka natjecanja u Japanu, na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki obilježilo je dvoje plivača. Dakako da bi mogli proširiti malo konkurenciju i s Amerikankom Katie Ledecky koja je osvojila šesto uzastopno zlato na 800 metara ili pak s Talijanom Thomasom Cecconom, Šveđankom Sarahom Sjőström... No, kao što se (u pravilu) zlato dijeli samo jednoj ili jednom plivačici/plivaču, tako smo se i mi odlučili za "kraljicu" i "kralja" Fukuoke.

Ženska kruna pripada, tu baš nikakve dvojbe nema, fantastičnoj Australki Mollie O‘Callaghan. Ova cura ima tek 19 godina, ali je i prije dolaska u Japan slovila za jednu od favoritkinja. Ne za jednu, za više medalja, međutim Mollie je učinila više nego li je i sama sanjala. Osvojila je 5 zlata, 1 srebro i postavila 4 svjetska rekorda! Najbolja na 100 i 200 slobodno, te u štafetama 4x100 i 4x200 slobodno, kao i mješovitoj (muško-ženskoj) štafeti 4x100 mješovito. Srebro je ostvarila u posljednjoj disciplini SP-a, štafeti 4x100 mješovito i to je upravo njezina zasluga jer ona je kao posljednja preuzela štafetu na trećem mjestu, a "odvela" ju do drugog.

image

Leon Marchand

YUICHI YAMAZAKI Afp

Mollie je u Fukuoki ušla u povijest i time što je postala prva plivačica u povijesti koja je na istom svjetskom prvenstvu osvojila zlato na 100 i 200 slobodno. Nije sve, jer na 200 slobodno jedan od 4 svjetskih rekorda koje je srušila, bio je dugovječan svjetski rekord Talijanke Federice Pellegrini iz Rima 2009. U doba onih famoznih "super-brzih", ali i kontroverznih kostima. Ima ipak nešto još znakovitije, posebnije kod Mollie O‘Callaghan. Ova djevojka je neposredno prije dolaska u Fukuoku bila - ozlijeđena!? Koljeno je bilo u pitanju. U taboru australske plivačke reprezentacije su primarno pokušavali zaliječiti, odnosno izliječiti, osposobiti Mollie za nastup u Fukuoki. Očekivanja? Nije ih bilo, doista ne.

- Iskreno, trenutačno sam stvarno uzbuđena. Došla sam u Fukuoku neposredno nakon ozljede i njezinog saniranja. Nisam tada ništa planirala, zacrtala si. Ne, samo sam očekivala da ću se dobro zabaviti u bazenu i biti zadovoljna što god postigla - rekla je Mollie O‘Callaghan.

Pa, fino se "zabavila" u japanskom bazenu. O zadovoljstvu nećemo, to se podrazumijeva. Pet zlata na istom SP je zadnji put osvojila još jedna Australka, Libby Tricket u Melbourneu 2007. To je Kraljica Mollie.

Kraljevska pak kruna ide u Europu, na adresu Francuza Leona Marchanda (21). Iako, možda bi mogla i u Arizonu, budući da ondje studira i pliva kolosalni Francuz.

Ne može se reći da nešto nije i u genima jer Leonov otac je Xavier Marchand. I sam nekoć vrhunski plivač, iako ne na tako visokoj razini kao sin mu. Otac Marchand ima jednu medalju sa SP, srebro na 200 mješovito u Perthu 1998.

Sin Leon ga je solidno premašio još i prije Fukuoke s dva zlata iz Budimpešte 2022. na 200 i 400 mješovito i jednim srebrom, na 200 leptir. U Japanu je pridodao tri nova zlata - 200 leptir i 200 mješovito, te 400 mješovito. Jedno od ta tri ima osobitu težinu.

Na 400 mješovito je postavio svjetski rekord, srušivši posljednji dotad aktualni rekord velikana Michaela Phelpsa! To je nešto što je najavljivao mjesecima prije dolaska u Fukuoku, sasvim otvoreno, ništa ne skrivajući. Imao je u tomu podršku i samog Phelpsa koji je u konačnici i svjedočio Marchanovom plivačkom "marširanju" i čestitao mu od srca. Nije to slučajno i nije to jedina poveznica Phelpsa i Marchanda.

Francuz naime studira u SAD i pliva za Arizona State, sveučilište Michaela Phelpsa i pod patronatom njegovog bivšeg trenera Boba Bowmana. Ondje je, u sezoni 2021./22. Marchand, na svom prvom NCAA prvenstvu, u prvom pojedinačnom natjecanju, ne samo osvojio NCAA naslov, već je isplivao i najbržih 200 mješovito u povijesti, 1:37.69. Prvi plivač koji je plivao ovu dionicu ispod 1:38 na NCAA prvenstvima. Na tom prvom prvenstvu će još osvojiti i srebro na 400 mješovito, ali i zlato na 200 prsno.

Leon Marchand je i vlasnik trećeg najbržeg vremena na 200 leptir. U Fukuoki je to plivao 1:52.43. Bolja vremena od njega imaju još samo Mađar Kristof Milak (1:50.34) kojeg nije bilo u Fukuoki i Michael Phelps (1:51.51).

Linker
23. srpanj 2024 20:19