Dina Levačić

 Saša Burić/Cropix
DAN ZA PAMĆENJE

Senzacionalan uspjeh hrvatske plivačice: postala je najmlađa žena u povijesti s ovim pothvatom

Nakon 11 sati plivanja, Dina Levačić na cilj je stigla nešto prije 7 sati po hrvatskom vremenu, na svoj rođendan
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 14. ožujak 2023. 07:12

Dina Levačić (27) jutros se na Novom Zelandu upisala u povijest. Splitska plivačica završila je preplivavanje Cookovog prolaza, posljednjeg kanala koji joj je nedostajao u kolekciji "Oceanovih sedam", i time postala najmlađa žena u povijesti koja je završila slavni maraton.

Na cilj je Dina stigla nešto prije 7 sati po hrvatskom vremenu, nakon 11 sati plivanja, uz visoke valove i temperaturu mora od oko 16 stupnjeva. Senzacionalan pothvat bio je savršeno isplaniran jer ga je zaključila baš na svoj rođendan. Ukupno je 23. osoba u povijesti koja je preplivala svih sedam velikih kanala.

image
Facebook/Dina Levačić

Prije tjesnaca između Sjevernog i Južnog otoka Novog Zelanda, neustrašiva magistra edukacijske rehabilitacije je redom preplivala kanale Catalina u Kaliforniji (2017.), La Manche (2017.), Molokaʻi na Havajima (2018.), Tsugaru u Japanu (2019.), Gibraltarska vrata (2022.) te Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske (2022.).

U nedavnom razgovoru za SN najavila je da će Cookov prolaz biti kruna njezine plivačke karijere.

- Nadam se da ću isplivati i taj posljednji izazov, te da ću onda i ja biti inspiracija nekom drugom, ne samo u sportu, nego u bilo čemu, da se usudi pokušati, bez obzira ako netko kaže da se to ne može - rekla je Dina.

Prvi čovjek koji je preplivao svih sedam prolaza bio je Stephen Redmond u srpnju 2012. godine, a prva žena bila je Šveđanka Anna-Carin Nordin.

Linker
14. ožujak 2023 07:34