EZRA SHAW Getty Images Via Afp
VRUĆA PRIČA U SKIJANJU

Zračni jastuk, da ili ne? Kilde skija bez njega, a Odermatt ga već tri godine koristi zbog djevojke

Teške ozljede Thompsona ponovo rasplamsale raspravu o korištenju skijaškog airbaga
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 16. prosinac 2023. 15:50

Prije osam godina, upravo tijekom i nakon utrka u Val Gardeni, rasprava o koristi ili štetnosti zračnih jastuka u skijanju doživjela je kulminaciju. Okidač je bio težak pad Matthiasa Mayera u spustu na Saslongu, a on je bio prvi skijaš kojem se aktivirao zračni jastuk tijekom neke utrke Svjetskog kupa.

Neposredno nakon pada upravo je korištenje nove opreme, koja je trebala donijeti veliko povećanje sigurnosti, navedeno kao glavni razlog zašto se Austrijanac izvukao bez težih ozljeda. No, to se potpuno promijenilo kad su dodatni pregledi otkrili puknuće dva kralješka. Iako su mnogi i dalje tvrdili da bi bez aktivacije zračnog jastuka Mayer puno teže stradao, bilo je i onih koji su upravo njegovu aktivaciju krivili za ozljedu kralježnice.

Projekt ostao nedorečen

Najdalje je otišao Ted Ligety koji je javno prozvao Svjetsku skijašku federaciju (FIS) i proizvođača zračnog jastuka da skijaše koristi kao “lutke za testiranje snage udarca”. Aksel Lund Svindal nije dijelio njegovo mišljenje, niti je zračni jastuk smatrao krivcem za Mayerovu ozljedu, ali isto tako nije smatrao da mu je zračni jastuk puno pomogao.

Svjetska skijaška federacija je prije toga četiri godine surađivala s tvrtkom Dainese na razvoju ove zaštite, planirala je zračne jastuke propisati kao obvezni dio opreme, ali kao i mnogi veliki projekti FIS-a i taj je negdje na putu ostao nedorečen.

image

James Crawford

TIZIANA FABI Afp

Priču o korištenju zračnih jastuka sad je ponovo aktivirao stravičan pad Kanađanina Brodericka Thompsona na službenom treningu spusta uoči kasnije otkazanih utrka u Beaver Creeku. Nesretni skijaš zbog ozljede glave stavljen je u umjetnu komu i liječnici su se bojali hoće li preživjeti, ali srećom vrlo brzo je izašao iz životne opasnosti. No, Thompson nije ozlijedio samo glavu nego je u padu slomio nekoliko kralježaka, lopaticu, rebra...

Odmah nakon što se dogodio njegov pada Markus Waldner, šef muških utrka Svjetskog kupa, izjavio je:

- Njegove ozljede ne bi bile tako opasne da je koristio zračni jastuk.

I tu se priča ponovo razbuktala, proširila se informacija kako FIS razmišlja o obaveznom korištenju zračnih jastuka od iduće sezone, a kao i prije osam godina reakcije su različite. U međuvremenu, za neke je zračni jastuk postao obvezni dio opreme i ne mogu bez njega zamisliti nastup, a neki su i dalje njegovi protivnici.

Thompson je bio jedan od ovih drugih, ali nije jedini. James Crawford, Thompsonov reprezentativni kolega i svjetski prvak u super G-u, također ne koristi zračni jastuk, kao ni Dominik Paris ili najbolji spustaš trenutačno Aleksander Aamodt Kilde.
- Jednom sam ga stavio i osjećao sam se previše ograničen u svojim pokretima - kaže Paris, koji je u karijeri osvojio 21 pobjedu u brzim disciplinama, a među njima i četiri na čuvenom Streifu.

I dalje nema dokaza da pomaže

Beat Feuz četiri je godine za redom podizao spustaški Globus, osvojio i olimpijsko i svjetsko zlato u spustu i završio karijeru prošle sezone sa 16 pobjeda u brzim disciplinama. Sve to bez zračnog jastuka, a danas će reći da je glavni razlog zašto ga nije želio koristiti bio upravo onaj pad Matthiasa Mayera u Val Gardeni 2015.

image

Alexis Monney

TIZIANA FABI Afp

- Bio sam vrlo skeptičan nakon što je slomio dva kralješka premda je nosio zračni jastuk. I dalje ne vidim dokaze da ta konstrukcija doista štiti skijaša od ozljeda.

Austrijanci ga ne koriste...

- Isprobao sam ga, ali mi smeta i osjećam se sigurnije bez njega - rekao je Daniel Hemetsberger za austrijske medije, a premda Vincent Kriechmayr nije protiv nošenja zračnog jastuka ostavlja to za budućnost jer...

- To je korak u dobrom smjeru, ali ovakav kakav je sad ne dopušta potrebnu slobodu kretanja. Surađujemo s kompanijom Dainese na tome i čim će to funkcionirati, koristit ću ga. Do tada, rezultati su za mene ispred sigurnosti

I tu je dodatni problem. S jedne strane skijaši nisu sigurni koliko ih doista štiti, a s druge se boje da bi im korištenje zračnog jastuka moglo “ukrasti” nešto vremena na stazi, a ovo je sport u kojem stotinke odlučuju. Uvjeravanja proizvođača i FIS-a kako to nije istina, ne pomažu, ali mogao bi ih uvjeriti primjer Marca Odermatta.

Za razliku od Kildea, Parisa ili Kriechmayra, najbolji skijaš svijeta posljednje tri sezone ne skija bez njega.

- Moja djevojka je zaslužna za to. Dugo uopće nisam razmišljao o njemu, a onda me Stella jednom upitala nosim li ga. Kad sam odgovorio “ne”, pitala me “zašto ne”. Bio mi je to poticaj da počnem razmišljati o tome i došao sam do toga da smatram da mi zračni jastuk doista može pomoći.

Njegov sunarodnjak Niels Hintermann kaže kako je u početku i sam imao slične rezerve kao mnogi oko korištenja ove zaštite, ali sad se više ne može zamisliti bez zračnog jastuka.

- Bolje se osjećam u “žabi” s njim nego bez njega, imam osjećaj da je moj položaj bolji - tvrdi Švicarac.

Hoće li zračni jastuk doista postati obvezni dio opreme od sljedeće sezone ili ne, ostaje za vidjeti, ali kako god to završilo sasvim je sigurno da će se još dugo lomiti koplja “za” i protiv”.

Linker
14. svibanj 2024 15:58