Novak Đoković i Dino Prižmić

 WILLIAM WEST Afp
REKORDNI MARATON

Ovo jasno govori zbog čega je podvig Hrvata bio čudesan: Đoković ovakvu muku ne pamti u čitavoj karijeri

Dino Prižmić najboljem je tenisaču svijeta priredio neočekivani maraton
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 15. siječanj 2024. 06:05

Duplo sam stariji od njega i bome sam se namučio - poručio je Novak Đoković nakon 6:2, 6:7(5), 6:3, 6:4 pobjede nad Dinom Prižmićem, a kojom je izborio drugu rundu Australian Opena. Istina je, popularni Nole ima 36, a naš Splićanin 18 godina. No, možda ni sam Đoković ne zna da se, govorimo li o muci, u prvom kolu AO-a namučio više nego ikada!

Drugim riječima, Prižmić je Đokoviću pružio otpor kakvog Srbin ne pamti u prvoj rundi bilo kojeg Grand Slama na kojem je nastupao, a to znači da u 48 takvih susreta, nitko nikada nije odveo meč u četverosatnu borbu. Prižmić jest, i šteta što se čudesno izdanje iz drugog seta nije moglo nastaviti, jer bila bi to jedna od najvećih senzacija unazad dugo vremena, ujedno i perfektna uvertira u još jedan veliki dan hrvatskog sporta, koji će proći u znaku vaterpolskog polufinala s Mađarima i rukometnog ogleda s Austrijom. No dobro, nasuprot Prižmića stajao je najbolji reket svijeta, sve osim naklona našem tenisaču bila bi, jasno, čista ludost. Prižmić je u ovom meču mogao samo profitirati, to je i učinio.

image

Novak Đoković i Dino Prižmić

MARTIN KEEP Afp

Pregledamo li svih 19 Đokovićevih mečeva u ovoj fazi natjecanja, vidjet ćemo da je dosad najduži trajao 2 sata i 28 minuta. Bilo je to protiv Paula Goldsteina 2006. godine, a Amerikanac ga je pobijedio s 3:1. Ujedno je to i posljednji Đokovićev poraz u ovoj fazi australskog natjecanja. Nakon toga, Đoković je u još šest navrata igrao dva sata ili duže u prvom kolu AO-a, a meč s Prižmićem trajao je četiri sata i jednu minutu! Dovoljno to govori o gardu, hrabrosti, borbenosti i sposobnostima našeg 18-godišnjeg tenisača.

Dotaknimo se i ostalih velikih turnira. Đoković je, naime, tri sata i 51 minutu igrao 2005. u prvoj rundi US Opena. Protivnik mu je bio Geal Monfils, koji je izgubio 2:3, premda je u četvrtom setu slavio sa 6:0. Što se prvog kola Wimbledona tiče, Đoković dobro pamti Belgijca Oliviera Rochusa, koji mu je 2010. priredio maraton od 3 sata i 57 minuta i pokleknuo u petom setu. Prižmić je, rekosmo, igrao četiri minute duže, a odigrao je set manje.

image

Novak Đoković

WILLIAM WEST Afp

Najduži Đokovićev nastup u otvaranju Roland Garrosa trajao je 2 sata i 59 minuta, kada mu je 2008. s druge strane stajao Denis Gremelmayr. Nijemac je, poput Prižmića, pao u četiri seta.

Završno, da je Prižmić uspio osvojiti još jedan set, postao bi tek četvrti tenisač u posljednjih 14 godina koji je Đokoviću oduzeo dvije dionice u prvoj rundi nekog GS-a. Zadnji je to uspio srpski reket Viktor Troicki na US Openu 2010. godine.

Linker
28. travanj 2024 04:03