Đoković je prvi favorit ATP Finalsa

 CHRISTOPHE ARCHAMBAULT Afp
Završni turnir sezone

Zastrašujuće brojke apsolutne dominacije - evo zašto je Đoković najveći favorit za osvajanje ATP Finalsa

Niti jedan od preostalih sedam tenisača nema pozitivan omjer protiv njega.
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 12. studeni 2021. 15:54

Novak Đoković je ove sezone bio nadomak veličanstvenog uspjeha i osvajanja sva četiri najveća turnira godine i kompletiranja Grand Slama, a iako to nije uspio, svejedno je obilježio tenisku godinu koju će, još jednom, završiti na prvom mjestu ATP liste. Srpski tenisač dominira svjetskim tenisom, a bez obzira na rezultate s ATF Finalsa koji se igra sljedećeg tjedna u Torinu, Đoković će ostati najbolji na svijetu.

A i na ATP Finals Đoković ulazi kao najveći favorit. Osim što to pokazuje razlika u bodovima, status favorita dokazuje i ukupni omjer u mečevima protiv ostalih sedam sudionika teniske završnice. Naime, Đoković protiv svih ostalih sedam igrača ukupno ima 27 pobjeda i samo 9 poraza što je jasan pokazatelj koliko je bolji od njih. Jedini koji se može pohvaliti koliko-toliko dobrim rezultatima protiv srpskog tenisača je Daniil Medvedev koji je Đokovića pobijedio četiri, a od njega izgubio šest puta. Svi ostali su u puno većem minusu osim Caspera Ruuda koji je imao sreće što je Đoković protiv njega igrao samo jednom i, naravno, pobijedio. Poseban je slučaj Andrej Rubljev koji se još jednom nije susreo protiv Đokovića.

Odmah iza Đokovića, pomalo očekivano, odličan omjer protiv protivnika ima Medvedev koji je na ukupnom omjeru 24-15 s time da je u 'minusu' samo protiv Đokovića dok je izjednačen u ogledima protiv Aleksandra Zvereva, 5-5. Sam Zverev ima omjer 22-19 protiv svih protivnika, a njemu je, osim Đokovića, 'crna mačka' Stefanos Tsitsipas koji ga je pobijedio u 6 dok je Zverev slavio u samo 3 međusobna meča. Posljednji koji ukupno ima pozitivan omjer je upravo Tsitsipas koji je na 23-21.

Preostala četvorica ne samo da su u 'minusu', nego su u 'debelom minusu'. Rubljev protiv ostalih sedam tenisača ima 10 pobjeda i 18 poraza, Matteo Berrettini je na 7-16, Hubert Hurkacz na 6-12, a uvjerljivo posljednji je Ruud s 3 pobjede i 12 poraza od sedam preostalih suparnika na ATP Finalsu.

Linker
26. travanj 2024 22:43