REUTERS
IMPRESIVNE BROJKE

'BILO JE FANTASTIČNO, UŽIVAO SAM U SVAKOM MEČU' Ivo Karlović srušio rekord i sada su snovi o 16. Australian Openu sve realniji

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 23. listopad 2018. 13:47

Žao mi je što moram objaviti da zbog ozljede neću nastupiti na Next Gen Finalu u Milanu. Nadam se da se vidimo sljedeće godine, zezao se Ivo Karlović prošle godine negdje baš u ovo vrijeme na Twitteru.

Duge dane na rehabilitaciji zbog uganutog gležnja valjalo je nekako kratiti takvim “karlovićevskim” dosjetkama, zgodnim komentarima na račun vlastite starosti i uloge uljeza na Touru u kojem mu sve veći broj suparnika po godinama mogu biti djeca. I evo ga, 12 mjeseci kasnije, dok se nova generacija predvođena Tsitsipasom, Rubljevom i Shapovalovim lagano zagrijava za Milano, 39-godišnji je Doktor Ivo umjesto na Twitteru ubadao servisima pod krovom teniskog centra u Calgaryju.

U finalu je sa 7-6, 6-3 pobijedio 15 godina mlađeg Australca Thompsona, osvojio svoj sedmi Challenger u karijeri te prvi naslov nakon Los Cabosa 2016. Challengeri i ATP turniri, naravno, ne mogu u isti koš - konkurencija je na potonjima neusporedivo jača - no pravi je užitak bio pratiti kako je “deda” porcijama asova školovao milenijalce, a među njima je bio i Splićanin Borna Gojo kojeg je zaustavio u polufinalu. Nedjelja je na američkom kontinentu očito bila dan za momke iz “berbe 1979.”, jer baš u isto vrijeme kad je Karlović podizao trofej u Calgaryju, njegov je vršnjak Kimi Räikkönen osvojio Veliku nagradu SAD-a u Austinu.

Rezime tjedna u Alberti na kraju izgleda ovako: pet pobjeda, 126 asova, osam dobivenih i samo jedan izgubljeni tie-break, ukupno osam sati i 56 minuta tenisa. Uz to status najstarijeg osvajača u povijesti Challenger Toura i, ne manje važno, skok na 108. mjesto ljestvice.

- Bilo je fantastično, uživao sam u svakom meču. Finale je bio težak, Thompson je servirao vrlo dobro, no uspio sam ga iskontrolirati - rekao je Zagrepčanin.

Od kondicijskog trenera Slavena Hrvoja saznajemo da je najviše sretan jer je sve bliže izravnom ulasku u svoj 16. Australian Open, što mu je ipak bio glavni cilj na završetku tekuće sezone. Crta će biti povučena oko 100. mjesta, a Karlovićeva će misija novi nastavak imati sljedeći tjedan u Charlottesvilleu.

Najstariji osvajači Challengera u povijesti

Tenisač ----- Turnir ------ Starost

Ivo Karlović Calgary 2018. 39 g., 7 mj.

Dick Norman Mexico City 2009. 38 g., 1 mj.

Stéphane Robert Burnie 2018. 37 g., 8 mj.

Bob Carmichael Hobart 1978. 37 g., 6 mj.

Stéphane Robert Kobe 2017. 37 g., 5 mj.

Linker
20. travanj 2024 10:26