ZELJKO HAJDINJAK Cropix
VELIKA ŠTETA

Hrvatska prvi put ostala bez plasmana u završni turnir Davis Cupa, Ajduković nije uspio slomiti Belgijca

Posljednji smo se put u ovakvoj situaciji našli 2017., kada je vrijedio prijašnji sustav natjecanja
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 04. veljača 2024. 18:24

Hrvatska otkako je uveden novi sustav natjecanja - od 2019., ali su zbog pandemijske 2020. odigrana četiri izdanja - nikada nije izostala sa završnice ovog povijesnog teniskog momčadskog natjecanja. Ove će se godine, nažalost, to dogoditi prvi put

Duje Ajduković spasio nas je prvoga dana dvoboja protiv Belgije, ali nije mogao kreirati još jednu takvu partiju drugog dana u Varaždinu. Nakon belgijske pobjede u meču parova, Zizou Bergs (ATP 131) svladao je našeg prvog reketa u ovom ogledu i s ukupnih 3-1 odveo Belgiju u sljedeću fazu natjecanja.

Hrvatska, će, pak, na jesen igrati kvalifikacije za ostanak u gornjem domu Davis Cupa.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Posljednji smo se put u ovakvoj situaciji našli 2017., kada je vrijedio prijašnji sustav natjecanja u Davis Cupu. Tada smo protiv Kolumbije u gostima tražili slamku spasa za ostanak u elitnoj Svjetskoj skupini.

Sada ćemo se boriti da i sljedeće godine budemo u najvišem rangu Davis Cupa, odnosno da opet dođemo barem do ove faze, tzv. Qualifiers po terminologiji Davis Cupa. Ili, najkraće rečeno, igrat ćemo kvalifikacije da uđemo u kvalifikacije.

Potencijalni suparnici su neke od reprezentacija iz kruga ostalih 11 poraženih u Qualifiers fazi (koju smo i mi sada igrali) te 12 pobjedničkih iz Svjetske skupine 1. Doduše, vjerojatno ćemo biti u statusu nositelja pa time izbjeći one najneugodnije i najjače suparnike.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Stoga nam potencijalni suparnici variraju od Egipta, Ukrajine i Turske preko Norveške i Portugala, do Perua, Koreje i Japana. Gostovanje, pak, u nekoj od dalekih, interkontinentalnih destinacija svakako je najlošija opcija...

Posljednja nada da izbjegnemo takav scenarij bio nam je Duje Ajduković. U subotu je odigrao perfektno i razbio De Loorea, radi čega je tinjala nada da nas i u meču koji je za nas bio "biti ili ne biti" ponovo može vratiti u život. Nažalost, s druge je strane bio jednako raspoloženi Zizou Bergs, najbolji tenisač s kojim su Belgijanci došli u Varaždin i koji je u subotu pobijedio i Marina Čilića. Štoviše, baš jednako kako je Duje furiozno startao u subotnji meč, tako je Bergs sada prvom hrvatskom reketu priuštio vrlo neugodnih prvih pola sata na terenu. Toliko je, naime, trebalo Belgijancu za osvajanje prvog seta.

Drugi je ipak donio rezultatsku ravnotežu, a Ajduković je bio ravnopravniji suparnik. Dapače, propustio je i dvije break-lopte u drugom gemu, koje su mu prvi puta u meču mogle donijeti inicijativu. Umjesto toga, Bergs je sredinom seta iskoristio slabiji Dujin gem na servisu i poveo 5:3.

Publika, koja je opet bila sjajna, iznimno poticajna i nakon dugo vremena u Hrvatskoj priredila baš istinsku domaćinsku atmosferu, nije dopustila Ajdukoviću da se preda, već ga je novim skandiranjem "Duje, Duje, Duje..." dignula iz nokdauna kada je Bergs došao i do dvije vezane meč-lopte. Zizou je u tim trenucima zadrhtala ruka, a Duje je briljantnom bekhend paralelom, kojom je poništio drugu meč-loptu, doslovce digao cijelu dvoranu na noge.

Uzeo je Splićanin u tom intervalu ukupno pet poena u nizu s kojima je vratio break i poveo u sljedećem. Međutim, uslijedio je sada snažni "retern" Bergsa, koji je uhvatio novi break i onda u ponovnom pokušaju odservirao za meč i ukupnu pobjedu Belgije.

- Vjerovao sam nakon tih spašenih prvih meč-lopti da mogu okrenuti meč, ali onda je opet on odigrao jako dobro sljedeći gem. I to je jedino što mi smanjuje bol zbog poraza, da je on odigrao stvarno dobre poene, a ne da sam ja prosuo tri baluna - vidljivo je utučen nakon meča bio Duje.

Uoči okršaja s Bergsom bio je jako dobro svjestan što taj meč predstavlja.

- Ne mogu govoriti o teretu prije meča, odnosno uspoređivati pritisak jer nikad prije nisam bio u ovakvoj situaciji, da je meč odlučujuči za cijeli dvoboj, ali naravno da sam bio motiviran. No, jednostavno falilo je ovog puta s moje strane igračke kvalitete - zaključio je Ajduković, ali budući da je imao sjanu interakciju s publikom, nije zaboravio dodati za kraj:

- Posebno moram zahvaliti Varaždincima iz sveg srca, jer bili su fenomenalni ova dva dana.

HRVATSKA - BELGIJA 1-3

Marin Čilić - Zizou Bergs 4-6, 6-4, 4-6

Duje Ajduković - Joris de Loore 6-1, 6-4

Ivan Dodig/Mate Pavić - Sander Gille/Joran Vliegen 6-2, 3-6, 6-7 (4)

Duje Ajduković - Zizou Bergs 1-6, 5-7

Linker
05. ožujak 2024 12:02