Franco Agamenone

 ROBERTO BETTACCHI Dppi Via Afp
SJAJAN TENIS

U umaškom polufinalu - tri Talijana! Ispao bivši pobjednik, pobijedila ga senzacija s nevjerojatnom pričom

Još prije par godina razmišljao je Agamenone o odustajanju od tenisa... Nije odustao!
Piše: HINAObjavljeno: 29. srpanj 2022. 21:11

Trojica talijanskih tenisača, drugi nositelj Jannik Sinner te kvalifikanti Franco Agamenone i Giulio Zeppieri, igrat će u polufinalu 32. izdanja Plava Laguna Croatia Opena, što se dogodilo po prvi put u povijesti umaškog ATP turnira.

Prvi je do polufinala stigao senzacionalni Franco Agamenone, 29-godišnji Argentinac s talijanskom putovnicom, svladavši bivšeg umaškog pobjednika Marca Cecchinata sa 6-2, 6-1 za 77 minuta dvoboja na stadionu "Goran Ivanišević". Agamenone će u polufinalu igrati protiv drugog nositelja Jannika Sinnera i pokušati nastaviti svoju nevjerojatnu umašku, ali i životnu priču.

Naime, još prije četiri godine je razmišljao o odustajanju od tenisa, 2019. je pogreškom svog trenera u tijelo putem dodatka prehrani unio zabranjenu supstancu i bio je kažnjen devetomjesečnom zabranom nastupa. Vratio se 2020. i nakon četiri turnira morao prekinuti svoj povratak zbog pandemije. Tada je odlučio preseliti iz rodne Argentine u Italiju i počeo ostvarivati svoje snove.

"Tenis je bio moj san otkad sam bio dijete, da dođem tamo gdje sam sada, pa i nešto više. To je sport koji volim. Bilo je trenutaka kad mi je bilo teško, tad mi je pomogla psihologinja s kojom radim. U Argentini ekonomski nije bila dobra situacija i nije bilo lako planirati turnire. U Lecceu sam našao svoj dom, ljude koji me vole, tako da se mogu koncentrirati samo na svoju igru", rekao je 29-godišnjak koji u Umagu igra svoj prvi turnir razine ATP Toura.

image

Jannik Sinner

GORAN SEBELIC Cropix

Iz kvalifikacija je stigao do polufinala u kojem ga čeka jedna od najvećih zvijezda turnira, 10. tenisač svijeta Jannik Sinner.

"Svi smo ljudi, naravno da se svakoga može pobijediti. Ja, zapravo, u svakom meču igram protiv sebe samog", poručio je Agamenone.

Sinner je do prvog polufinala u Umagu došao svojom 33. pobjedom u ovoj sezoni (33-9) i tek u sedmom pokušaju uspio probiti barijeru četvrtfinala. Trebao je dva sata i 18 minuta za pobjedu 6-4, 7-6 (5) protiv Španjolca Roberta Carballesa Baene.

"Igrao sam puno mečeva ove godine, igrao sam dobro, ali nikako nisam uspjevao doći do polufinala. Bilo je i malo nesreće u tome. Zadovoljan sam kako sam igrao."

Sve do servisa za meč na 6-5 u drugom setu, Sinner je suparnika ostavio bez prilike za "break", ali je Španjolac ipak uspio produžiti meč do ‘tie-breaka‘.

"Malo sam se stisnuo, što je normalno. Srećom, odigrao sam jako dobar ‘tie-break‘ i dovršio posao", rekao je Sinner koji će u polufinalni dvoboj s Agamenoneom ući kao izraziti favorit.

image
GORAN SEBELIC Cropix

"Ne znam mnogo o njegovoj priči, ali znam da je odličan igrač i da ću za pobjedu morati igrati svoj najbolji tenis."

Italija će u Umagu po prvi put u povijesti imati trojicu polufinalista, za što se pobrinuo 20-godišnji Giulio Zeppieri koji je, kao i Agamenone, do polufinala stigao iz kvalifikacija, a prije nastupa u Stella Marisu nije imao nijednu pobjedu na ATP Tour razini. U svom prvom četvrtfinalu na ATP Touru svladao je Španjolca Bernabu Zapatu Mirallesa sa 7-5, 6-4.

"Moja je priča ipak malo drugačija. Ja sam nešto mlađi. Logično je da sam iz meča u meč sve bolji, s pobjedama dolazi samopuzdanje", zaključio je Zeppieri koji u polufinalu čeka pobjednika dvoboja između Argentinca Facunda Bagnisa i prve zvijezde turnira i branitelja naslova, 19-godišnjeg Španjolca Calrosa Alcaraza.

ATP Umag - četvrtfinale

Giulio Zeppieri (ITA) - Bernabe Zapata Miralles (ŠPA) 7-5, 6-4

Franco Agamenone (ITA) - Marco Cecchinato (ITA) 6-2, 6-1

Jannik Sinner (ITA/2) - Roberto Carballes Baena (ŠPA) 6-4, 7-6 (5)

Linker
24. travanj 2024 17:57