Niko Janković

 HAPK MLADOST
EUROPSKO PRVENSTVO

Niko Janković u Beogradu postavio novi hrvatski rekord, ali zbog mizerne razlike ostao bez odličja

Pliva tek svoju prvu sezonu, ali već je nekim rezultatima skrenuo pozornost na sebe
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. lipanj 2024. 19:47

Finala su jasno uvijek vrhunac svakog sporta, natjecanja, turnira, mitinga... Ovisno o kojem sportu govorimo. Finala plivačkog EP u petak su nama u Hrvatskoj bila dodatno zanimljivija, intrigantnija jer smo u prve tri finalne utrke imali svoje predstavnike, kandidate za medalju.

Poslijepodnevni, finalni dio programa na Europskom seniorskom plivačkom prvenstvu u glavnom gradu Srbije otvorila je finalna utrka plivačica na 100 leptir gdje je naša uzdanica bila Emina Kajtaz. Nažalost, plivala je slabije no u polufinalu (58.55) odnosno 58.79 što je bilo dostatno za 6. mjesto.

Puno bliži medalji bio je Niko Janković u finalu 200 slobodno. Do bronce ga je dijelilo tek 16 stotinki sekunde! Istina, bronca je obješena jednom Hrvatu oko vrata, ali pod švicarskom zastavom, Antonio Đaković, švicarski Hrvat je taj koji je "pobjegao" Niki Jankoviću. Mladi, 19-godišnji mladostaš, Niko Janković pliva tek svoju prvu seniorsku sezonu, ali već je nekim rezultatima itekako skrenuo pozornost na sebe. Podsjetimo, Niko je prošlog ljeta na 200 slobodno postavio hrvatski rekord (1:48.27) odnosno "oborio" dotadašnji, čak 14 godina stari Dominika Strage iz 2009.

Sada je u Beogradu Niko dvaput "popravljao" taj svoj, nacionalni rekord. Odnosno, u finalu štafete je plivao 1:47.31. U polufinalu 200 slobodno je imao vrijeme 1:47.68, da bi u finalu plivao još brže, sjajnih 1:46.48! Bravo, Niko! Medalja je ovog puta "izmaknula", ali činjenica da ovoliko napreduje, "skida" rekorde, pliva sve brže, doista ulijeva nade u njegovu plivačku sutrašnjicu. Uostalom, ako se usporedi njegov prvi hrvatski rekord na 200 slobodno iz srpnja 2023. i novi, 11 mjeseci kasnije, napredak je silovit. Zamalo dvije sekunde! Da, to je ujedno i B olimpijska norma. Nije jamstvo nastupa u Parizi, ali... velika je mogućnost.

Konačno, treće finale je bilo ono Ane Blažević, a to znači 200 prsno. Završila je na sedmom mjestu (2:28.44) što jest brže nego u polufinalu za 48 stotinki, ali i dosta slabije od njezinog osobnog rekorda iz prošle godine 2:25.35. Samo za usporedbu, da je plivala to vrijeme na EP, imala bi broncu, vrlo blizu srebra. Drugim riječima, finale ove discipline u Beogradu nije baš bilo odveć brzo, pa onda u takvim okolnostima 7. mjesto u pogledu ulaska u finale je dobro, ali ne i više od toga.

Međutim, nije to bio kraj hrvatske priče za ova petak. Zabočanka Jana Pivalić je isplivala hrvatski rekord na 50 slobodno! On sad iznosi 24.67 ili točno 10 stotinki brže od prijašnjeg najboljeg vremena u vlasništvu iste djevojke. Jana je prijepodne imala 4. vrijeme kvalifikacija (25.01), da bi u polufinalu bila najbrža! Jana je s rezultatom 24.67 ujedno ispunila olimpijsku A normu, odnosno Jana sigurno ide podno Eiffelovog tornja. U Jani Pavalić smo dobili novu olimpijku, prvu našu plivačicu na Olimpijskim igrama uz zasad sigurne joj kolege Nikolu Miljenića i Jeru Hribara. No sada, u ovako odličnoj formi, a rasterećena ili osokoljena plasmanom na Igre, Jana je itekakva favoritkinja za neku od medalja u Beogradu, na Europskom prvenstvu. Njezino finale počinje u subotu u 18.37 sati. Prilika za prvu hrvatsku medalju na ovom natjecanju.

Marin Mogić je prijepodne plivao 1.500 metara i na cilj stigao šesti (15:31.21), čime je izborio finale koje na rasporedu u subotu. Dometnimo još da je u prijepodnevnim kvalifikacijama, Vili Sivec na 200 leptir bio potpuno u kombinacijama brojki 2 i 0. Naime, završio je na 200 leptir na 20. mjestu s vremenom 2:02.02.

U subotu, pretposljednjeg dana natjecanja u Beogradu, u bazen će ujutro u kvalifikacijama od Hrvata - Jere Hribar, Nikola Miljenić, Lovro Serdarević i Luka Cvetko na 50 slobodno, zatim Amina Kajtaz na 200 leptir, Meri Mataja 50 prsno i Juraj Barčot u utrci na 200 mješovito.

Linker
21. lipanj 2024 19:48