Nikola Miljenić

 IVANA NOBILO/CROPIX
FANTASTIČAN REZULTAT

Novi hrvatski rekorder nakon ‘rušenja‘ legende: ‘Dvaput sam gledao semafor, vidim li ja to dobro‘

Nikola Miljenić postao je prvi hrvatski plivački olimpijac za Igre u Parizu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 06. ožujak 2024. 11:37

Bila je to Zajecova subota. Ili subota Zajecovih. Jedan je naime (Velimir) dobio - nazovimo ih tako - predizbore u Dinamu, no drugi je (Domagoj) izborio sa svojim štićenikom nešto ipak, neka se nitko ne uvrijedi, važnije i sportski značajnije, više - Olimpijske igre!

Naime, u Rijeci je prošle subote, prvog dana međunarodnog plivačkog mitinga Viktoria-Primorje, štićenik plivačkog trenera Domagoja Zajeca (inače, samo prezimenjak nogometnog Zajeca), postao prvi hrvatski plivački olimpijac za Igre u Parizu. Konkretnije, Nikola Miljenić je isplivao 100 slobodno za 48.13. Nije to samo bila isplivana olimpijska A norma (za čak 21 stotinku brže od postavljene), već ujedno i za pet stotinki brže od hrvatskog rekorda koji je od Rima i SP 2009. držao Duje Draganja.

Hribar prijeti Nikolinoj B normi

Iako to je samo stav novinara, bili smo malo začuđeni i iskreno obradovani Nikolinin uspjehom u pogledu isplivane norme, onda još više rekorda. Nije da nije bilo očekivati da će Miljenić vidjeti Pariz, ali samo dva tjedna nakon SP u Dohi plivati ovako dobro, brzo... Nije uobičajeno u svijetu ovog sporta.

- Mi smo imali plan da bismo u razdoblju nakon Dohe išli svakako u Rijeku, ali onda kasnije u Francusku gdje su još dva dobra odnosno jaka mitinga - veli u začetku trener Domagoj Zajec.

image
Tonči Vlašić/Cropix

- Oba natjecanja s kvalifikacijama za Pariz, s nekim zanimljivostima polufinala i finala onoga što je Nikoli zanimljivo, 50 i 100 slobodno. U tom smo razdoblju, kojih mjesec dana nakon Dohe, htjeli ostvariti normu budući da je već i u Dohi plivao jako dobro. Recimo, na 50 slobodno. Ondje bi, vjerujem, da je uspio ući u polufinale (na kraju je bio 20. u kvalifikacijama) možda već isplivao normu za pedeseticu. Neću tvrditi sto posto, ali bio je spreman po svim pokazateljima. Onda smo nakon SP stavili fokus na Rijeku, pa je sad skoro Zagreb, pa bi bila Francuska i tu da nekako završimo taj ciklus. No kako je već u Rijeci isplivao normu, odustali smo od Francuske jer nema razloga, dosta je i skupo i zato ćemo sada prvo dobro odmoriti i onda krenuti u ciklus priprema za Olimpijske igre.

Valja pripomenuti da Nikola Miljenić ima i rezultat za olimpijsku B normu na 50 slobodno, isplivavši 22.00, ali tu valja ipak malo pričekati jer...

- Priznaju li mu taj rezultat u redu, ali mali Jere Hribar je rezultatski dosta blizu i ako on ispliva A normu, onda je jasno da bi Hribar išao - pojašnjava trener Zajec i dodaje:

- Nikola će u svakom slučaju napasti i to također, imamo i Zlatni Medvjed i državno prvenstvo. Nećemo se mi konkretno samo za to pripremati, ali... To su stotinke, nikad se ne zna. Iako fokus stavljamo na pripremu stotke za Olimpijske igre.

Tako zbori trener, a štićenik... Nikola je u Zagrebu dakako, malo konačno i odmara jer je iza njega, kao i drugih plivača uostalom, poprilično naporan dio sezone. U prosincu prošle godine je bilo EP u 25-metarskim bazenima, mjesec i pol dana kasnije SP u Dohi, sada miting u Rijeci, da ne govorimo dalje. Spomenuli smo osobno ugodno iznenađenje Nikolinim ostvarenjem, samo dva tjedna nakon Dohe. Koliko je Miljenić iznenadio samog sebe? Dakako, ako je i iznenadio.

- Bio sam već u Dohi dosta spreman. Možda čak i fizički spremniji, ali sam samog sebe u Rijeci jako iznenadio. Nisam mislio da mogu ovako dobro na 100 metara već sada. Mislio sam da se mogu približiti, ali taktika mi je čak bila više na 50 metara. Ušao sam u sezonu u kojoj mi je na 50 falilo četiri stotinke, na stotki sedam desetinki. Zato smo odlučili da ćemo se baciti na jednu disciplinu, to odraditi i onda ćemo lako kasnije - danas će Nikola Miljenić, prvi hrvatski plivački olimpijac u Parizu.

"Pedesetica mi je najveća ljubav"

Rezultat 48.13 je “brutalan”, u konačnici skinut je 15 godina star rekord Duje Draganje.

- Duje je meni bio idol dok sam bio mali. Dok sam tek počinjao s plivanjem, on je bio na vrhuncu, rušio rekorde, osvajao medalje i on je za mladog plivača u tom trenutku doista bio idol. Sad u Rijeci kad sam vidio rezultat, stvarno sam morao provjeriti semafor. Dvaput! Vidim li ja to dobro, s tim da čak nisam ni znao da je to rekord. Nisam znao jer nisam pratio Dujin rekord zato što nisam vjerovao da mogu toliko brzo. No valjda je to “kuhalo” negdje u meni, sav taj rad.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Pričali smo s trenerom, koji nam je potvrdio kako ne odustajete ni od 50 slobodno?

- Pedesetica je moja najveća ljubav! Tako da sigurno neću odustati od toga. Znate što je bitno u plivanju i mislim da to mogu reći baš za Sportske novosti i čitateljima je to možda zanimljivo. U plivanju za odličan rezultat se moraju poklopiti tri stvari - glava, tjelesna sprema i dobra tehnika. Mogu biti dobar u glavi i fizički spreman, ali ako nemam dobar zaveslaj, ništa neće od toga biti. Od rezultata. I obratno, jasno. Zato vjerujem i da će pedesetka doći, da će “sjesti” jer imam sve tri komponente, samo ih moram posložiti. Meni je pedesetica najjača, ali eto ispalo je sad 100. Možda se promijenilo, ne znam.

Dva EP, SP i OI u devet mjeseci

Malo smo gledali vaš rezultat 48.13, zatim vremena finala na OI u Tokiju, ali i na posljednja dva SP u Fukuoki 2023. i Dohi ove godine. Slažete li se da će u Parizu za finale trebati plivati ispod 48.00? Koji vam je cilj na Igrama?

- Pucam na najviše, naravno. Ipak sam sportaš. Kad uskoro krenem u novi ciklus priprema nakon malo odmora, beskompromisni prioritet će biti i jest Pariz. Imam velike snove i ciljeve. Sad, nakon što sam siguran da idem u Pariz kudikamo sam rasterećeniji i mogu biti fokusiran na novi pripremni ciklus i odraditi ga najbolje što mogu. Jer više nisam u situaciji da svaki vikend lovim normu, već svu energiju stavljam na Pariz.

Nismo zaboravili da lipanj donosi i EP u Beogradu. Pretpostavka je da ćete ići ondje, ali očekivati da u jedno ljeto tražite vrhunac na dva tako velika natjecanja, čini nam se malo realnim.

- U posljednja dva mjeseca, malo više, plivao sam i na EP u 25-metarskim bazenima i na SP. Meni će se dogoditi da ću u manje od godinu dana imati dva EP, jedno SP i OI. Treba biti što pametniji, možda nešto i “žrtvovati”, samo s ciljem predstavljati Hrvatsku onda kada je najbitnije i tada biti najbolji. To će biti sigurno u Parizu. To mi je najvažnije, sada sam vidio da mogu i da mogu i velike stvari. Baš bih volio za Hrvatsku ondje postići nešto - zaključio je prvi hrvatski plivački olimpijac u Parizu, nacionalni rekorder na 100 slobodno, Nikola Miljenić.

Linker
06. ožujak 2024 11:37