Carlos Alcaraz

 EMMANUEL DUNAND Afp
ŠPANJOLAC NA TRONU

Alcaraz u Parizu ispisao povijest, uz njegov trijumf veže se impresivan podatak

Mladić iz Murcije pobijedio je Zvereva te postao osmi Španjolac s osvojenim Kupom mušketira
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 10. lipanj 2024. 10:46

U godini u kojoj se 14-struki pobjednik Rafael Nadal (vrlo vjerojatno) oprostio od svog kraljevstva, novi je Španjolac došao na tron Roland Garrosa.

Carlos Alcaraz pobjednik je drugog Grand Slam turnira sezone i osvojio je time svoj treći trofej s najvećih svjetskih turnira. Štoviše, prvi je tenisač u povijesti koji je svoja prva tri Grand Slama osvojio na tri različite podloge - betonu (US Open), travi (Wimbledon) i zemlji (Roland Garros).

Ono što je možda i još impresivnije, najmlađi je tenisač koji ima Grand Slam trofeje s tri različite podloge, a treći najmlađi ukupno, računamo li i žensku konkurenciju, odnosno Steffi Graf i Serenu Williams. Alcarazu je, naime, tek 21 godina i 26 dana. Mats Wilander imao je tri Grand Slama sa 19 godina i 5 mjeseci, ali ne na različitim podlogama.

Novo razočaranje za Zvereva

Alcaraz (ATP 3) je u epskih pet setova svladao Nijemca Alexandera Zvereva (ATP 4), koji je pak poražen u svom drugom Grand Slam finalu. Izgubio je finale US Opena 2020. od Dominica Thiema nakon što je vodio 2-0 u setovima, a sada je od Alcaraza izgubio nakon vodstva 2-1 u setovima.

image

Carlos Alcaraz

BERTRAND GUAY Afp

Njemačka nije imala svog tenisača u finalu Roland Garrosa od 1996. (Michael Stich), a pobjednika čekaju - i još će morati čekati - od 1937. godine (Henner Henkel).

U ludom meču u kojem se odnos snaga mijenjao zapanjujućom brzinom, u kojem su dva tenisača bili kao boksači koji stoje usred ringa i otvorenog garda razmjenjuju serije udaraca pa je čas jedan bio na konopcima, a već u sljedećem se onom drugom odbrojavalo, kao pobjednik je na kraju izašao Španjolac.

Alcaraz je bolje krenuo u meč, neutralizirao je Zverevljev početni udarac tako što je daleko iza osnovne linije čekao prvi servis, ali onda na drugi ulazio u teren i pokušavao odmah diktirati ritam poena. I to mu je uglavnom uspijevalo jer Nijemac je osvajao samo 38% poena nakon drugog servisa, a k tome ni forhend mu nije funkcionirao najbolje u tim trenucima.

image

Carlos Alcaraz

DIMITAR DILKOFF Afp

No, sve se to promijenilo u drugoj dionici jer kako je meč odmicao Zverev je hvatao konce igre i sve više uspijevao ritam meča nametati po svojim željama. Počeo je dominirati dužim izmjenama, počeo je servirati snažnije, ali i preciznije, počeo je pogađati linije i tjerati Alcaraza u greške, ali i smanjio vlastite (sa 10 u prvom setu došao je na 4 u drugom). Polako je stezao obruč oko Alcaraza i stavljao ga pod sve veći pritisak, pa se svaki gem na Alcarazevu servisu pretvorio u potencijalni break. Sedam break-šansi imao je Zverev samo u drugom setu, niti jednu Alcaraz.

Na koncu, četvrti tenisač svijeta serijom od pet osvojenih gemova došao je do izjednačenja u setovima. I kad bi čovjek pomislio da je uspostavio kontrolu jer je bio konkretniji i čvršći na terenu, odjednom se našao u poziciji da grebe samo kako bi ostao u setu. Tako je malo trebalo i tako se brzo odnos snaga mijenjao.

Bila je to šahovska partija, s puno taktike s obje strane, nitko nije imao jedan plan prije meča i strogo ga se držao, već su puno “miksali” i prilagođavali se u tim mini-bitkama. Prvo bi Alcaraz našao slabu točku Zverevu, pa Nijemac udari kontru, pa Španjolac opet traži rješenje i tako stalno u krug.

image

Alexander Zverev

EMMANUEL DUNAND Afp

Tako se dogodio i veliki preokret u trećem setu jer nakon što je Alcaraz vodio 5:2, pa servirao za set kod 5:3 i imao 30:30, Nijemac se pobrinuo za novi “twist” u priči. Od tih 5:3 i 30:30 Zverev je osvojio sedam uzastopnih poena, odnosno deset od sljedećih 11 s čime je došao do breaka viška i vodstva 6:5 prije nego je odservirao za set. Prije toga je, naravno, morao spasiti break-loptu...

Eto ga u još boljem izdanju

S tim pozitivnim naletom za Zvereva počeo je četvrti set, ali bio je red na Alcarazu da opet promijeni ploču. Prvo je Zverev labavo odigrao volej, a malo kasnije Španjolac je sjajno iz trka pogodio forhend paralelu za break i praktički ni iz čega 2:0. Taman kad bi se počelo sumnjati u Alcaraza, eto njega natrag u još boljem izdanju. Sada je on u intervalu osvojio 13 od 15 poena i otišao na 4:0.

Jedina briga bila je što je pozvao u pomoć fizioterapeuta, činilo se zbog kvadricepsa lijeve noge, koji je inače bio omotan zavojem od početka meča. No, u nastavku meča nije djelovalo da Španjolac ima ikakve probleme s kretanjem, dapače hrabrio se urlicima “Vamooos” nakon svakog dobrog poteza i to mu je dalo injekciju energije.

image

Carlos Alcaraz

EMMANUEL DUNAND Afp

U petom setu se tako potpuno razigrao, počeo sve jače i slobodnije udarati te je opet on postao glavni na terenu što mu je u ranom dijelu odlučujućeg seta donijelo break prednosti. Doduše, velikodušno mu je pri tome pomogao Zverev jer mu je s dva loša voleja i dvostrukom na servisu na pladnju ponudio tri vezane break-lopte. Alcaraz nije propustio takvu priliku...
Zverev je u sljedeća dva servisa Španjolca imao ukupno pet break-lopti, ali nije se uspio vratiti u ravnotežu. Dapače, Carlitos je napravio break za 5:2 i tu je priča bila gotova...

Alcaraz je ukupno osmi Španjolac s osvojenim Kupom mušketira, nakon Manuela Santane (2), Andresa Gimena Sergija Bruguere (2), Carlosa Moye (1), Alberta Coste (1), Juana Carlosa Ferrera (1) i, jasno, Rafaela Nadala (14).

Linker
10. lipanj 2024 10:47