HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR
SP FUNCHAL

Mečić i Novina nisu uspjele izboriti nastupe u finalima na Svjetskom paraplivačkom prvenstvu

Godina nakon Paraolimpijskih igara je uvijek "kritična" za plivače - poručio je izbornik Igor Berislavić.
Piše: HInaObjavljeno: 19. lipanj 2022. 10:25

Posljednjeg dana Svjetskog paraplivačkog prvenstva u portugalskom Funchalu na Madeiri nastupile su obje hrvatske predstavnice Emma Mečić (15) i Paula Novina (18), međutim nisu uspjele izboriti nastupe u finalima svojih disciplina.

Mečić je u kvalifikacijama na 50 m slobodno u kategoriji S9 zauzela 13. mjesto s rezultatom 32.28, dok je Novina na 100 prsno u SB8 diskvalificirana. Paula je u svojoj najjačoj disciplini isplivala vrijeme novog hrvatskog rekorda te ukupno šesto vrijeme kvalifikacija, no nažalost zbog nepravilnog plivanja bila je diskvalificirana.

Za 15-godišnju Mečić, koji živi i trenira u Losoneu u švicarskom kantonu Ticino, ali nastupa pod hrvatskom zastavom bio je ovo peti nastup u Portugalu. Na 400 m slobodno je bila sedma, na 100 leđno osma, a na 200 m mješovito i 100m slobodno je bila deveta.

"Utrke koje sam odradila nisu išle kako sam mislila, vremena su mogla biti bolja, ali sretna sam što sam izborila dva finala na 400 slobodno i 100 leđno i isupunila cilj za ovo natjecanje. Ovo mi je bilo prvo veliko natjecanje od kojeg sam mnogo naučila," kazala je Mečić.

Novina, koja je članica zagrebačkog Natatora, je nastupila u tri discipline, na 50 slobodno je bila šesta s novim hrvatskim rekordom, na 100 slobodno deveta, također s novim hrvatskim rekordom, dok je na 100 prsno diskvalificirana.

Najbolji rezultat od hrvatskih paraplivača u Funchalu ostvario je Dino Sinovčić koji je prvog dana natjecanja pobijedio na 100 leđno u S6 obranivši zlatnu medalju osvojenu na SP-u u Londonu 2019. godine.

"Godina nakon Paraolimpijskih igara je uvijek "kritična" za plivače jer ponekad sportaši uslijed velike iscrpljenosti uzimaju dužu pauzu kako bi se odmorili i mogli svježi ući u novi ciklus priprema za iduće POI. Naši paraplivači su pokazali kako su izvrsno odradili ovaj prijelazni period. Dino Sinovčić je obranio svjetsko zlato, Paula Novina je pomaknula svoje granice s novim državnim rekordima i ulaskom u finale. Mlada Emma Mečić je itekako pokazala kako njeno vrijeme tek dolazi i da se na nju treba ozbiljno računati. Jedna zlatna medalja i četiri finala su hvale vrijedni rezultati. Dva od tri predstavnika su mlađa od 20 godina što pokazuje veliku potentnost reprezentacije," poručio je izbornik Igor Berislavić.

Linker
20. kolovoz 2022 07:59