Mateo Kovačić
 Srdjan Stevanovic/Getty Images
VATRENI POD POVEĆALOM

SRAZ U REYKJAVIKU RAZOTKRIT ĆE MNOGE ENIGME KOD VATRENIH Hoće li i može li Mateo biti Čačiću ono što je bio Zidaneu?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. lipanj 2017. 20:13

Kaže jedan islandski trener, Sigurbjörn Hreidarsson mu je ime, da je Dejan Lovren najslabija hrvatska karika. Sjajan igrač, ali sklon pogreškama, podcrtao je dotični gospodin. Nadamo se da neće biti u pravu, da će Lovren, nakon toliko izbivanja iz nacionalnog dresa, brzo pohvatati konce i biti na razini kluba u kojemu igra.

Koliko god želimo da se predviđanja spomenutog Islanđanina pokažu pogrešnima, moramo reći da je Lovren, svakako, jedan od onih koji će u Reykjaviku biti pod posebnim povećalom. Jer, zamislite, nakon SP-a u Brazilu 2014. odigrao je samo tri dvoboja za reprezentaciju, od toga tek jedan kvalifikacijski susret, protiv Malte. A pod palicom Ante Čačića igrao je samo jednom, protiv Izraela u prijateljskom srazu u Osijeku u ožujku 2016.

Kada je Čačić u prvom poluvremenu uvježbavao igru s trojicom stopera, pa su uz njega bili i Vida i Ćorluka, sjećamo se da to baš nije štimalo kako je izbornik htio. Ozljede, kratki spoj s izbornikom, privatni problemi, sve je to uvjetovalo da Lovrena toliko dugo nema među Vatrenima, sad se vraća u prvih 11.

Hoće li opet zabiti?

U njegovim je nogama puno utakmica u najjačoj ligi svijeta, u Liverpoolu nije slučajno važan igrač u zamislima Jürgena Kloppa. No reprezentacija je nešto drugo, ima svoje zakonitosti na koje se treba priviknuti. Lovren se vratio, očekujemo da bude na razini reprezentativnih aspiracija i ambicija. Islanđani su ga, očito, označili kao svoju šansu, nema druge nego da ih demantira.

Drugi čovjek iza čijeg su imena uvijek upitnici jest Mateo Kovačić. Nikako da u reprezentaciji izbori mjesto startera, ali to je posljedica i jake konkurencije u veznom redu. Igra u prvih 11 kad netko ne može, kao sada Rakitić. Pamtimo, jedna od najboljih utakmica za Hrvatsku bila mu je baš protiv Islanda, u Maksimiru u dodatnim kvalifikacijama za SP 2014, a i prvom je dvoboju protiv današnjeg protivnika u ovim kvalifikacijama, također u Maksimiru, bio u udarnoj momčadi. Ali opet kao alternativa, jer Luka Modrić nije bio spreman za svih 90 minuta. Pa je onda Modrić na poluvremenu zamijenio Kovačića, kao što on u Realu mijenja Modrića. Ispada da kad Kovačić igra, znači da nešto ne valja, da netko nedostaje, ali mi uvijek očekujemo da će on biti taj koji će nekim potezom ili kompletnom predstavom donijeti prevagu. Zašto ne baš na Islandu, koji mu, očito, leži.

Treći s popisa onih u koje će biti uprte naše oči jest Lovre Kalinić. Iza njega je sjajna sezona, proglašen je najboljim vratarom Belgije u samo četiri mjeseca koliko je tamo branio.

I protiv Meksika je bio sjajan, spasio nam pobjedu, sve to govori da nemamo baš nikakvog razloga za brigu. No u glavi je uvijek prvi vratar Subašić, a Lovre pričuva, pa to stalno donosi neku nelagodu. Ima tek osam nastupa za Hrvatsku, samo jedan u kvalifikacijama. Onaj protiv Turske, kad je primio gol iz slobodnog udarca, nesretno, jer se lopta odbila od Perišića u živom zidu. Bilo je kasnije komentara da ga Subašić ne bi primio jer je bolje uigran sa suigračima, zna kako reagiraju u kojoj situaciji, no to je već viša matematika; činjenica je da je Kalinić proljeće odradio maestralno i da se u njega možemo pouzdati. Kao i to da nitko od ove trojice nije slaba karika. To neka bude tek islandsko hrabrenje - Kalinić, Lovren i Kovačić definitivno su trojac koji izborniku Čačiću može osigurati miran san i nakon utakmice.

Kovačić dvije godine čeka na pogodak

U dosadašnja 34 nastupa za reprezentaciju Mateo Kovačić zabio je samo jedan gol. Dobro, nije da su mu pogoci osnovna zadaća, ima tko odrađuje taj dio posla, ali ne bi nitko imao ništa protiv da zabija malo češće. Eto, taj jedini gol zabio je Gibraltaru prije dvije godine, 7. lipnja 2015, u pobjedi 4:0. Bio mu je to 20. nastup za Vatrene, ovo će mu na Islandu biti 15. nakon tog jubileja.

Linker
17. svibanj 2024 07:35