PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix
NISU GLAVNI FAVORITI

Braća Sinković uoči Eura: ‘Idemo po medalju, glavni cilj nam je smanjiti zaostatak za Britancima i Švicarcima‘

U preostalih 17 svjetskih kupova od 2014. pa do Varesea osvojili su 13 zlatnih i 4 srebrne medalje
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. travanj 2024. 10:06

Godinama su braća Sinković na baš svako natjecanje odlazila kao glavni favorit ili barem jedan od glavnih favorita za zlato. I uglavnom su se s njih i vraćali sa zlatom oko vrata. Savršeni niz osvajanja odličja na svakim Igrama, svjetskom ili europskom prvenstvu, bez obzira u kojoj disciplini veslali, prekinut je četvrtim mjestom na Svjetskom prvenstvu 2022. Prošle sezone su se vratili popunjavanju kolekcije odličja, osvojili su europsko zlato i svjetsko srebro u dvojcu na pariće i onda iznenadili povratkom u dvojac ‘bez’ za koji su nakon olimpijskog zlata u Tokiju 2021. tvrdili “nikad više”.

Ozbiljan početak veslačke sezone, koja će vrhunac imati na Igrama u Parizu, bio je prvi Svjetski kup u Vareseu prije desetak dana. Sinkovići su na njega otputovali kao na sva spomenuta natjecanja iz uvoda, ali su se kući vratili bez odličja. Znate li kad im se u posljednjih deset godina, od 2014. kad su četverac zamijenili dvojcem, dogodilo da Svjetski kup koji završe, ne završe s odličjem? Nikad.

Bolje se osjećamo

Namjerno ističemo “kad su završili” jer dva u tom razdoblju nisu odveslali do kraja obojica ili jedan od njih. Jedan 2018. kad je Valent zbog ozljede Martina polufinalnu utrku, a potom i B finale veslao s Karlom Udovičićem i jedan godinu kasnije kad su zbog ozljede morali odustati nakon kvalifikacija. U preostalih 17 svjetskih kupova od 2014. pa do Varesea osvojili su 13 zlatnih i 4 srebrne medalje.

Situacija u kojoj su se našli u Vareseu gdje su završili četvrti, baš kao i situacija sad na Europskom prvenstvu u Szegedu gdje nisu u ulozi onih koje svi love nego sad oni žele uloviti Britance i Švicarce, za njih je nešto sasvim novo. No, i EP, baš kao i svi svjetski kupovi ove sezone samo su kolokviji, a jedino je bitna kakva će ocjena biti na ispitu u Parizu.

Što Sinkovići očekuju u Szegedu?

- Teško je reći. Prvi je cilj biti dosta bliži vrhu nego u Vareseu pa ćemo vidjeti što će nam to točno donijeti. Svakako bismo se morali boriti za medalju. Bolje se osjećamo fizički, tehnički smo isto bolji i premda nam očito treba još malo vremena u dvojcu ‘bez’, mi smo pozitivni - kaže Valent Sinković.

Vrlo je malo vremena između Svjetskog kupa u Vareseu i EP u Szegedu. Nije se puno moglo napraviti u ovih desetak dana?

- Nije, samo smo se malo odmorili, malo “refrešali”, a onda smo odradili dva jača treninga prošli vikend i nakon toga se moraš opet odmoriti za regatu. Na treninzima je dobro, ali na utrkama nismo još uhvatili onaj pravi osjećaj. Koliko god imamo iskustva, opet je drukčije na treningu, a drukčije u utrkama. Mislim da nam je Varese bio dobro iskustvo da vidimo gdje smo trenutačno, uvijek je to dobro vidjeti, pa makar pozicija bila i lošija nego što si mislio da će biti. Napravili smo pomak u ovom kratkom razdoblju, i fizički se bolje osjećamo tako da se nadamo da će to i vidjeti na Europskom prvenstvu - nastavlja Valent.

Koliko god im četvrto mjesto u Vareseu “nije sjelo” i što god se dogodilo u Szegedu, dovoljno je još vremena do Pariza...

- Ne mogu reći da nam je bilo ugodno ono što se dogodilo u Vareseu ili da je bilo planirano, ali nije da mi sad taj Svjetski kup nešto posebno znači. Ne znači mi ništa, pogled je prema Olimpijskim igrama koje su iznad svega i tu se treba pokazati.

Nismo požalili zbog odluke

Švicarci i Britanci su na prvom Svjetskom kupu zamijenili mjesta sa Svjetskog prvenstva prošle godine. Zlatni Švicarci su sad bili drugi, a srebrni Britanci najbolji. I jedni i drugi će veslati i u Szegedu.

- Bit će tu još dobrih posada, recimo Španjolci su uvijek dobri, ali u principu glavno nam je mjeriti se sa Švicarcima i Britancima, koji će nam biti najjači suparnici i na Igrama.

Četiri olimpijske kvote su na SP-u u ovoj disciplini osvojile neeuropske zemlje - SAD, Južna Afrika, Australija i Novi Zeland. Može li neka posada iz tih zemalja biti prijetnja na OI u Parizu?

- Ne, ne očekujem da bi se oni mogli boriti za vrh. Ima puno izjednačenih posada koje će se boriti za ulazak u A finale i onda u njemu za broncu, ali što se tiče samog vrha vidim samo Švicarce i Britance.

I Sinkoviće, naravno. Ali o tom, potom. Vratimo se na natjecanje koje počinje u četvrtak u Szegedu...

- Trebali bismo barem prepoloviti zaostatak za pobjednicima iz Varesea, a to bi onda vjerojatno bila i medalja. Uvijek si ja mislim kako postoji mogućnost i za pobjedu, ne bih ni to isključio, ali teško je u dva tjedna nadoknaditi pet sekundi. Doduše, nikad se ne zna, ali realnije je da budemo u borbi s Britancima i Švicarcima i da se izborimo za jednu od medalja.

Upravo ste vi bili začetnik ideje o prelasku iz dvojca na pariće ponovo u dvojac ‘bez’. Je li vam sad žao zbog te odluke ili i dalje mislite da je to bila najbolja odluka za vas u ovom trenutku?

- Nije mi žao, definitivno. Imam i dalje vjeru u to. Iako, čak i ako u Parizu ne prođe onako kako smo mislili da može, ne mora značiti da bi prošlo i u dublu.

Novo odmjeravanje snaga s Britancima i Švicarcima, dok se Danci pripremaju za svoj ‘popravni‘

Braća Sinković su izabrala povratak u dvojac ‘bez’ zato što su procijenili da bi u ovoj disciplini lakše mogli do olimpijskog zlata nego u dvojcu na pariće gdje su se lani Nizozemci Melvin Twellaar i Stefan Broenink izdvojili kao najbolji.

Na prvom Svjetskom kupu ove sezone u Vareseu naša je posada ostala pet i pol sekundi iza pobjednika, Britanaca Olivera Wynne-Griffitha i Toma Georgea, srebrnih sa SP-a 2023. i mrvicu manje od 5 sekundi iza aktualnih svjetskih prvaka u dvojcu ‘bez’, Švicaraca Romana Rööslija i Andrina Gulicha.

Obje ove posade su i na EP-u za razliku od Danaca Frederica Vystavela i Joachima Suttona, koji su u Vareseu bili treći. Danci su na prošlim OI osvojili broncu iza Sinkovića i Rumunja u dvojcu ‘bez’, ali su se zeznuli na SP 2023. i nisu uzeli kvotu pa se pripremaju za finalne olimpijske kvalifikacije koje su u svibnju.

Za podsjetnik, Danci su na SP bili posljednji u B finalu, iza naših Lončarića. Objašnjenje za njihov loš nastup u Beogradu leži u činjenici da je Sutton manje od dva mjeseca prije SP-a završio veslački maraton u dužini od 4500 km preko Pacifika koji je trajao 32 dana.

Od europskih posada koje su u Beogradu izborile Igre, na EP-u su osim Britanaca i Švicaraca još Španjolci i Talijani, nema Iraca, a Rumunji nastupaju s novom posadom.

Linker
25. travanj 2024 10:40