Vanesa Tot

 CROPIX
SPRINT KAJAK I KANU

‘Konkurencija je jaka, ali uvijek se želimo boriti za medalje i mislim da je to sad već realnost‘

Iza kajakašice Anamarije Govorčinović i kanuistice Vanese Tot dva su uspješno odrađena Svjetska kupa
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 22. lipanj 2023. 12:47

Iza kajakašice Anamarije Govorčinović i kanuistice Vanese Tot dva su uspješno odrađena Svjetska kupa, a sad je vrijeme i za treći veliki ispit. Europske igre u Poljskoj u njihovom sportu su ujedno i Europsko prvenstvo, a premda nemaju težinu u smislu borbi za olimpijska mjesta u Parizu 2024. jedna su od stepenica prema upravo tom cilju. Odnosno, još jedna provjera gdje su trenutačno u odnosu na najbolje Europljanke kako bi imale jasniju sliku koliko još moraju “narasti” do Svjetskog prvenstva u kolovozu na kojem će biti prva prilika za osiguranje mjesta u Parizu.

Skučeniji prostor za trening

S kakvim ciljevima su naše olimpijke iz Tokija stigle u Poljsku?

- Uvijek se želimo boriti za medalje i mislim da je to sad već realnost i za Vanesu i za Anamariju. Odnosno, one su tu negdje oko medalja, konkurencija je jaka i medalje su naša želja, a što će biti realno, vidjet ćemo - kaže Aleksandar Knežević, trener Anamarije Govorčinović i trener reprezentacije.

Europske igre su relativno novo natjecanje, ambiciozno zamišljene, ali kako to obično biva u provedbi ima puno toga što bi trebalo doraditi pa se rade i kompromisi. Kao sa stazom u Krakovu...

- Malo je ta staza, recimo to tako, improvizirana. Riječ je o “šoderici” i to je malo jezero, ima nekih 600 metara tako da će se održati samo utrke na 500 i 200 metara, a nema recimo ni utrke na 1000 metara za muškarce koja je olimpijska disciplina, a ipak se ovo računa i kao Europsko prvenstvo.

Koliki problem može biti takva staza ili to neće utjecati u disciplinama u kojima nastupaju naše predstavnice?

- Nije problem, to je regularna staza za ove kraće discipline. E sad, prostor za zagrijavanje i za trening je malo skučeniji, ali kako svima, tako i nama. Nije to nikakav izgovor, samo nismo navikli na to, nitko od nas. Obično su te staze 2 kilometra, imaju veliki prostor za trening i zagrijavanje, a ovdje smo malo improvizirali situaciju nekakve prave staze.

Problem su malo i pravila pa će upravo zbog njih Anamaria Govorčinović nastupiti samo na 500 metara.

- Anamariju nismo mogli prijaviti na 200 metara jer prošle godine na EP nije veslala tu disciplinu. Europske igre imaju svoja pravila, a naša Europska federacija je igre proglasila i Europskim prvenstvom i tu je sad taj neki kompromis, nešto između, ali to nije tako samo u našem sportu, nego i u nekim drugima. Za Europske igre postoje kvalifikacije, konkretno da bi Anamaria mogla veslati 200 metara morala je biti među 18 na prošlom EP. Ona je veslala na 500 i 1000 metara na EP 2022., nije mogla veslati i na 200 metara jer to bi bilo previše. Ove godine nema u programu utrke na 1000 metara što znači da ima kvotu samo na 500 metara. To je čudno za kajak i drukčije nego na Olimpijskim igrama jer ako uzmete olimpijsku kvotu u jednoj disciplini možete se prijaviti i u druge na Olimpijskim igrama, a ovdje ne možete.

image

Anamarija Govorčinović i trener Aleksandar Saša Knežević

RONALD GORSIC Cropix

Lani dva srebra i bronca

No, Anamarijina glavna disciplina je ionako 500 metara.

- Da, nije to nikakva prevelika šteta, samo bi nam bilo lakše da se kroz 200 metara uvodimo u utrke i pripremao za 500 metara.

Kao što to inače radi na Svjetskim kupovima, ali što je tu je. Kakva je trenutačna forma?

- Puno bolja nego na Svjetskim kupovima ove godine i zato i jest razmišljanje da će to biti borba za medalju. Ali, i drugi treniraju i na stazi ćemo vidjeti koliko su drugi napredovali u odnosu na Svjetske kupove. Što se nas tiče, broj jedan nam je ove godine Svjetsko prvenstvo i zbog kvalifikacija za OI, ali ovo je jedna stanica na kojoj bi trebali napraviti dobar rezultat.

Vanesa Tot će nastupati i na 200 i na 500 metara, a prije godinu dana je u Münchenu osvojila bronce u obje discipline.

- Manje-više sve što sam rekao za Anamariju, vrijedi i za Vanesu. Ako bude veslala onako kako je veslala na treninzima i kako ona može odveslati, bit će u medaljama ili vrlo blizu.

Vanesin trener je Igor Krajina, a naša najbolja kanuistica ovog je proljeća zbog obilja kiša i visokog vodostaja morala voditi borbu i sa Savom na kojoj trenira.

- Imali su ove godine dosta problema sa Savom koja je bila visoka i nije bila pogodna za veslanje pa su bili nekih pet dana i u Zagrebu prije ovog Europskog prvenstva kako bi se priviknuli na stazu i pobjegli s takve Save.

Prije godinu dana u Münchenu Vanesa je osvojila dvije bronce, Anamarija je bila 4. na 1000 metara i 9. na 500 metara, a i ona ima jednu europsku medalju, ali iz 2021. U Poljskoj bi se ta njihova kolekcija odličja mogla popuniti, dovoljno su dobre za to.

REZULTATI OVE SEZONE

Vanesa Tot

Svjetski kup Szeged

200 m: 13. mjesto

500 m:9. mjesto

Svjetski kup Poznanj

200 m: 6. mjesto

500 m: 3. mjesto

Anamaria Govorčinović

Svjetski kup Szeged

200 m: 7. mjesto

500 m:14. mjesto

Svjetski kup Poznanj

200 m: 3. mjesto

500 m: 3. mjesto

Srebrna Ukrajinka i brončana Tot u istoj skupini na 200 m

Vanesa Tot će prva na stazu u Krakovu, u četvrtak u 9.28 u kvalifikacijama kanua jednokleka na 200 metara što je olimpijska disciplina.

Naša kanuistica je u skupini s Portugalkom Beatriz Fernandes, Francuskinjom Eugenie Dorange, Ukrajinkom Liudmylom Luzan, Gruzijkom Mariam Kerdikašvili, Srpkinjom Tijanom Arsić i Čehinjom Desisom Rahovom.

Odnosno, u istoj skupini su srebrna - Liudmyla Luzan i brončana - Vanesa Tot s prošlog EP. Luzan je u Tokiju osvojila broncu na 200 metara u kanuu jednokleku i broncu na 500 m u kanuu dvokleku, a ima i 6 svjetskih odličja u različitim disciplinama od čega tri zlata.

Umjesto Antije Jacome, europske prvakinje u ovoj disciplini na prošlom EP, boje Španjolske će zastupati Maria Corbera, koja je lani bila zlatna na 500 metara.

Tri prvoplasirane će proći izravno u A finale (subota, 15.13), a ostale će imati priliku izboriti A finale kroz polufinale koje je u četvrtak u 16.14. (rb)

Govorčinović u skupini s Dankinjom koja je bila srebrna u Riju i brončana u Tokiju

Anamaria Govorčinović kvalifikacije na 500 metara u kajaku jednosjedu ima u petak u 9.21.

U ovoj disciplini su tri skupine, a naša kajakašica je u trećoj u društvu Dankinje Emme Jorgensen, srebrne u ovoj disciplini na OI u Riju i brončane u Tokiju na 500 i na 200 m. Jorgensen ima i ukupno 7 svjetskih medalja, 8 europskih i dvije s Europskih igara 2019. u Minsku (zlato na 200 i bronca na 500 m). Na EP 2022. je bila zlatna na 200 metara i brončana na 500.

U njihovoj skupini je i Slovenka Špela Ponomarenko Janić (7 svjetskih i 5 europskih medalja), Ukrajinka Marija Povkh, Francuskinja Vanina Paoletti, Talijanka Agata Fantini i Bugarka Aleksandra Mihalašvili.

Samo će najbrža kajakašica izravno izboriti A finale, dok će plasirane od 2. do 7. mjesta imati priliku za to kroz polufinale (petak, 16.44 i 16.51). Finale ove discipline je u subotu u 12.30. (rb)

ČETIRI HRVATSKE MEDALJE NA EP

SREBRO

Anamaria Govorčinović, 2021. (K1 1000 m)

BRONCA

Vanesa Tot, 2022. (C1 200m)

Vanesa Tot, 2022. (C1 500 m)

Stjepan Janić, 2005. (K1 500 m)

Napomena: C1 - kanu jednoklek, K1 - kajak jednosjed

Linker
02. svibanj 2024 14:20