TIMOTHY A. CLARY Afp
POVRATAK NA VELIKU SCENU

Rusija u euforiji, Putin heroju nacije poručio: Tako igraju šampioni, Đokoviću nisi dao nikakvu šansu!

Medvedjev je postao prvi Rus koji je osvojio veliku titulu još od Marije Šarapove 2014. godine
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. rujan 2021. 09:05

Danil Medvedjev izazvao je veliku euforiju u Rusiji nakon što je u finalu US Opena pobijedio Novaka Đokovića. Predsjednik Vladimir Putin pozdravio je tu "briljantnu pobjedu".


"Na putu do finala ovog prestižnog natjecanja pokazali ste najvišu klasu vještine i ustrajnosti u postizanju svojih ciljeva, a u odlučujućoj utakmici nastupili ste samouvjereno i sabrano, ne ostavljajući nikakvu priliku jakom i renomiranom protivniku. Tako igraju pravi prvaci!“, napisao je Putin u službenoj čestitci.

image
SARAH STIER Afp


Pobijedivši Đokovića u nedjeljnom finalu, Medvedjev je postao prvi Rus koji je osvojio veliku titulu još od Marije Šarapove (2014.), a gledajući mušku konkurenciju još od Marata Safina 2005. Rusija je velika teniska sila i doista je dugo čekala takav pothvat. Između 1996. i 2005., Rusi su osvojili četiri muške Grand Slam titule (Jevgenij Kafeljnikov i Marat Safin po dvije), a nakon toga u muškoj konkurenciji nikad više nisu igrali ni finale.

Tijekom 2015. nije bilo ruskog igrača u prvih 50 na ATP ljestvici. Sada su dvojica u prvih pet, Medvedjev je drugi, a Andrej Rubljev peti. Uz to, Aslan Karatsev je bio polufinalist na ovogodišnjem Australian Openu, a na turnir je ušao kroz kvalifikacije.


Rusi stoga računaju da napokon imaju igrače koji su sposobni odvesti Rusiju do osvajanja Davis Cupa. Taj naslov čekaju još od 2006. godine.

Linker
25. travanj 2024 00:49