Jannik Sinner

 BRENNAN ASPLEN Getty Images Via Afp
SINNER THE WINNER

Talijan je trenutačno koplje iznad svih, puca od samopouzdanja: Uživam, nikad ne znaš do kada će trajati‘

Dobio je 25 od posljednjih 26 mečeva, a ove sezone dobio ga je samo Alcaraz u polufinalu Indian Wellsa
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 01. travanj 2024. 14:14

Bila je to treća sreća za Jannika Sinnera u Miamiju. Nakon dva poraza u finalima (2021. protiv Hurkacza i 2023. protiv Medvedjeva) iz trećeg je, dakle, pokušaja slavio u posljednjem meču na velikom turniru iz serije Masters 1000.

No, u odnosu na spomenuta dva poraza, ovo je sada potpuno drugačiji Jannik Sinner. Prije svega puno bolji tenisač. Mladi Talijan je, naime, u posljednjih šest mjeseci "vruća roba" i po rezultatima u tom razdoblju bez premca najbolji tenisač svijeta. Dokaz tome je i uskršnja predstava protiv Grigora Dimitrova u kojoj je otpuhao bugarskog veterana s terena sa 6:3, 6:1.

Veteran iz Haskova (32), prije sedam godina treći tenisač svijeta i polufinalist na tri različita Grand Slama, također je opet, nakon nekoliko sezona prosječnosti, u dobrom razdoblju svoje karijere. Upravo od meča sa Sinnerom početkom listopada 2023. u Pekingu do finala Miamija s opet Sinnerom ostvario je omjer 30-7, igrao finale Mastersa u Parizu krajem prošle sezone, osvojio Brisbane na početku ove, upisao pobjede nad Medvedjevim, Tsitsipasom, Zverevim, dvije nad Alcarazom... U Miamiju je prije finala u nizu dobio trojicu iz Top 10 (Alcaraz, Hurkacz, Zverev).

- Učinio je da se osjećam kao 13-godišnjak na terenu - komentirao je Alcaraz.

Dimitrov se tako vratio u Top 10 nakon pet i pol godina i time stekao zahvalnost svijeta tenisa jer je i vratio jednoručni bekhend u to elitno društvo.

No, protiv Sinnera nije išlo, jer Talijan je trenutačno koplje iznad svih. Puca od samopouzdanja, što je razumljivo jer dobio je 25 od posljednjih 26 mečeva, a ove sezone dobio ga je samo Alcaraz u polufinalu Indian Wellsa. Ali, nije ga to previše uzrujalo, dapače u Miamiju je nastavio jahati na tom svom pobjedničkom valu... Njegovu je moć u polufinalu osjetio i Danil Medvedjev (ATP 4), kojeg je Sinner the Winner "prebio" sa 6:1, 6:2.

- Uživam u ovom razdoblju. Što je bilo, bilo je, ne živim od toga već nastojim još malo napredovati svakim mečom i turnirom jer nikad ne znaš do kada će trajati. Na tvrdoj podlozi bilo je jako dobro za mene, ali sada slijedi novo poglavlje, zemljani dio sezone, pa ćemo vidjeti kako će tu ići - prizemljen je ostao Jannik, koji se uspeo na drugo mjesto ATP liste.

Prvi je Talijan koji je uspio doći tako visoko, kao što je prvi Talijan koji je osvojio Miami te prvi talijanski višestruki osvajač Masters 1000 turnira (Kanada 2023), a ovo mu je ukupno 13. titula u karijeri, čime je još malo popravio talijanski rekord.

I dok je Sinner, čini se, tek počeo žetvu svojih trofeja, u ženskom dijelu turnira u Miamiju jednu od svojih posljednjih titula, vrlo lako moguće i posljednju, ugrabila je Danielle Collins (30). Amerikanka (WTA 53), finalistica Australian Opena iz 2022., početkom je godine najavila da će joj ovo biti posljednja sezona u karijeri, a pobrinula se za bajkoviti oproštaj na svom najdražem turniru. Rođena je (St. Petersburg) i odrasla na Floridi, tamo išla na fakultet, pa je u Miamiju kao kod kuće.

- Kao dijete sam nagovarala tatu da me vodi na turnir, ali uvijek mi je odgovarao "ako ti ne igraš, ne idemo tamo". To mi je bila motivacija sve ove godine - rekla je Collins, koja je u finalu pobijedila Jelenu Ribakinu (WTA 4) sa 7:5, 6:3.

- Ovo je ispunjenje snova. Osjetila sam energiju navijača i kao da sam igrala pred tisućama svojih prijatelja.

Za Collins je ovo tek treća titula u karijeri (iz četiri finala), prva nakon skoro tri godine, ali i daleko najvrjednija (Palermo 2021, San Diego 2021). Do Ribakine nije pobijedila Top 5 igračicu dvije i pol godine...

Inače, bez obzira na ovaj uspjeh teško će promijeniti odluku o završetku karijere.

- Uživam u tenisu, ali odluka o povlačenju prije svega je osobne prirode. Želim imati djecu, a već godinama živim s nekim kroničnim zdravstvenim problemima koji mogu smanjiti šanse za trudnoću - objasnila je Collins.

S druge strane, Ribakina (24) je odigrala već četvrto finale u 2024., no wimbledonska pobjednica (2022.) ostala je na dva naslova (Brisbane, Abu Dhabi), odnosno ukupno sedam u karijeri iz 18 finala.

Linker
30. travanj 2024 21:03