ADRIAN DENNIS Afp
DOBILI SMO ODGOVOR

Velika potvrda Đokovićeve snage stigla je i s turnira na kojem nije ni igrao

Nije lako igrati u cipelama srpskoga tenisača, pritisak je ogroman i neki se ne mogu nositi s njime
Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 16. listopad 2021. 13:04

Veliki turnir u Indian Wellsu i gledatelji i novinari pamtit će po nekoliko stvari, a jedna je i činjenica da se Tunižanka Ons Jabeur plasmanom u polufinale uvrstila u Top 10. Prvi puta u karijeri, nakon relativno brzog uspona i kao prva u povijesti iz arapskog teniskog svijeta, muškog ili ženskog, ušla je u članstvo tog elitnog kluba.

Priča o Indian Wellsu mogla je biti priča i o velikim promjenama, barem na kratko, i u muškom tenisu jer je drugi tenisač svijet Rus Danil Medvjedev mogao preskočiti Novaka Đokovića i ostvariti san svakog tenisača. To se međutim nije i neće tako skoro dogoditi što je samo potvrda snage Novaka Đokovića, ali i činjenice da nije lako igrati u cipelama srpskog tenisača i da je pritisak ogroman. Naime, Medvjedev je mogao doskočiti do prvog mjesta da je osvojio turnir, ali nije stigao ni do četvrtfinala nakon što je poražen od Grigora Dimitrova, iako je imao set i 4:1.

Ćudljivi ruski karakter

Mnogi su danas zaboravili Dimitrova i njegov dolazak u svijet tenisa. Prije 10 ili 11 godina osvojio je dva juniorska Grand Slam naslova, ali sve što se kasnije događalo, uz povremeni bljesak jer je Bugarin imao dovoljno talenta da preskoči i najveće, ostalo je u netko kaže lagodnom životu, a netko će reći da nije želio raditi kako je mogao da bi otišao daleko. No, u to vrijeme je bio jednako popularan zbog veze s Ruskinjom Marijom Šarapovom pa će zlobnici reći da mu je to bio i najveći uspjeh u karijeri. Bilo kako bilo, Dimitrov je ovim senzacionalnim rezultatom, a dan kasnije i pobjedom nad Poljakom Hurkaczom prvi puta ove sezone došao u polufinale na Touru i to velikog turnira poput Indian Wellsa.

image
Daniil Medvedev
MATTHEW STOCKMAN Afp

Teško je objasniti što se dogodilo Danilu Medvjedevu, ali nije prvi put da mu je iskliznulo iz ruku veliko vodstvo. Razlog su neki vidjeli u ćudljivom teniskom karakteru u kojem su znali dominirati neočekivani gubici servisa i setova, ali ne samo setova. Slika tog poraza je samo još jedna potvrda koliko je teško boriti se s demonima koji opterećuju sve, a pogotovo mlade tenisače u potrazi za slavom.

Posljednjih godina ti mladi momci nisu imali previše uspjeha, netko će reći ni sreće, jer su rođeni u pogrešno vrijeme, ali je činjenica da su se teško borili i izborili tamo gdje su stanovali Roger Federer, Rafael Nadal i danas Novak Đoković. Usput, Srbin je dugo dvojio hoće li i na koji način završiti ovogodišnju sezonu nakon što je upravo od Medvjedeva izgubio finale US Opena. Tu odluku još nije donio, ali po svemu sudeći, ako i ne izvadi reket iz ormara, ostat će na broju 1 jer Rus neće moći prikupiti toliki broj bodova da bi u nekom novom pokušaju zaskočio Srbina. No, čini se da će Đoković igrati na velikom dvoranskom turniru u Parizu i na završnom ATP turniru s osmoricom najboljih na svijetu jer svi koji znaju kako se na terenu ponaša Đoković opravdano će posumnjati da bi Srbin prihvatio da mu posljednji meč u sezoni bude poraz u finalu US Opena. To jednostavno nije način Novaka Đokovića.

image
KENA BETANCUR Afp


A ta priča o “seniorima” i “juniorima” ili senatorima, kako je popularan naziv u nogometnim krugovima,a još nije dostigla vrhunac i veliko je pitanje kad bi se to moglo dogoditi. Naime, unatoč silnom talentu koji su većina tih momaka iskazali u tinejdžerskim danima, a danas su neki od njih već u srednjim dvadesetim ili sve bliže tridesetima, trag koji su ostavili nije zanemariv, ali nije ni senzacionalan kao što bi mogao biti.

Netko za, netko od tenisa

Od svih momaka iz te generacija od koje se očekivao streloviti prodor u svjetski vrh, unatoč posrtanju Federera, pa i problemima koje Nadal ima s ozljedama, još nitko nije iskazao veliku konstantu na Grand Slam turnirima. Samo su Dominic Thiem i Danil Medvjedev osvojili Grand Slam naslove, obojica US Open. Bilo je naravno i velikih turnirskih pobjeda i nekih finala na Grand Slam turnirima, ali mali je broj onih koji su otišli do kraja. A mnogima se nudila obećavajuća karijera. Baš kao i Grigoru Dimitrovu prije 10-tak godina, ali je nikad nije uspio dohvatiti u punom smislu da bi tek sad na određeni način došao do onoga što mu se dobar dio karijere u mlađim danima guralo na stol. Nikada nije uspio, a jedan od razloga je svakako i priča o pritisku kojeg nije najbolje podnosio, ali i životu koji mu je nudio i nešto više izvan terena, a svaki sport je takav.

Netko živi za tenis poput Rogera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, a neki, budimo iskreni, žive dobro od tenisa.
Činjenica da je Novak Đoković već gotovo spakirao poziciju na vrhu svjetskog tenisa i da će s brojem 1 ući i u novu sezonu toliko je čista i izvjesna da bi Novak Đoković mirno mogao otići na dodatni kraći ili duži odmor. Premda i kod njega postoje neke stvari koje još nije dostigao ili prestigao, a on ništa neće ostaviti u predvorju kad jednog dana napusti tenis. Na kraju možda i neće osvojiti sve što je želio, ali je sigurno da će ga mnogi pamtiti kao osobu koja im je uskratila slavu ili na određeni način “ukrala” karijeru.

image
ED JONES Afp

Linker
26. travanj 2024 22:05