Veronika Kudermetova

 STR/AFP/PROFIMEDIA Str/afp/profimedia
ČUDESAN MEČ

Osvojila prvi set i vodila 3:0 u drugom, ali onda je uslijedio nevjerojatan "raspad", na kraju se uspjela vratiti

Polufinalni parovi su Darija Kasatkina - Zhu te Haddad Maia - Zheng
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. listopad 2023. 17:30

Brazilka Beatriz Haddad Maia (WTA 19) protiv Caroline Garcije (WTA 20) stigla je do svoje druge pobjede u skupini Kamelija, čime je osvojila prvo mjesto, odnosno probila se u polufinale WTA Elite Trophyja u kineskom Zhuhaiju.

I dok je tu poredak bio "čist", u skupini Ruža rasplet je bio maksimalno kompliciran i dramatičan. Kineskinja Lin Zhu s omjerom 1-1 čekala je ishod dvoboja dviju Ruskinja, Veronike Kudermetove (0-1) i Ljudmile Samsonove (1-0). Bilo kakva pobjeda, dakle, Samsonovu je vodila među najbolje četiri, dok Kudermetova nije mogla nikako proći dalje jer bi u bilo kojem scenariju imala slabiji set-količnik u usporedbi sa Zhu, koja je bila na omjeru 3:2 u setovima.

No, Kudermetova je osvojila prvi set i vodila 3:0 u drugom, ali samo da bi uslijedio nevjerojatan "raspad" 26-godišnjakinje iz Kazanja, budući da je izgubila šest gemova zaredom. Dvije godine mlađa Ruskinja spasila se tako od eliminacije, štoviše nakon osvojenog drugog seta, u trećem je Samsonova povela 5:2 i imala 40:15 uz servis, dakle dvije meč-lopte za prolazak u polufinale. Pobjeda praktički već upisana...

Sada je, međutim, bio njezin red na krah. Od trenutka kada je došla na poen do pobjede, Samsonova je "nestala". Umjesto još samo jednog, odigrana su još 23 poena do kraja meča, a Samsonova je izgubila njih 19. Kudermetova, koja je praktički igrala ni za što, na koncu je pobijedila sunarodnjakinju i automatski je izbacila iz polufinala, a svemu tome se iz fotelje u hotelu najviše veselila Zhu, jer je sve ispalo baš onako kako je njoj najviše odgovaralo. U krugu tri igračice s omjerom 1-1 u mečevima, ona je prošla u polufinale zbog najboljeg set-omjera...

U posljednjem meču po skupinama, još je jedna Kineskinja izborila poluzavršnicu. Qinwen Zheng nakon pobjede nad Donnom Vekić svladala je i Jelenu Ostapenko te s maksimalnim učinkom ide dalje.

Polufinalni parovi su Darija Kasatkina - Zhu te Haddad Maia - Zheng.

REZULTATI

SKUPINA AZALEJA, poredak: Kasatkina 2-0, Krejčikova 1-1, Linette 0-2.

SKUPINA KAMELIJA: Haddad Maia - Garcia 6:1, 7:6 (4); poredak: Haddad Maia 2-0, Garcia 1-1, Keys 0-2.

SKUPINA ORHIDEJA: Zheng - Ostapenko 6:4, 1:6, 6:2; poredak: Zheng 2-0, Ostapenko 1-1, Vekić 0-2.

SKUPINA RUŽA: Kudermetova - Samsonova 6:3, 3:6, 7:5; poredak: Zhu 1-1 (3:2), Samsonova 1-1 (3:3), Kudermetova 1-1 (2:3).

Linker
19. svibanj 2024 09:48