Sarah Sjostrom

 ATTILA KISBENEDEK Afp
ZADNJI DAN PLIVAČKOG SP-A

Šveđanka uzela deseto zlato na svjetskim prvenstvima, Talijan oborio europski rekord

Novo zlato uzela je i kanadska tinejdžerska senzacija Summer Mcintosh.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. lipanj 2022. 21:22

Sjajna Šveđanka Sarah Sjöström (28) osvojila je desetu zlatnu medalju na svjetskim prvenstvima, sve u pojedinačnim disciplinama. Posljednjeg dana SP-a u Budimpešti pobijedila je u najbržoj plivačkoj disciplini, na 50 m slobodno, vrativši naslov u svoje ruke nakon što je prije tri godine u Gwangjuu bila druga. Druga je žena u povijesti koja je osvojila najmanje deset pojedinačnih svjetskih zlata, nakon Katie Ledecky (14). Ukupno Sjöström ima 20 medalja (19 pojedinačnih), a na ovom je prvenstvu drugi put u karijeri spojila zlata na 50 m slobodno i 50 m leptir.

Još od 2013. godine Gregorio Paltrinieri ne silazi s postolja na 1500 metara. Talijanski plivač prije devet je godina u Barceloni osvojio broncu, a danas je u Budimpešti treći put postao svjetski prvak, srušivši pritom s 14:32.80 europski rekord i rekord svjetskih prvenstava. Pet medalja u najdužoj plivačkoj disciplini (u bazenu) nikad nitko nije osvojio, a Paltrinieri je s 27 godina ujedno postao i najstariji osvajač odličja na ovoj dionici.

image

Gregorio Paltrinieri

ATTILA KISBENEDEK Afp

Kanadska tinejdžerska senzacija Summer McIntosh (15) osvojila je i drugo zlato na ovom SP-u. Nakon 200 m leptir postala je svjetska prvakinja i na 400 m mješovito. Litavka Ruta Meilutyte (25) bila je na 50 m prsno brža od svjetske rekorderke, Talijanke Benedette Pilato. Za Meilutyte je to druga zlatna medalju na svjetskim prvenstvima, devet godina nakon što je pobijedila na 100 m prsno.

image

Summer McIntosh

ATTILA KISBENEDEK Afp

Svjetskom rekordu na 50 m leđno koji je srušio u travnju (23.71) 21-godišnji Hunter Armstrong (24.14) jučer je dodao i naslov svjetskog prvaka. Istina, dotaknuo je cilj drugi, ali pobjednik Justin Ress je naknadno diskvalificiran, pa je Armstrong promoviran u prvaka.

Linker
19. travanj 2024 22:57