Duje Ajduković

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
IZJEDNAČENJE U VARAŽDINU

Splićanin vratio Hrvatsku u igru i zaradio ovacije tribina: ‘Pobjeda života, nikada ovo nisam doživio‘

"Osvajao sam Challengere, ali ti se osjećaji ne mogu usporediti", rekao je Ajduković nakon pobjede
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 03. veljača 2024. 20:08

Ako već nije 2-0 za nas nakon prvog dana, onda je 1-1 prvi sljedeći najbolji ishod. Svevremenski je to postulat Davis Cupa kojeg je odavno patentirao Nikola Pilić, a koji je primjenjiv i nakon subotnjeg programa u Varaždinu.

Zizou Bergs donio je prednost Belgiji, ali Duje Ajduković sve je vratio na početak. Splićanin koji je prije samo pet mjeseci debitirao za Davis Cup reprezentaciju u svom rodnom gradu, već bi se u svom drugom nastupu vrlo lako mogao prometnuti u junaka naše selekcije.

U svom debiju protiv Nizozemca Botica van de Zandschulpa na Gripama nije uspio doći do pobjede, ali zato je vrlo inspiriranom i hrabrom igrom protiv Jorisa de Loorea upisao prvijenac i održao nas na životu. Bolje je i ne pomišljati što bi bilo da smo kojim slučajem otišli na 0-2, međutim, srećom, nismo ni trebali jer Ajduković je spasio dan.

"Duje, Duje, Duje..." orilo se varaždinskom Arenom tijekom meča. Nije baš ime Duje često u ovom kraju Hrvatske, ali niti je uskoro 23-godišnji tenisač (u ponedjeljak slavi rođendan) doživio do sada u karijeri da cijela dvorana skandira njemu u čast. No, sve po zaslugama, a Duje je svakako zaslužio da doživi i taj osjećaj.

- Nisam apsolutno nikad tako nešto iskusio u životu. Nevjerojatna je atmosfera bila od prvog do zadnjeg poena, svaka čast i hvala ljudima u dvorani - rekao je Ajduković pa se osvrnuo i na teniski dio.

- Odigrao sam dosta dobar meč. Ali, kao što sam već i rekao, prošli tjedan sam imao dosta takvih mečeva na sličnoj podlozi i uvjetima na Challengeru u Francuskoj, tako da sam bio u dobroj formi pa sam i ovdje očekivao od sebe u najmanju ruku solidan meč i dobru borbu. Ispalo je i više od toga - rekao je Ajduković.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Imao je Duje već jednu pobjedu u Davis Cupu, u parovima s Matom Pavićem protiv Nizozemaca, ali s ovom je Ajduković postao 23. hrvatski tenisač s pobjedom u pojedinačnim mečevima Davis Cupa.

Nije Ajduković (ATP 125) podlegao dvostrukom pritisku - prvo što je bio nominalno naš reket broj 1, a drugo što je morao "vaditi kestenje iz vatre" nakon našeg poraza na otvaranju dana. Sve je to ostavio u svlačionici prije nego je stupio na teren i onda tamo odigrao briljantno.

- Naravno da je bilo malo teže igrati sa 0-1, ali fokusiraš se na sebe i na ono što možeš kontrolirati.

Kroz prvi je set doslovce projurio, za samo 28 minuta na semaforu je pisalo 6:1, ali nije se Duje na tom zaustavio. Štoviše, nakon što je u prvom gemu spasio 15:40 otpustio je kočnice te je krenula - dalmatinska bura, kako je to opisao izbornik Velimir Zovko. U tom velikom zanosu od početnih 1:1 u prvom setu nanizao je čak devet uzastopnih gemova, sve do 6:1 i 4:0 u drugom.

Pri tome je Splićanin suparniku prepustio samo "mrvice". Svojom je agresivnošću i preciznošću ostavio 30-godišnjeg belgijskog tenisača bez prilike da uđe u bilo kakav ritam.

Duje je, kako i on sâm kaže, lupao servise (11 asova) i već je tu gurao De Loorea (ATP 192) u podređeni položaj, ali ako je i kad je trebalo jednako je čvrst bio i u izmjenama udaraca kroz poen.

- Jako dobro me išao servis, i prvi i drugi. Osjećao sam se dobro pa sam i iz drugog servisa tražio poene. Zalomila se koja dupla, ali na manje važnim poenima, kada sam si to mogao dopustiti.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Jedini trag nervoze osjetio se pred kraj meča, kada se De Loore napokon nekako othrvao Dujinom konstantnom stisku pa uzeo dva gema na početnom udarcu te tako primorao Ajdukovića da odservira za pobjedu. Tu je naizgled došlo do malih komplikacija jer Belgijanac je uspio vratiti jedan break (za 5:3), pa je u sljedećem, dugačkom gemu s ukupno 16 poena, naš tenisaš propustio četiri meč-lopte.

No, nije ga to uznemirilo već kao da ga je to još razljutilo, pa je u sljedećem servisu za meč zakucao tri winnera i as za kraj.

I opet pokrenuo delirično skandiranje tribina.

"Duje, Duje, Duje..."

- Pobjeda života apsolutno za mene za sada. Osvajao sam Challengere, ali ti se osjećaji ne mogu usporediti. Puno znače i ta finala Challengera, ali ovo je posebna kategorija.

Linker
27. srpanj 2024 02:37