Instagram
DJEVOJKA KOJU SVI VOLE

NEVJEROJATNA PRIČA O JUNAKINJI ABORIDŽINSKOG PLEMENA KOJA JE ODUŠEVILA SVIJET Patila od teške depresije, bila na dnu, a onda je pomela sve pred sobom!

ASHLEIGH BARTY Osvajačica Roland Garrosa prije samo tri godine bila je 623. na svijetu, nakon što je uzela stanku od tenisa pa godinu i pol igrala kriket, a inače po ocu ima korijene australskih domorodaca
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 11. lipanj 2019. 17:35

Kad je Ashleigh Barty prošle godine izgubila od Anastazije Sevastove u osmini finala Charlestona rekla je sljedeće:

- Svaki tjedan na zemlji znači da sam tjedan dana bliže tenisu na travi.

Glupo je reći da 23-godišnja Australka ne voli igrati na zemlji ili da mrzi podlogu kao takvu, ali nije se dobro osjećala na njoj, a i rezultati u Roland Garrosu (2-5) do ove godine sugerirali su sve samo ne ovo što se dogodilo tijekom dva tjedna u Parizu.

Da je Barty igračica za Grand Slam trofeje znali su mnogi, isto tako nitko nije mogao pretpostaviti da će joj prva velika titula doći u Roland Garrosu. Sada kad je došla, priča o silno talentiranoj djevojčici, koja je 2014. godine pod pritiskom pobjegla od tenisa u kriket, dobiva na pažnji.

Godinu i pol dana trajao je njen egzodus, upravo u vrijeme Roland Garrosa, 6. lipnja napunile su se tri godine otkako se opet ukazala na rang-listi, na 623. mjestu. Tenis je napustila nakon US Opena 2014. godine, sa samo 18 godina i s tri finala u igri parova na Grand Slam turnirima, sve s Casey Dell’Acquom (Australian Open, Wimbledon, US Open). Nitko tada nije mogao shvatiti zašto, ali ona je bila iscrpljena, konfuzna, depresivna (otac Robert se liječio od depresije), patila je zbog nedostatka obitelji i kad se sve skupilo na gomilu, pronašla je izlaz u - kriketu.

Tennis - French Open - Roland Garros, Paris, France - June 8, 2019. Australia's Ashleigh Barty celebrates after winning final match against Marketa Vondrousova of the Czech Republic. REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Igrala je u Big Bash ligi za Brisbane Heat sve tamo do početka 2016. godine i onda se opet zaželjela tenisa.

- Bila sam prosječna u kriketu, ali sam zato sve bolja kao tenisačica. Break od tenisa pomogao mi je da se pronađem kao osoba i ne žalim zbog te odluke. Tenis je uvijek bio moj poziv - rekla je nedugo nakon povratka.

Vrijeme izvan tenisa kratila je još pecanjem, uživajući na plaži i u pubovima. Baš tako. Živjela je život, koji joj je zbog silnog teniskog talenta bio uskraćen. Kad je 2011. godine osvojila juniorski naslov u Wimbledonu, umjesto da slavi, ona je odmah po primitku pehara tražila da je se vozi direktno na aerodrom. Htjela je kući. Njen otac Robert zbrojio je da je tijekom jedne godine vidio Ashleigh samo 27 dana. Toliko je putovala, jer kad kreneš iz Australije na svjetsku turneju, ne vraćaš se baš tako brzo i tako često.

Ono što je Australcima posebno bitno oko svoje nove sportske zvijezde, Ashleigh je po ocu domorotkinja, dio aboridžinskog plemena Ngarigo. Najpoznatija tenisačica s tim korijenima prije nje bila je slavna Evonne Goolagong Cawley, sedmerostruka Grand Slam osvajačica između 1971. i 1980. godine. Ona je iz plemena Wiradjuri. Sjetit ćete se i da je Cathy Freeman upalila plamen na otvaranju Olimpijskih igara u Sydneyju 2000. godine i potom osvojila zlato na 400 metara.

PARIS, FRANCE - JUNE 09: Winner of the womens singles Ashleigh Barty of Australia poses for a photo with the winners trophy during Day fifteen of the 2019 French Open at Roland Garros on June 09, 2019 in Paris, France. (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Julian Finney/Getty Images

- Moji korijeni, moje nasljedstvo meni su jako bitni - naglasila je Barty.

Djevojka koju baš svi vole i o njoj govore samo pozitivne stvari. Djevojka koja nikada nije poletjela u nebo, nego je čvrsto na zemlji.

- Sve tenisačice mogu biti iznimno sretne što se bave sportom od kojega mogu živjeti - rekla je, između ostaloga, vlasnica četiriju pasa, Alfieja, China, Rudyja i Maxija.

Iako će za sebe skromno reći da je bila prosječna u kriketu, to baš nije točno. Ona je jednostavno svestrana sportašica, jer kako drugačije objasniti da je bez dana treninga u golfu bila na hendikepu deset. Nema veze što joj je dečko, Garry Kissick, golfer.

PARIS, FRANCE - JUNE 08: Ashleigh Barty of Australia kisses the trophy as she celebrates victory following the ladies singles final against Marketa Vondrousova of The Czech Republic during Day fourteen of the 2019 French Open at Roland Garros on June 08, 2019 in Paris, France. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Clive Mason/Getty Images

- Moj posao na terenu je uvijek isti, neutralizirati ono što moja suparnica radi.

Tako je objasnila svoju igru, ali niti to baš nije točno, nego je opet odraz njene skromnosti. Njen tenis je, naime, istinski klasik. Tehnika joj ne može biti čišća, forhend topspin joj je ubitačan, kao što joj je servis odličan za djevojku od 167 centimetara (u finalu u Miamiju zabila je 15 asova), pa varijacije, bekhend slajs... Njen prvi trener Jim Joyce odmah je primijetio koordinaciju oko-ruka i strašnu koncentraciju za sitnu djevojčicu. Nije se libio gurati je na teren u igru protiv puno starijih protivnika. Kad je imala devet, igrala je protiv 15-godišnjih dječaka. Kad je imala 12, igrala je sa seniorima.

- Rezultat nije bio važan, htio sam od nje dobiti kreaciju u okolnostima koje to od nje iziskuju.

Joyce je napravio sve kako treba. Barty je s 15 osvojila juniorski Wimbledon, sa 16 igrala u finalu Grand Slam turnira, sa 17 u još dva, ali nitko nije mogao predvidjeti ono što će se dogoditi s 18 godina.

- Da sam tada ostala u tenisu, sumnjam da bih danas bila pobjednica Roland Garrosa.

Vratila se s dna i došla do vrha i pri tom joj nitko ništa nije poklonio

Hvala ti što si je nagovorila da se vrati, poručili su Casey Dellacqui s WTA Insidera na Twitteru. Mislili su, naravno, na Ashleigh Barty.

- Nema na čemu, ali nije do mene. Sve je to Ash napravila svojim radom. Vratila se s dna i došla do vrha, kao pravi šampion. Nitko joj ništa nije poklonio, samo silna želja i naporan rad - napisala je njena bivša partnerica u igri parova.

Linker
19. travanj 2024 19:19