Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
IZGUBILI LICENCU

'SVE ONO ŠTO SMO DALI HRVATSKOM NOGOMETU OČITO NEMA NIKAKAV ZNAČAJ!' Nakon šokantnih vijesti zavladala velika tuga u gradu koji je sinonim za sport

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. svibanj 2019. 22:09

Hrvatski nogometni savez objavio je u utorak konačan popis klubova, koji su dobili licence za Prvu i Drugu hrvatsku nogometnu ligu u skladu s pravilnikom o licenciranju klubova HNS-a i UEFA-inim pravilnikom o licenciranju klubova, te financijskom fair-playu.

Što se tiče prvoligaških momčadi, nema velikih iznenađenja, a na popisu se našlo 11 klubova među kojima su već “standardni” prvoligaši: Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek, Istra 1961, Inter Zaprešić, Lokomotiva, Gorica i Slaven Belupo. Na popisu licenciranih za 1. HNL pronašla su se i imena dva drugoligaška kluba - NK Varaždin, koji je već osigurao nastup u elitnom društvu sljedeće sezone, te HNK Šibenik, koji će svoju kvalitetu za prvoligaške konkurente morati pokazati u kvalifikacijskim utakmicama protiv Istre 1961.

Također treba naglasiti da Istra 1961 ima prvoligašku licencu, koja automatski važi za sve niže rangove natjecanja ako bi ispala, tako da NK Trnje ne može postati drugoligaš umjesto Puljana, iako je dobilo licencu, ali je iza Dubrave i Orijenta u 3. HNL zapad.

Novi drugoligaši bit će dakle vinkovačka Cibalia, Croatia iz Zmijavaca, Dubrava Tim Kabel i Orijent 1919 jer su svi dobili licencu za 2. HNL kao i svi aktualni drugoligaši, osim Zadra, te Rudeš koji dolazi iz 1. HNL.

Aktualna 3. HNL zapad dakle daje dva nova drugoligaša, riječki Orijent se vraća nakon 14 godina, odnosno nakon 2005. godine, dok će Dubrava u drugom rangu hrvatskog nogometa zaigrati nakon čak 24 godine jer je ispala 1995. godine, sezonu nakon što je bila i prvoligaš.

Priopćenje NK Zadar:

Žalbeno tijelo za licenciranje Hrvatskog nogometnog saveza odbilo je žalbu Nogometnog kluba Zadar na Odluku Komisije za licenciranje HNS-a od 18.04.2019., kojom klubu nije izdana Licenca za II. HNL za natjecateljsku sezonu 2019./20.

Odluka Komisije je time potvrđena te NK Zadar nije dobio licencu za II. HNL. Odluka Žalbenog tijela je konačna i obvezujuća te protiv iste nije dozvoljena žalba.

U obrazloženju Odluke stoji da Licenca Nogometnom klubu Zadar nije dodijeljena zbog neispunjenja pet kriterija koji nose oznaku “A” i to dva infrastrukturna (natkrivena sjedala i pomoćno igralište) te tri financijska.

Nogometni klub Zadar ovu je odluku zaprimio danas, a jedina preostala mogućnost jest žalba najvišem izvršnom tijelu HNS-a, Izvršnom odboru.

– Ne mogu reći da me ova odluka iznenadila u tom smislu jer sam od početka znao da neke kriterije jednostavno nećemo moći ispuniti. To se prvenstveno odnosi na infrastrukturu i dugovanja iz prošlosti koja smo zatekli. Iznenadila me utoliko što sam imao obećanje izravno od Davora Šukera, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, da će doći u Zadar i pomoći nam u rješavanju prvenstveno infrastrukturnih pitanja. To se, nažalost, nije dogodilo, jer očito za HNS Zadar postoji samo jedan dan u godini, kada se tu moraju pojaviti iz protokola. Sve ono što je Zadar dao hrvatskom nogometu očito nema nikakav značaj i nitko se nije niti malo potrudio da nam pomogne, makar u tom infrastrukturnom dijelu. S druge strane, obavijestili smo odgovorne ljude u Gradu Zadru o toj situaciji, ali nažalost, ni s te strane reakciju nismo dobili. Zadar, grad koji je dao četiri viceprvaka svijeta, danas je grad bez adekvatnog nogometnog igrališta i to je naša realnost – kazao je Svetko Ćustić, direktor Nogometnog kluba Zadar.

– Što se financijskih kriterija tiče, napravili smo sve što smo mogli. Riješili smo velik dio dugovanja koja smo zatekli, a preostali dio smo, kroz pregovore s vjerovnicima, umanjili i dogovorili obročnu otplatu. Pritom smo redovito izvršavali sve obveze prema sadašnjim igračima i zaposlenicima, što u prošlosti nije bio slučaj. Angažirali smo i profesionalni računovodstveni servis da se brine o financijama i u tom dijelu smo napravili korak naprijed. No, HNS očito više nema razumijevanja za naše probleme iz prošlosti, a sa sredstvima koja imamo jednostavno ne možemo paralelno rješavati toliko starih dugova, održavati normalno tekuće poslovanje i još graditi infrastrukturu i sportski rezultat.

Što ova odluka znači za budućnost NK Zadra?

– Prvo treba iskoristiti svaku pa i najmanju preostalu mogućnost, jer Zadar zaslužuje igrati Drugu ligu, što smo ovogodišnjim rezultatima i potvrdili. Onda ćemo vidjeti što i kako dalje. Mislim da svi koji imalo prate nogomet mogu vidjeti koliko smo napravili i koliko se toga promijenilo u Nogometnom klubu Zadar u posljednje dvije i pol godine. Pokazali smo da se poštenim i predanim radom može napraviti jako puno. Riješili smo i dalje rješavamo stara dugovanja, vratili smo klub u Drugu ligu, podigli omladinski pogon koji je bio u rasulu, malo pomalo uređujemo i Stanove i Bagat onoliko koliko možemo, pokrenuli smo niz novih projekata kojima iz dana u dan stvaramo i širimo pozitivnu sliku o klubu… Ako to ne vidi ili ne želi vidjeti onaj tko bi trebao, mi sami ćemo teško nastaviti ovu borbu – zaključio je Ćustić.

Izdane UEFA licence za 2019/20.

1. GNK Dinamo Zagreb

2. HNK Gorica, Velika Gorica

3. HNK Hajduk š.d.d., Split

4. NK Inter-Zaprešić, Zaprešić

5. NK Lokomomotiva, Zagreb

6. NK Osijek s.d.d., Osijek

7. HNK Rijeka s.d.d., Rijeka

8. SNK Slaven, Koprivnica

Izdane licence za I. HNL za 2019/20.

1. GNK Dinamo Zagreb

2. HNK Gorica, Velika Gorica

3. HNK Hajduk š.d.d., Split

4. NK Inter-Zaprešić, Zaprešić

5. NK Istra 1961 s.d.d., Pula

6. NK Lokomotiva, Zagreb

7. NK Osijek s.d.d., Osijek

8. HNK Rijeka s.d.d., Rijeka

9. SNK Slaven, Koprivnica

10. HNK Šibenik s.d.d., Šibenik

11. NK Varaždin, Varaždin

Izdane licence za II. HNL za 2019/20.

1. NK BSK, Bijelo Brdo

2. HNK Cibalia š.d.d., Vinkovci

3. NK Croatia, Zmijavci

4. GNK Dinamo Zagreb - (Dinamo II.)

5. NK Dubrava Tim Kabel, Zagreb

6. NK Dugopolje, Dugopolje

7. HNK Hajduk š.d.d. Split - (Hajduk II.)

8. NK Hrvatski dragovoljac, Zagreb

9. NK Kustošija, Zagreb

10. NK Lučko, Zagreb

11. NK Međimurje, Čakovec

12. NK Orijent 1919, Rijeka

13. NK Osijek s.d.d., Osijek - (Osijek II.)

14. NK Rudeš, Zagreb

15. NK Sesvete, Sesvete

16. NK Solin, Solin

17. HNK Šibenik s.d.d., Šibenik

18. NK Trnje, Zagreb

19. NK Varaždin, Varaždin

Linker
23. travanj 2024 22:31