Aktivnosti na vodi

 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX
Odiše aktivnostima

Grad u Istri idealna je destinacija za aktivni odmor, čak se trećina njegovih stanovnika bavi sportom!

Ovaj grad „po mjeri sportaša” pravi je mali raj za ljubitelje fizičke aktivnosti i idealna destinacija za aktivni odmor. Čak i ako ga niste nikada posjetili, onda ste sigurno barem jednom na svojim malim ekranima pratili sportske događaje koji su se u njemu održavali
Piše: Sponzorirani sadržajObjavljeno: 03. kolovoz 2022. 15:37

Na krajnjem zapadu Hrvatske smješten je gradić u kojem gotovo svaka treća osoba svakodnevno trči, vozi bicikl, trenira rukomet, nogomet, košarku, odbojku, rola se ili, pak, odlazi na nordijsko hodanje. Možemo ga nazvati pozornicom rekreativnih i velikih sportskih događanja, a s obzirom na to da se čak 4000 stanovnika od njih ukupno 14.000 aktivno bavi fizičkim aktivnostima, mogli bismo ga prozvati i najzdravijim hrvatskim gradom. Govorimo, naravno, o Umagu!

Jedan je od onih gradova koji „diše sportskim plućima”, a ako ste se ikada rekreativno ili profesionalno bavili sportom, onda vas je put sigurno barem jednom odveo na kakvo natjecanje ili turnir upravo u Umag. Ovaj grad „po mjeri sportaša” pravi je mali raj za ljubitelje fizičke aktivnosti i idealna destinacija za aktivni odmor. Čak i ako ga niste nikada posjetili, onda ste sigurno barem jednom na svojim malim ekranima pratili sportske događaje koji su se održavali u Umagu.

image
Shutterstock

Nagrađen titulom

Bilo ih je toliko da se ne mogu izbrojati na prste jedne, dviju ili deset ruku; od Olimpijskih festivala za najmanje uzraste, do velikog Davis Cup natjecanja između Hrvatske i Velike Britanije. Stoga ne čudi što je grad 2018. dobio titulu Europskog grada sporta koju dodjeljuje EU, odnosno ACES Europe, a predstavlja veliku čast te zalog za budućnost i nove naraštaje.

No, što to Umag ima, a da ostali gradovi nemaju? Zbog čega je toliko atraktivan sportašima i na temelju čega je postao ono što je danas – centar sportskih zbivanja u Hrvatskoj?

Vrhunska infrastruktura

Prije svega, može se pohvaliti odličnom sportskom infrastrukturom kojom upravlja javna Ustanova.

image

Infrastruktura

Plava Laguna Croatia Open Umag

Upravo ona je zaslužna za korištenje i održavanje svih sportskih objekata, a u gradu se nalaze četiri dvorane, deset nogometnih igrališta, male sportske dvorane u svim gradskim četvrtima, sedam boćališta i montažna dvorana za boćanje, 80 teniskih terena od kojih su najvažniji centri ATP Tennis Centar u Stella Marisu s 14 terena i Umag Tennis Academy u Katoru s 25 terena, igrališta za sportove na pijesku i golf teren s 18 rupa.

Osim nabrojane sportske infrastrukture, treba spomenuti i sportsko-ribolovni plato u umaškoj luci, jedriličarske platoe u ACI Marini i u naselju Moela. Prema tome, gotovo je nemoguće doći u ovaj grad i ne pronaći barem jednu aktivnost za sebe.

Plava Laguna Croatia Open Umag

Umag je ujedno domaćin svjetski popularnog sportskog događaja Plava Laguna Croatia Opena Umag, ujedno i najvećeg sportskog događaja u Hrvatskoj koji se neprekidno održava već 32 godine.

image
Plava Laguna Croatia Open Umag

Na turniru su dosad sudjelovali brojni vrhunski svjetski igrači, od sadašnjih šampiona poput Novaka Đokovića, Rafaela Nadala, Marina Čilića, Gaela Monfilsa, Richarda Gasqueta, Dominica Thiema i drugih, do nekadašnjih vrhunskih sportaša poput Gorana Ivaniševića, Carlosa Moye, Ivana Ljubičića, Thomasa Mustera, Marcela Riosa, Alberta Berasateguija i mnogih drugih.

image

Plava Laguna Croatia Open Umag, finale turnira 2022.

NEVEN JURJAK AKA MERLO DE GRAIA

Turnir je prošle godine posjetilo preko 100 000 posjetitelja, a putem globalnih TV prijenosa pratilo ga je nekoliko stotina milijuna gledatelja širom svijeta.

Plava Laguna je od 2017. godine generalni sponzor turnira, a riječ je o kompaniji s dugogodišnjom tradicijom u turizmu koja je poznata po promicanju brojnih događanja u svim destinacijama, s naglaskom na sport i sportaše. Natjecanje godinama podupire domaće igrače, a na Plava Laguna Croatia Openu Umag pozivnice su u više od 80 posto slučajeva završile u rukama domaćih igrača.

Raj za rekreativce

Osim za profesionalce, Umag je savršena destinacija i za rekreativne sportaše koji iz hobija vole uzeti reket u ruke i odigrati prijateljski meč ili, pak, s ekipom zaigrati opuštenu rukometnu utakmicu na gradskoj površini.

Ove godine, u periodu od jedanaest dana, čak 600 rekreativnih tenisača, ujedno i ljubitelja Plava Laguna Croatia Opena Umag moglo je uživati u šest popratnih teniskih turnira. Među njima, i u sjajnom turniru tenisača u kolicima.

Treći ITF Wheelchair Croatia Open Umag by HEP, čiji je organizator i idejni začetnik Anto Joskić, ponajbolji hrvatski tenisač u kolicima, ponovno je okupio inspirativne igrače pune želje za pobjedama i bodovima za svjetsku ITF rang-listu.

image

Goran Ivanišević na dodjeli nagrada na HEPi turniru

ANTONIO PALJUH

- Posebno bih se htio zahvaliti našem glavnom sponzoru HEP-u te ATP turniru u Umagu što su nam i ove godine omogućili da budemo dio turnira te tako promoviramo tenis u kolicima i općenito sport osoba s invaliditetom – rekao je Joskić.

Ove godine na turniru je sudjelovalo čak pet hrvatskih predstavnika, a listu igrača predvodio je prvi nositelj Poljak Kamil Fabisiak, 21. igrač svijeta. Uz njega, tu je bio i prošlogodišnji pobjednik, Austrijanac Josef Riegler, kao i brojni drugi sjajni igrači, među kojima su i petorica Hrvata, i to redom: Sven Maretić, Dražen Mikšić, Antonijo Arambašić, Ante Kolunđija i Anto Joskić.

image

Kamil Fabisiak osvojio treći ITF Wheelchair Croatia Open Umag by HEP

ANTONIO PALJUH

Nadalje, tu je i Umag Stars Open, natjecanje koje je također okupilo veliki broj rekreativaca iz svijeta sporta, politike, gospodarstva i showbusinessa, a organizirao ga je bivši hrvatski reprezentativac i legenda zagrebačkog Dinama Silvijo Marić.

Svoje peto izdanje ove godine doživio je i HEPI turnir kojeg HEP Opskrba, ponosni sponzor najstarijeg ATP turnira u ovom dijelu Europe, organizira za svoje kupce i kupce HEP Energije iz Slovenije. Na istom mjestu završnog vikenda natjecanja održao se i tradicionalni VIP turnir by Podravka koji je okupio uglednike iz Hrvatske i inozemstva, a ove je godine svoje tenisko znanje testiralo dvadesetak novinara koji sudjeluju na tradicionalnom turniru "sedme sile".

image

HEPi turnir 2022.

ANTONIO PALJUH

Organiziran je i popularni Kids Week by Podravka, na kojem su najmlađi u prijepodnevnim satima od ponedjeljka do petka mogli odigrati partiju tenisa s nekim od zvijezda glavnog turnira. Cijeli događaj upotpunjuje sliku o Umagu kao centru hrvatskog tenisa u kojem svi, od najmlađih do najstarijih teniskih fanova, mogu pronaći nešto za sebe, ne samo kao promatrači u gledalištu, već i kao aktivni sudionici na prekrasnim umaškim terenima.

Zabava izvan terena

Iako je Umag prvenstveno poznat po sportu, zabavnog programa i glazbenih nastupa ovdje nikada nije nedostajalo.

Glazba je postala važan dio umaškog programa, a pamte se koncerti otvorenja turnira s nastupima najpoznatijih regionalnih zvijezda svih žanrova, kao i nastupi brojnih internacionalnih zvijezda.

image
Plava Laguna Croatia Open Umag

Tako je i ove godine održan popularni festival Umag Music Nights tijekom kojeg je publika mogla uživati u rap, pop, dance i elektronskoj glazbi te odličnim izvođačima među kojima su Sick Individuals, Night Express, Senidah, DJ Antoine, Vida Loca i mnogi drugi.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s ATP Umagom.

Linker
25. travanj 2024 16:11