CHUCK BURTON Getty Images Via Afp
POSLJEDNJI GRAND SLAM

Počinje US Open: Branitelj naslova u misiji neostvarenoj 15 godina, još od Federera, starta i četvero Hrvata

Sve najbolje u svjetskom tenisu okupilo se u Flushing Meadowsu, gdje nas očekuju i nastupi naših uzdanica
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 28. kolovoz 2023. 07:10

Ako u jednadžbu postavimo posljednji ponedjeljak u kolovozu, New York, elitni tenis i tvrdu podlogu, konačno rješenje može biti samo jedno - početak US Opena. Sukladno tradicionalnom sportskom kalendaru, na red je, naime, došao i posljednji Grand Slam turnir sezone. Četvrti, ujedno i završni čin ovogodišnje epopeje o najprestižnijim i najvećim teniskim turnirima, bit će uprizoren od 28. kolovoza do 10. rujna na plavim terenima čuvenog teniskog centra Billie Jean King, a dok čekamo da se zastori nad Flushing Meadowsom i službeno podignu - donosimo vam neke od ključnih informacija o onome što nas u naredna dva tjedna očekuje njujorškom turniru...

image
ROB PRANGE Dppi Via Afp

AMERIKANCI VOLE ĐOKOVIĆA

Lajtmotiv priče o ovosezonskom US Openu utjelovljen je, dakako, u liku i djelu Novaka Đokovića. Jedan od najboljih tenisača svih vremena, nakon dvije godine izbivanja s američkog Grand Slam turnira, vraća se na “mjesto zločina”. Budući da su Sjedinjene Američke Države u svibnju ukinule mjeru obveznog cijepljenja protiv koronavirusa za strane državljane, srpskom je tenisaču, koji je ustrajao u svojoj odluci da se ne cijepi, na kraju, otvoren put prema US Openu, na kojem je, prethodno, osvojio tri od ukupno 23 (rekordna) Grand Slam naslova u svojoj raskošnoj kolekciji. Iako su se, za vrijeme trajanja turbulentnih peripetija između Novaka i “Uncle Sama”, u bespuću medijskog prostora često pojavljivali bombastični naslovi kako je Đoković u SAD nepoželjan - takve su teze demontirane nedugo nakon njegova slijetanja na američko tlo. Svojevrsni tulum dobrodošlice organiziran mu je još pretprošlog tjedna u Cincinnatiju, kada su američki navijači i prije početka samog turnira hrlili na Novakove treninge, u želji da osobno pozdrave teniskog velikana i “užicaju” ga autogram.

Iste su se scene ponovile i prošli četvrtak na Arthur Ashe stadionu, gdje su tisuće navijača ovacijama, pljeskom i skandiranjem njegova imena dočekale Đokovića na prvom treningu prije početka US Opena. Novak im se odužio na sebi svojstven način, režiravši mali show program, tijekom kojeg je imitirao brojna poznata teniska lica, poput Marije Šarapove, Joea McEnroea ili našeg Gorana Ivaniševića, što je razgaljena publika s oduševljenjem prihvatila. Novak se, dakle, vratio, a imitacije i smijeh već će od utorka biti zamijenjeni maksimalnim fokusom, s obzirom na to da će na istom mjestu, kao drugi nositelj, igrati protiv Francuza Alexandrea Mullera, 85. igrača svijeta, za prolaz u drugo kolo.

image
MINAS PANAGIOTAKIS Getty Images Via Afp

ŠPANJOLSKI PRINC ŽELI TRON

Nešto kasnije, u noći s utorka na srijedu, svoj će put na ovosezonskom US Openu, iz gornjeg dijela ždrijeba, započeti i Đokovićev trenutačno najveći suparnik - Carlos Alcaraz. Branitelj naslova, ujedno i prvi tenisač svijeta, u prvom će kolu odmjeriti snage s Nijemcem Dominicom Koepferom, 78. igračem ATP ljestvice. Na prethodno spomenutom turniru u Cincinnatiju Alcaraz i Đoković sreli su se u finalu iz kojeg je Srbin - nakon tri sata i 50 minuta dramatičnog finala - izašao kao pobjednik (5:7, 7:6, 7:6), te se tako revanširao 20-godišnjem Španjolcu za poraz u finalu Wimbledona. Iako su, kao i uvijek u sportu, moguća brojna iznenađenja i nepredviđeni ishodi, te će se ponešto pitati i ostale tenisače na turniru, primjerice Daniila Medvedeva, Jannika Sinnera, Alexandra Zvereva, Stefanosa Tsitsipasa i druge, može se pretpostaviti, ipak, da će novi sraz između Alcaraza i Đokovića uslijediti upravo posljednjeg dana US Opena u finalnom meču. Epilog je to kojem se nadaju, kako glavni sudionici ove priče, tako i teniski zaljubljenici diljem planeta. Mladi i supertalentirani princ odlučan je u namjeri da obrani prošlogodišnji naslov (posljednji je to na US Openu uspio učiniti Roger Federer 2008. godine), no kralj ne planira abdicirati, štoviše, on odlučno ide po svoju povijesnu 24. Grand Slam titulu i po zlatnu kartu za povratak na vrh, a sve to zajedno miriše na novu epsku bitku. Ako se Alcaraz i Đoković doista sretnu u finalu US Opena, bit će to njihov četvrti ovosezonski obračun, s obzirom na to da su, osim u finalima Cincinnatija i Wimbledona, rekete ukrstili i u polufinalu Roland Garrosa, kada je Novak pobijedio s 3:1 u setovima.

image
ALFREDO ESTRELLA Afp

BORNA&BORNA I U NEW YORKU

U gornjem dijelu ždrijeba nalazi se i naš Borna Ćorić, koji je postavljen za 27. nositelja. Zagrepčanin će svoj nastup na ovogodišnjem US Openu otvoriti ogledom protiv Argentinca Sebastiana Baeza, 42. igrača svijeta, od kojeg je prošle subote izgubio u polufinalu Winston-Salema. Baez je na US Openu debitirao lani i izgubio u prvom kolu (predao Alcarazu pri rezultatu 0:2 u setovima), dok će za hrvatskog tenisača to biti deveti nastup u glavnom dijelu ždrijeba u Flushing Meadowsu, gdje je 2020. plasmanom u četvrtfinale ostvario najbolji rezultat karijere, kad su u pitanju Grand Slam turniri. U slučaju da pobijedi Baeza, Borna će se za plasman u treće kolo boriti protiv finalista US Opena iz 2014. godine, Japanca Keija Nishikorija, ili kvalifikanta Brazilca Felipea Meligenija Alvesa (170. na ATP ljestvici). Kad već spominjemo finale 2014, moramo - s ponosom - podsjetiti da ga je Nishikori izgubio od Marina Čilića, kojeg, nažalost, ove godine nećemo gledati na US Openu zbog pogoršanog stanja ozljede koljena. Gledat ćemo zato Bornu Goju, koji se kroz kvalifikacije, prvi put u karijeri (treći put na Grand Slamu nakon Roland Garrosa prošle i Wimbledona ove godine) probio do glavnog turnira u Flushing Meadowsu, te će u prvom će kolu (ponedjeljak) odmjeriti snage s Bolivijcem Hugom Dellienom (149. igrač svijeta).

DONNI ‘PRIJETI’ KLASIK S VENUS

Što se, pak, tenisačica tiče, vodeća igračica svijeta Iga Swiatek u obranu naslova krenut će prvog dana turnira protiv Šveđanke Rebecce Peterson (92. igračica svijeta), dok će druga na WTA ljestvici, Bjeloruskinja Arina Sabalenka u prvom kolu igrati protiv Belgijke Marine Zanevske (113. igračica svijeta). Hrvatska tenisačica Donna Vekić postavljena je za 21. nositeljicu, i deveti će put igrati u glavnom ždrijebu US Opena, na kojem je 2019. izborila i četvrtfinale, ali i četiri puta ispadala u prvom kolu. Pobijedi li u utorak 206. igračicu svijetu, Sachiju Vickery, u drugom kolu dočekat će je pobjednica dvoboja između Španjolke Paule Badose i legendarne Amerikanke Venus Williams, kojoj bi to mogao biti i posljednji nastup na turniru koji je dvaput osvojila, još 2000. i 2001. Osim Donne, u utorak će svoj put na ovogodišnjem US Openu započeti i naša Martić, koju u prvom kolu čeka Njemica Tatjana Maria (49. na WTA ljestvici).

Hrvatski predstavnici u pojedinačnoj konkurenciji

Donna Vekić (27), WTA 21.

- 9. nastup u glavnom ždrijebu

- omjer 9-8, najbolji rezultat četvrfinale

Petra Martić (32), WTA 36.

- 11. nastup u glavnom ždrijebu

- omjer 11-10, najbolji rezultat osmina finala

Borna Ćorić (26), ATP 23.

- 9. nastup u glavnom ždrijebu

- omjer 12-8, najbolji rezultat četvrtfinale

Borna Gojo (25), ATP 106.

- 1. nastup u glavnom ždrijebu

Linker
04. svibanj 2024 04:39