GLYN KIRK Afp
SPEKTAKULARAN FINALE

Carlos Alcaraz je pobjednik Wimbledona! Španjolac svrgnuo Đokovića s trona

U maratonu od gotovo pet sati, 20-godišnjak iz Murcije uzeo je svoj drugi Grand Slam
Piše: Vladimir Zrinjski, Marko CrnjakObjavljeno: 16. srpanj 2023. 19:09

Alcaraz - Đoković 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4

Novak Đoković i Carlos Alcaraz u jednom od najspektakularijih finala Wimbledona reprizirali su polufinale zadnjeg Roland Garrosa, ali ne i u rezultatskom smislu; u pet dramatičnih setova (1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4) slavio je mladi Španjolac slomivši najboljeg u povijesti. Srbin nije uspio uzeti svoj osmi naslov na "najzelenijoj travi", nije dostigao rekordera Federera u Londonu iako je njega i Nadala ostavio da mu gledaju u leđa ranije podebljavši razliku u odnosu na njih osvajanjem 23. Grand Slama. Na 24. će još morati pričekati. Nije Đoković prestigao Federera ni i u rubrici "najstariji osvajač Wimbledona", a što je možda i najvažnije - nije izjednačio ni apsolutni teniski rekord jer bi novim naslovom u Wimbledonu, petim u nizu, da ga je uzeo, dostigao i Margaret Court, "wonder-woman" koja je osvojila 24 Grand Slama.

Publika protiv Novaka

I dalje anatemiziran u dobrom dijelu teniske javnosti, Đoković u novom nastupu u finalu na "svetoj travi" nije mogao spriječiti mladog Španjolca u prvom slavlju u Wimbledonu. Kao i uvijek, publika je gotovo u potpunosti navijala za Španjolca, Srbin se opet hrvao u toj njemu negostoljubivoj "okolini".

Finale je započelo neizvjesno, što se tiče prvog seta - samo u prvom gemu. Đoković je morao spašavati servis, a zatim je Alcarazu oduzeo njegov prvi. Imao je Nole tri gem-lopte od kojih je iskoristio tek treću i zatim rutinski poveo 3-0. Na travi Wimbledona Đokoviću uzeti njegov servis gotovo je nemoguća misija i Španjolac nije dobio priliku; dapače, sedmerostruki pobjednik oteo mu je i drugi servis za 4-0. Do ovog finala svjetski broj jedan na ATP listi obranio je samo jedan servis (1-6). Njegova agonija je u prvom setu trajala samo 35 minuta. Puno bolji otpor pružio je Alcaraz u drugom setu, odigrao je neke fenomenalne poene, digao je igru i uzeo Đokoviću prvi servis, koji je ovaj vratio već u sljedećem. Do kraja neizvjesnog drugog seta oba su igrača sačuvala svoje servis gemove pa je presudila Đokovićeva čudna pogreška na set lopti te je Španjolac izjednačio na 1-1.

Teniski Zeus

To je pokolebalo Đokovića koji se poslije jednog maratonskog gema od 26 minuta raspao u nastavku trećeg seta osvojivši jedan jedini gem kao i Alcaraz u prvom. Četvrti je set opet donio dramu, presudio je Novakov break za 3-2. U petom je viđena nesmiljena borba za svaki poen, a presudio je break u trećem gemu koji Đoković do kraja nije mogao nadomjestiti. Španjolac je ovaj put bio neprobavljiv "zalogaj" za Đokovića. Srušio je desetogodišnju Đokovićevu dominaciju na centralnom terenu. Posljednji finale koji je Đoković izgubio u Wimbledonu bio je s Andyjem Murrayem 2013. No, bilo je to kristalno jasno i ranije, a samo "slijepcima" nije - unatoč ovom porazu - Đoković je teniski Zeus. (Predrag Žukina)

Uz ovu fotografiju opraštamo se od vas u prijenosu uživo. Hvala što ste nas čitali i pratili spektakularan okršaj iz Wimbledona. U nastavku dana na portalu SN donosimo sve najvažnije reakcije na Alcarazov trijumf.

image
GLYN KIRK Afp

Kralj i princ. Tko zna koliko nam još epskih bitaka spremaju...

image
SEBASTIEN BOZON Afp

Alcarazov učinak u 2023.:

47 pobjeda, četiri poraza.

Šest naslova.

I jedan Grand Slam.

Prvi osvajač Wimbledona izvan nekadašnje "Velike četvorke" (Đoković, Nadal, Federer, Murray) od 2002. godine.

Novo ime na najprestižnijem teniskom trofeju.

Pobjedničke govore još nije uspio usavršiti, ali ima vremena. Slutimo da će ih biti još jako puno.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Trenutak kad se Đoković slomio pod emocijama.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Još malo Alcaraza, koji zamuckuje, što od uzbuđenja, što od lošeg engleskog:

- Sad sam se zbilja zaljubio u travu. Učim brzo i jako sam ponosan na to.

- Jesam li znao da ću osvajanjem turnira postati član All England Cluba? Jesam, da (smijeh). To je vrlo posebna stvar. Sad moram nositi i karticu sa sobom. Znam da je Federer uvijek svuda putovao s tom karticom.

Carlos Alcaraz:

- San mi se ispunio. Govorio sam to i prije, sjajno je pobijediti, ali da sam i izgubio, bio bih ponosan na sebe. Čudesan turnir, pisali smo povijest. Igrao sam finale protiv legende sporta. Nevjerojatno. Ponavljam, ispunio sam san. Čudesno da sam tako brzo uopće došao u ove situacije da se borim za titule. Jako sam ponosan.

- Nakon prvog seta sam si rekao: 'Carlos, podigni razinu igre!' Mroam čestitati Novaku, što uopće mogu reći o njemu? Inspiriraš me. Počeo sam igrati tenis gledajući tebe, kad sam se rodio, ti si već osvajao turnire.

Đoković se rasplakao. Spomenuo je sina ("lijepo je vidjeti da se i dalje smije") pa briznuo u plač.

Velike ovacije Centralnog terena za bivšeg pobjednika.

Novak Đoković:

- Nije baš tako dobar dan za mene... Carlos, zaslužio si ovo. Mislio sam da ću imati problema s tobom samo na zemlji ili na betonu, ali ne i na travi. Čudesno si odigrao, prilagodio se na podlogu. Igrao si jednom ili dvaput na travi, svaka čast.

- Nije lako izgubiti ovakve mečeve. Kad se sve emocije slegnu, morat ću biti zahvalan jer sam dobio puno, puno ovakvih mečeva posljednjih godina. Samo da spomenem finale protiv Federera 2019., kad sam spašavao meč-lopte. Možda sam tada trebao izgubiti.

Da čujemo izjave aktera...

Napisali smo to već nekoliko puta posljednjih godina, ali nikad nismo bili uvjereniji u jednu činjenicu: ovo bi mogao biti trenutak kad se predaje baklja u muškom tenisu.

Na sutrašnjoj ATP ljestvici Alcaraz će zadržati prvo mjesto s 880 bodova ispred Đokovića. Prednost nije velika, ali vaga se okrenula na stranu Španjolca.

Đoković je, pak, propustio novu šansu za osvajanje kalendarskog Grand Slama. Veliko je pitanje hoće li je ikad više dočekati.

Alcaraz je nakon zadnjeg poena pao na koljena, a onda otrčao prema svojoj loži, prema treneru Juanu Carlosu Ferreru i ostatku ekipe. Vrlo je emotivno doživio ovu pobjedu, dok čeka svečano proglašenje, briše suze s lica.

Povijesni trenutak u Wimbledonu. Dečko od 20 godina, kojega smo prije manje od godinu dana gledali u Umagu, i koji je u rujnu, nakon osvajanja US Opena, postao najmlađi broj jedan u povijesti ATP ljestvice, srušio je nestvarnu dominaciju Novaka Đokovića na najvećem teniskom turniru. Dva finala, dvije Grand Slam titule. Savršeni učinak, a kako je krenuo, pitanje je gdje će se zaustaviti.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Carlos Alcaraz je pobjednik Wimbledona!

19.51 Meč-lopta za Alcaraza!

19.50 Drama je na vrhuncu, Španjolac ima 30:15...

19.47 Đoković je bez problema smanjio na 4:5.

Carlos Alcaraz (20) će uskoro servirati za osvajanje Wimbledona.

19.45 As! Alcaraz vodi 5:3 i na korak je od osvajanja Wimbledona!

19.43 Đoković je smanjio na 3:4, je li ovo Alcarazov pretposljednji servis-gem u meču?

Statistički podatak koji ilustrira odnos snaga u petom setu:

19.39 Kakve projektile ispaljuje Alcaraz. Brutalno! Sad je potegnuo forhend winner iz kuta od 146 km/h. Đoković ne može vjerovati.

19.37 Nema break-lopte za Srbina. Alcaraz ga je natjerao na pogrešku, a onda ispalio neobranjiv servis i vodi 4:2.

Podatak koji bi doista trebao zabrinuti Đokovićeve navijače: Španjolac u karijeri ima omjer 8-1 u mečevima na pet setova.

19.35 "Nema šanse da ćeš tako lako do titule", kao da Novak poručuje svojem suparniku.

Evo ga na 15:30, a govorom tijela pokazuje da je spreman proliti zadnju kap znoja za osmi wimbledonski trofej.

Trenutak uništavanja reketa.

19.30 Alcaraz je nakon breaka doslovno projurio svojim servis-gemom. Bez izgubljenog poena, za vodstvo 3:1.

Još samo tri gema dijele ga od toga da bude wimbledonski pobjednik.

Đoković je u 34 dosadašnja GS finala u svega šest navrata igrao pet setova. Pet puta izašao je kao pobjednik, jedini koji ga je uspio savladati 3:2 bio je Andy Murray na US Openu 2012. godine.

19.26 Break Alcaraza!

U poenu u kojem se Đoković opet poskliznuo i pao na teren, Španjolac je stigao do kapitalne prednosti u petom setu. Đoković je na to reagirao razbijanjem reketa o stup mreže, zbog čega je zaradio opomenu. Sljedeća opomena, ako je bude, značit će kazneni poen.

Španjolac vodi 2:1 u petom.

Nije lako ni gospodinu Pittu.

19.23 Ako još niste pronašli neki televizijski prijenos, preporučamo da to učinite što prije. Ovo je već sad jedan od najspektakularnijih finala u povijesti Wimbledona.

Alcaraz, usput, ima 15:30 na Đokovićevom servisu.

19.20 Još jedna perfektno skraćena loptica, još jednom je Đoković zakasnio. Nakon toga dva čudovišna Alcarazova forhenda i evo nas na 1:1.

image
ADRIAN DENNIS Afp

19.18 Kakav promašaj Đokovića na break-lopti! Nakon 16 izmjena stavio je Alcaraza na konopce i imao čistu situaciju za odlazak na 2:0, ali zakucao poluvolej u mrežu.

Komentar s društvenih mreža: "Đoković je poput Messija i Ronalda, rekorder i nedvojbeni GOAT. Alcaraz je kao Mbappé ili Haaland, nasljednik najboljih na svijetu i predodređen za velike stvari."

19.18 Najduži finale u povijesti Wimbledona trajao je četiri sata i 57 minuta.

Akteri? Novak Đoković i Roger Federer prije četiri godine.

Trenutačno smo na 4:09.

19.16 Alcarazov dropshot sad je zamalo izuo Đokovića iz tenisica. Nole je sprintao svom snagom, ali nije stigao. Sada svaki poen može biti presudan.

19.14 Đoković je spasio break-loptu i vodi 1:0 u petom setu.

19.13 Kakav pasing Alcaraza forhendom! Stisnuo je šaku i stigao do izjednačenja. Ipak, Đoković odmah odgovara i ima gem-loptu.

Malo smo zapostavili celebrityje, nećete nam zamjeriti jer je previše zanimljivo na terenu.

Idris Elba i njegova supruga Sabrina.

image
GLYN KIRK Afp

19.09 Nakon točno četiri sata igre ušli smo u peti set. Đoković prvi servira i u psihološkoj je prednosti.

Ipak, Alcaraz odmah stiže do break-lopte!

Baš u trenutku kad pomisliš da si slomio Đokovića, on se vrati još jači i izvuče najbolje iz sebe. Srbin je u drugoj polovici četvrtog seta potpuno izbacio Alcaraza iz ritma, natjerao ga da opet počne griješiti i sad će prvi servirati u petom setu. Drama teško da može biti veća.

Đoković osvaja četvrti set!

19.03 Tri break-lopte Đokovića... Na korak smo do petog seta.

19.02 Uz povike "Nole, Nole", Đoković je glatko dobio svoj servis i sad je na korak do osvajanja četvrtog seta.

Komentatori se pitaju je li doista stvar u preskliskoj travi, ili su naprosto tenzije u finalu tolike da se igrači bacaju na glavu.

Mi ćemo okriviti ovu dvojicu djelatnika All England Cluba.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

Trenutak "špage".

18.57 Evo i šestog asa za smanjenje na 3:4.

18.56 Neugodno je sada izgledao Alcarazov pad pri pokušaju hvatanja smeša. Napravio je špagu cijelim tijelom i zabrinuo gledatelje. Đoković je također prišao mreži, ali čini se da nije ništa strašno. Španjolac se pridiže i nastavlja servis-gem.

18.55 Jednostavan posao za Đokovića na servis-gemu. Uhvatio je ritam i poveo 4:2 u četvrtom setu. Alcarazu opet treba neka majstorija iz rukava ako ga želi izbaciti iz takta.

18.52 Alcaraz je nakon izgubljenog servisa prvi put izgubio živce i rukom udario po svojoj torbi za rekete.

Đoković je, pak, poslao sarkastičnu "pusicu" gledateljima. Teško da će tako pridobiti njihovu podršku, ali čini se da mu to ni najmanje ne smeta. Navikao je i na puno izraženiju netrpeljivost s tribina.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

18.48 Break Đokovića! Srbin je konačno pročitao Alcaraza i vodi 3:2 u četvrtom setu. Meču se zasad ni približno ne nazire kraj.

18.47 Nova break-lopta, novi challenge, ovaj put Alcarazov, i to uspješan. Poen se ponovio i sad smo ponovno na izjednačenju. Naša omiljena riječ ovog poslijepodneva.

18.45 Ništa od breaka, zasad. Đoković je promašio, nije pomogao ni challenge. Iz-jed-na-če-nje!

18.44 Nakon dugo vremena Alcaraz je u problemima na svojem servisu. Đoković ima break-loptu.

Koga to stišava španjolski kralj Felipe VI.?

image
ADRIAN DENNIS Afp

18.41 Đoković osvaja servis-gem, 2:2 je u četvrtom setu.

18.40 Nego, izjednačenje na Đokovićevom servisu. Dugo ga nije bilo!

18.38 Režiser wimbledonskog prijenosa počastio nas je zanimljivim podatkom.

Ako Alcaraz osvoji naslov, postat će tenisač kojemu je trebalo najmanje odigranih Grand Slamova za dvije titule.

18.37 Taman kad pomislite da je Đoković pronašao balans i da se spreman vratiti u meč, Alcaraz ga šokira nekom čarolijom. Sad je s osnovne linije pogodio zastrašujuću forhend dijagonalu. Novak ju je samo ispratio pogledom.

18.34 Izvjestitelji iz Londona pišu da je Andy Murray trenutačno najmirniji čovjek u gledalištu Centralnog terena. Nije ni čudo kad je sam odigrao barem desetak ovakvih mečeva.

U međuvremenu, Alcaraz je ipak spriječio da se ovaj gem oduži i poveo 2:1 u četvrtom setu.

18.31 Neće valjda još jedan gem dužine Seinfelda? Treće izjednačenje...

Kako god ovo završilo, složit ćete se da Goran Ivanišević zaslužuje beneficirani radni staž.

image
Adrian Dennis/AFP/profimedia

18.29 Alcaraz je u maniri Epic Broza upravo pretrčao pola terena, iz jednog kuta u drugi, ali nije uspio stići Đokovićevu loptu. Nakon toga na drugoj gem-lopti radi pogrešku i evo nas (opet) na izjednačenju.

18.25 Ipak ništa od breaka. Đoković se izvukao iz vrlo teške situacije i izjednačio na 1:1 u četvrtom setu.

18.24 Potegnuo je Nole par moćnih forhenda, od kojih je jedan odsjeo opasno blizu crte, i stigao do izjednačenja.

18.23 Đoković je u novim problemima! Alcaraz je stigao na 15:40 i ima dvije break-lopte.

Prvu nije iskoristio...

Obiteljska podrška danas je ključna. Dok Đokovića bodre supruga Jelena i djeca, za Alcaraza iz lože navija njegov mali brat Jaime. Pokraj njega je trener Juan Carlos Ferrero.

image
ADRIAN DENNIS Afp

18.21 Španjolac vodi 1:0 u četvrtom setu. Đoković i dalje ne uspijeva pronaći rješenje kojim bi ga natjerao na promašaje kao u prvom setu.

18.17 Alcaraz prvi servira u četvrtom setu i nastavlja "letjeti" terenom. Izašao je na mrežu i sad ima gem-loptu.

18.15 Đoković se osvježio, izvikao, pročitao nekoliko zadnjih unosa u našem liveu i spreman je za četvrti set.

Here we go, rekao bi Fabrizio Romano. Može li Alcaraz postati novi kralj Wimbledona?

18.14 Četiri godine prošle su od tog epskog meča s Federerom. Posljednji finale koji je Đoković izgubio u Wimbledonu? Andy Murray, 2013. Već cijelo desetljeće ne zna za poraz u teniskom hramu. Sad je u jako teškoj situaciji.

"Bilo je krajnje vrijeme da se ovo dogodi! Prethodna generacija poput Zvereva i Tsitsipasa doista nije napredovala, ali Alcaraz je na razini mladog Federera, Nadala i Đokovića", mišljenje je s društvenih mreža koje bi mnogi potpisali bez razmišljanja...

Kakva demontaža Đokovića nakon maratonskog gema. Alcaraz je u sljedeća dva gema izgubio samo dva poena i osvojio treći set. Sve je trenutačno na njegovoj strani, od samopouzdanja i pobjedničkog impulsa do gledatelja koji čekaju kakvu će sljedeću majstoriju prezentirati. Može li Španjolac srušiti desetogodišnju nepobjedivost Đokovića na Centralnom terenu? Saznat ćemo vrlo brzo.

Alcaraz osvaja treći set!

18.06 Nakon gema od 26 minuta, dobili smo gem od dvije minute. Lagan posao za Alcaraza, koji je i dalje vrlo uvjerljiv na servisu. Ima 5:1 u trećem setu.

Posljednji put kada je Đoković na Grand Slamu osvojio prvi set, a zatim izgubio meč, bilo je na US Openu 2016. godine. Okrenuo ga je gospodin poznat po nadimku 'Stanimal', a zove se Stan Wawrinka. Bilo je to u finalu turnira...

Dok je trajao ovaj gem, dugačak poput jedne epizode Seinfelda, Brad Pitt i Guy Ritchie nisu ni trepnuli.

Ili barem to mi nismo vidjeli.

image
Adam Davy/pa Images/profimedia

18.01 Gem je završio! Alcaraz je uzeo break i vodi 4:1 u trećem setu.

18.01 Gem traje sad već gotovo 26 minuta. Alcaraz ima sedmu break-loptu.

18.00 Trinaesto (brojkom 13.) izjednačenje. Odosmo po kavu dok ovo ne završi...

17.58 Đoković je sada dobro iskoristio "challenge" i ispravio pogrešku linijskog suca. Alcarazova lopta je za otprilike pola centimetra bila u autu.

Još ste s nama? Ovo je 12. izjednačenje.

17.56 Šesta break-lopta za Carlosa Alcaraza u ovom gemu.

17.54 Ni četvrtu break-loptu Alcaraz nije uspio iskoristiti. Ovaj gem je poput beskrajnog dana. Deseto izjednačenje.

Gem traje već 19 minuta!

Jelena Ristić ustala je sa sjedalice i glasno bodri svojeg supruga. Svaka pomoć je dobrodošla.

image
ADRIAN DENNIS Afp

17.51 I osmo. Alcaraz je propustio treću break-loptu u gemu.

17.50 Ne, gem još nije gotov. Sedmo izjednačenje.

17.47 Đoković je upravo produžio ovaj maratonski gem za još dvije minute, ušavši u raspravu s glavnim sucem. Problem je što mu nije dopušteno da uzme ručnik, odnosno počelo mu se prerano mjeriti vrijeme za servis.

image
GLYN KIRK Afp

17.44 Španjolac uzvraća poklonom. Četvrto izjednačenje, gem traje već devet minuta.

17.44 I sad forhend koji je odletio daleko u aut. Alcaraz ima novu break-loptu!

17.43 Đoković pogađa bekhend winner u sam kut terena, pa griješi u pokušaju dropshota. Treće izjednačenje u gemu.

17.42 Alcarazova duga lopta izbacila je Đokovića iz ravnoteže. Novo izjednačenje.

17.40 Đoković je maestralnim refleksom na bekhend voleju oduševio publiku i izborio dvije gem-lopte. Ipak, Alcaraz također uzvraća izlaskom na mrežu, a onda stiže i pogreška Srbina. Opet smo na izjednačenju...

Još jedan podsjetnik na nevjerojatnu Đokovićevu seriju kojoj je Alcaraz stao na kraj.

Da ne bi ispalo kao da samo Đoković danas pada po travi. I Alcaraz se bacio za lopticom.

Uspio je izvući dvije break-lopte i vodi 3:1 u drugom setu.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

17.32 Nije Đoković uspio iskoristiti break-lopte. Izjednačenje...

17.30 Baš dok smo ovo pisali, Alcaraz je promašio dva prva servisa i našao se u problemima.

Đoković ima 15:40, dvije šanse za povratak u treći set.

17.29 Kako meč odmiče, Alcaraz drastično podiže ubačaj prvog servisa. U prvom setu je bio na 65%, u drugom na 66%, a u trećem je zasad na 70%. Đoković ima sve više problema s reterniranjem.

Drugi set je bio toliko stresan da si je James Bond morao otići po martini.

Protresen, ne promiješan.

image
ADRIAN DENNIS Afp

17.26 Đoković je izvukao 15:30 i smanjio zaostatak na 1:2 u trećem setu.

17.25 Imamo novi "play of the day". Đoković je izvukao čudesan volej. Kako se ovo uopće može vratiti?

17.24 Alcaraz je bez problema dobio svoj servis-gem, vodi 2:0 i sad ponovno prijeti na Đokovićev servis. Ima 15:30.

Alcaraz cijelo vrijeme animira gledatelje, a oni mu uzvraćaju glasnom podrškom. Đoković trenutačno protiv sebe ima 90% stadiona.

image
GLYN KIRK Afp

Ovako je glasila prognoza velikog Juana Martina del Potra otprije 20-ak minuta: "Tko osvoji tie-break drugog seta, dobit će ovo finale". Zasad se Argentinac pokazuje kao solidan prognozer, no pričekajmo još malo...

17.19 Nevjerojatno kojom se brzinom okreće ovaj meč. Alcaraz je uzeo break i vodi 1:0 u drugom setu! Đoković ponovno viče prema Ivaniševiću, nije se jasno čulo što želi, ali ima sve manje živaca.

17.17 Prvu break-loptu Alcaraz nije iskoristio, ali već ima novu. Opet je podigao gledatelje na noge, dok Đoković nešto prigovara.

17.14 Odmah u prvom gemu Alcaraz stiže do break-lopte. Đoković je u teškoj situaciji...

17.13 Kakva infarktna završnica drugog seta. Alcaraz je bekhend winnerom ostavio Đokovića u nevjerici i potpuno se vratio u meč. Toliko da se Novak okrenuo prema Goranu i upitao ga: "Gdje mi je igra?!"

E sad tek postaje zanimljivo. Počinje treći set.

Đoković je u polufinalu protiv Jannika Sinnera postavio rekord - nijedan tenisač dotad nije uspio 15 puta u nizu slaviti u tie-breaku na Grand Slamovima. Srbin ipak neće nastaviti izvanrednu seriju, Carlos Alcaraz učinio je nešto za što smo počeli vjerovati da je nemoguće...

Alcaraz osvaja drugi set!

17.08 Još jedna pogreška Đokovića, sad Alcaraz ima set-loptu!

7:6 Alcaraz.

17.06 Potpuno neočekivana pogreška Đokovića na set-lopti. Lopta je završila u mreži.

6:6.

17.06 Srbin se nije dao smesti, odgovara i vodi 6:5. Sad se s tribina čuje "Nole, Nole".

6:5 Đoković.

17.03 Đoković je dobio opomenu zbog prekoračenja vremena za servis! Nije mu sjela ova odluka, baš kao ni Goranu Ivaniševiću koji na tribinama vrti glavom. Hoće li ovo biti presudno?

17.02 Ne da se Alcaraz! Nadmudrio je Đokovića nakon dugačke izmjene i digao gledatelje na noge.

5:4 Alcaraz.

17.01 Ovaj put bolja reakcija na mreži od strane srpskog tenisača. Alcaraz nije stigao na njegov volej.

4:3 Đoković.

17.00 Đoković je htio skratiti lopticu, ali nije bio precizan i ostaje bez mini-breaka.

3:3.

16.59 Neobranjiv prvi servis pa nakon toga as Alcaraza.

3:2 Đoković.

16.58 Nova pogreška Alcaraza, a zatim servis winner.

3:0 Đoković.

16.57 Alcaraz prvi griješi i gubi mini-break.

1:0 Đoković.

16.56 Alcaraz je namirisao šansu kod 30:30, no retern je otišao u aut. Đoković je uzeo servis, idemo u tie-break!

Trenutak u kojem je Đoković završio na tlu. Zabrinuo se i Alcaraz, ali srećom nema nikakvih posljedica.

image
GLYN KIRK Afp

16.52 Đoković će morati servirati za tie-break. S tribina se čuje "Carlos, Carlos".

16.50 Nižu se fantastični poeni u drugom setu. Alcaraz je dobio uragansku izmjenu i ima dvije gem-lopte.

16.47 Sad Novak osvaja spektakularan poen u kojem mu je pomogla i mreža. Rezultat u drugom setu je 5:5.

Još nekoliko svjetski poznatih lica prati finale s mjesta događaja. Kamere su uhvatile popularnu pjevačicu Arianu Grande, a tu su i glumci Jonathan Bailey, Andrew Garfield i Tom Hiddleston.

16.46 Traje poduži Đokovićev servis-gem. Jedan poen se morao ponavljati jer nitko nije bio siguran je li lopta unutra ili vani, na kraju je Đokovićev challenge pokazao da je unutra.

16.45 Dojam je kao da Alcarazu vrlo malo nedostaje da preokrene ovaj meč. Ima inicijativu u izmjenama, ima i genijalna rješenja u teškim situacijama, opet izgleda kao da je pun samopouzdanja, gledatelji su na njegovoj strani, postoji samo jedan problem.

S druge strane je Novak Đoković.

Je li problem u tenisicama, u skliskoj travi ili u Alcarazovim neočekivanim udarcima? Nismo sigurni, ali Đoković je već nekoliko puta završio na tlu.

image
GLYN KIRK Afp

16.39 Lagan servis-gem za Alcaraza koji vodi 5:4.

16.38 Đoković se još jednom poskliznuo, već treći ili četvrti put u ovome meču. Sad mu je trebalo dobrih desetak sekundi da se pridigne. Reketom udara po tenisicama, a Alcaraz je prišao mreži da vidi je li s njime sve OK.

16.35 Đoković traži savjet od svoje lože i Gorana Ivaniševića, izgleda da mu nešto smeta. Ipak, u igri to zasad ne pokazuje. Osvojio je servis za 4:4 u drugom setu.

16.33 Inače, Britanci su danas nakon više od 60 godina dočekali svojeg pobjednika juniorskog Wimbledona. Više o tome pročitajte ovdje.

16.31 Ostali smo vam dužni odgovor na pitanje tko je zadnji čovjek koji je pobijedio Đokovića na travi. Evo ga...

Queen's Club, 2018., finale.

image
Andrew Rowland/alamy/alamy/profimedia

Sudeći po komentarima s društvenih mreža, pratitelji (poprilično rano) otpisuju mogućnost Alcarazovog trijumfa. Uvjereni su da će Đoković još jednom slaviti u All England Clubu, iako Španjolac igra osjetno bolje u odnosu na prvi set.

"Đoković izgleda kao Floyd Mayweather na zalasku boksačke karijere. U miru čeka pogrešku protivnika, a onda to bez poteškoća kažnjava. Malo ga je čak i dosadno za gledati", prokomentirao je jedan Twitter korisnik, dok je drugi ovaj okršaj usporedio s utrkom Formule 1:"Alcaraz je poput Verstappena, ali Đoković je Hamilton."

"Španjolac se teško nosi s pritiskom, a publika uzalud navija za njega, jer Novak uvijek to zna okrenuti u svoju korist", zaključuje treći, dok će brojni kazati sljedeće: "Alcaraz će osvojiti sve moguće turnire, ali tek kada se Đoković umirovi... Ovo Španjolac ne može pobijediti, bojim se da nitko ne može."

16.28 Novi fantastičan potez Alcaraza! Izvukao je nevjerojatno težak bekhend, pa doslovno bacio Đokovića na teren i na oduševljenje gledatelja uzeo poen.

Vodi 4:3 u drugom setu.

image
ADRIAN DENNIS Afp

16.25 Đoković je izvukao 0:30 i izjednačio na 3:3 u drugom setu. Zasad ne dopušta Alcarazu da se razmaše.

16.21 Publika sve glasnije navija za Alcaraza, koji je upravo pročitao Đokovićev izlazak na mrežu, probio ga i osvojio jedan od najljepših poena u meču.

16.19 Vrlo efektan bekhend volej Alcaraza, morao mu je zapljeskati i Đoković. Iskoristio je četvrtu gem-loptu i vodi 3:2 u drugom setu.

16.16 Alcaraz je imao 40-15, ali sad je opet u kompliciranoj situaciji. Izjednačenje.

Evo nam i njega. Goran Ivanišević na mjestu svoje najveće sreće, čeka hoće li Đokoviću trebati kakve upute. "Zec" je uvijek na iglama, ne može smireno gledati meč.

image
ADRIAN DENNIS Afp

16.12 Đoković se izvukao i izjednačio na 2:2 u drugom setu.

16.11 Kakva izmjena! Alcaraz nakon maratonske izmjene prvi griješi, a Đoković još jednom (sarkastično?) animira publiku na navijanje.

16.10 Prvo da ispratimo ovaj gem. Đoković se upravo poskliznuo, Alcaraz ponovno ima break-loptu.

16.09 Na tribinama je i Andy Murray, zadnji čovjek koji je pobijedio Đokovića na Centralnom terenu, prije točno 10 godina. A znate li tko je zadnji igrač koji je Novaka svladao na travi? Odgovor stiže uskoro...

16.07 Sjajan poen Alcaraza za 0:30 na Đokovićevom sevisu. Stigao je skraćenu loptu, vratio još ljepši dropshot i natjerao suparnika na pogrešku.

16.04 Prednost Španjolca nije dugo trajala. Đoković je vratio break i glasnim uzvikom prema tribinama pokazao tko je "gazda" u ovome meču.

16.03 Đoković odmah želi uzvratiti. Stigao je do break-lopte nakon što je Alcaraz promašio lob.

15.59 Đoković pokazuje prve naznake nervoze. U prethodnom gemu počeo je sarkastično pljeskati publici koja je očito na Alcarazovoj strani.

image
GLYN KIRK Afp

15.58 Netipičan promašaj Đokovića forhendom. Alcaraz se probudio i vodi 2:0 u drugom setu!

15.57 Nova pogreška Đokovića, nova break-lopta...

15.56 Sada Đoković griješi nakon nadmudrivanja volejima na mreži i daje suparniku drugu break-loptu u meču. Alcaraz je nije uspio iskoristiti, opet je pogriješio. Gem traje već gotovo osam minuta.

15.55 Izjednačenje na Đokovićevom servisu. Alcaraz je imao 0-30 i još uvijek se nada da bi u ovom gemu mogao uloviti priliku...

Kako sada stvari stoje, na ovoj listi danas neće biti novih imena. Ali tko zna, možda Alcaraz iz sebe izvuče nešto nadnaravno. Zasad je to igra mačke i miša.

image
ADRIAN DENNIS Afp

15.49 Alcaraz je uspio dočekati jedan gem bez stresa. Lagano je osvojio svoj servis i vodi 1:0 u drugom setu.

15.48 Počeo je drugi set. Hoće li ovo biti kratkometražni film ili se priča može zakomplicirati?

Alcaraz - Đoković 1:6

Ekspresan posao napravio je Novak u prvom setu. Nije ni dao suparniku da dođe do zraka. Omjer neforsiranih pogrešaka (Alcaraz 9, Đoković 2) najbolje pokazuje kakvu neravnopravnu borbu zasad gledamo.

Alcarazu će trebati nekakav ozbiljan reset da se vrati u ovaj meč, ali zasad ne vidimo način na koji bi mogao ugroziti najuspješnijeg tenisača u povijesti.

image
ADRIAN DENNIS Afp

15.42 Alcaraz je uspio doći do prvog gema, a gledatelji to nagrađuju ovacijama. Đoković će sada servirati za osvajanje prvog seta.

15.39 Evo i prve dvostruke pogreške za Alcaraza.

Zasad je ovo horor za Španjolca.

15.37 Prvi set zasad nudi savršeni dokaz koliko je malo potrebno da vam Đoković uđe u psihu. Alcaraz je krenuo agresivno i hrabro, a sad niže pogrešku za pogreškom. Laganih 5:0 za srpskog tenisača, koji je nadomak osvajanja prvog seta.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

15.33 Španjolac je izvukao obje break-lopte i stigao do izjednačenja, ali opet griješi i pada u golemi zaostatak.

Đoković ima 4:0.

15.31 Nastavljaju se veliki problemi za Alcaraza. Đoković je uhvatio nove dvije break-lopte.

Nema kraja celebrityjima. Brad Pitt je osvjedočeni fan tenisa.

image
ADRIAN DENNIS Afp

15.27 Počelo je sa spektakularnim poenima. Alcaraz je upravo izveo "tweener" kod 30-30 na Đokovićevom servisu, ali loptica je bila za nekoliko centimetara predugačka. Gledatelji su oduševljeni.

Đoković vodi 3:0 u prvom setu.

Ne znamo za koga navija princeza od Walesa, ali čini se da uživa u meču.

image
ADRIAN DENNIS Afp

15.23 Sedmerostrukom osvajaču Wimbledona nije trebalo dugo da se odvoji. Alcaraz je u prvom gemu pokazao zube, ali na svojem servisu je previše griješio i odmah se nalazi u teškoj poziciji. Vađenje protiv Đokovića na Centralnom terenu Wimbledona? Zvuči kao nemoguća misija.

15.21 Đoković je iskoristio treću break-loptu i vodi 2:0!

15.19 Alcaraz griješi, tri break-lopte za Đokovića.

15.18 Na odgovor s druge strane nije trebalo dugo čekati. Sad je Đoković potegnuo ubojit forhend i stigao do 0-30...

15.16 Jedan ubojit Alcarazov cross-court forhend gotovo je bacio Đokovića na koljena, no više od jedne break-lopte Španjolac zasad nije uspio uhvatiti. Đoković vodi 1:0 u prvom setu.

15.14 Izvukao se Novak dobrim servisom, ali Alcaraz već sad pokazuje da ne misli lako položiti oružje. Izjednačenje.

15.12 Odmah break-lopta! Đoković griješi i daje Španjolcu priliku da mu oduzme servis u prvom gemu.

15.09 Počeo je meč. Prvi servira Đoković.

15.07 Ulozi su upravo postali još malo veći. Finale gleda Bond. James Bond.

Daniel Craig u društvu supruge Rachel Weisz.

image
ADRIAN DENNIS Afp

15.05 Tenisači se zagrijavaju, još koja minuta i krećemo!

15.00 Postavlja se mreža, sve je spremno za veliki okršaj. Igrači bi svaki čas trebali izaći na teren.

image
SEBASTIEN BOZON Afp

14.59 Međusobni omjer trenutačno je 1-1, a oba meča odigrali su na zemlji.

Alcaraz je slavio u polufinalu Mastersa u Madridu 2022. (na tom je turniru izbacio i Nadala i Đokovića), a Srbin je nedavno uzvratio u Roland Garrosu, također u polufinalu. U tom meču Alcaraz je imao velikih problema s grčevima.

14.53 Ovako izgleda statistika s kojom Alcaraz i Đoković ulaze u okršaj u teniskom hramu.

image
SOFASCORE

14.46 Dobar dan!

Pred nama je jedan od najvećih teniskih mečeva ove godine, wimbledonski finale između Carlosa Alcaraza i Novaka Đokovića. Iz minute u minutu pratit ćemo događanja na Centralnom terenu, na kojem srpski tenisač želi osvojiti svoj 24. Grand Slam naslov, a Alcaraz drugi.

S obzirom na Đokovićev zastrašujući niz u All England Clubu - 34 pobjede u Wimbledonu, odnosno čak 45 uzastopnih pobjeda na Centralnom terenu - pobjeda 20-godišnjeg Španjolca bila bi veliko iznenađenje, ali i simbolični "početak kraja" smjene generacija na Touru.

Linker
12. svibanj 2024 04:06