Mate Pavić, Nikola Mektić, Ivan Dodig i Marin Čilić
 LI YIBO/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Li Yibo/Xinhua News/Profimedia
‘JESAM TI REKAO?‘

Jedan je čovjek predvidio hrvatsko finale: ‘To je čudo! J...te led, treba san ić‘ u kladionicu...‘

Javio se i osvajač posljednje olimpijske medalje u tenisu: ‘Znali smo da smo sila u parovima, ali..‘
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 29. srpanj 2021. 22:23

Osvajali su Grand Slamove i Masterse, uzdignutih ruku hodali po svetoj wimbledonskoj travi, dvaput nas u Davis Cupu katapultirali na krov svijeta. Bili su broj jedan i pobjeđivali brojeve jedan. Skupljali medalje i rušili rekorde na Touru. Hrvatski tenisači nisu napravili samo još jednu stvar: ušli u panteon olimpijskih pobjednika. Sve do danas, kada će u Tokiju biti ispisana i ta zlatna stranica.

Marin Čilić i Ivan Dodig protiv Nikole Mektića i Mate Pavića. Finale olimpijskog turnira parova pretvoren je u party na koji se može ući samo s hrvatskom putovnicom. Rasplet iz najluđih navijačkih fantazija, o kojem je uoči početka Igara smjelo i otvoreno govorio samo jedan čovjek. "Bit ću tako bezobrazan", rekao nam je Goran Ivanišević u Umagu, "i reći da ćemo uzeti dvije medalje".

Ako vas je netko poslušao i investirao u prognozu, lijepo se obogatio, podsjetili smo ga.

- Ma jeb*te led, treba san ja ić' u kladionicu. Jesam ti rekao…

image
GLYN KIRK Afp

Goran će dodati da hrvatski tenis čeka jedan od najljepših mečeva u povijesti.

- To je čudo, ne samo za tenis, nego uopće za naš sport. Za Mektu i Pavića ništa čudno, s obzirom na to kakvu godinu imaju. Na Wimbledonu sam im rekao da im više neću ni čestitati, nek' daju drugima da se malo vesele. O Dodigu i Čiliću je malotko pričao, ali Dodo je jedan od najboljih svjetskih igrača parova, a kad Čila odigra svoj singl, imaš ubitačnu kombinaciju. Pokazali su to.

Ivan Ljubičić, osvajač posljednje hrvatske teniske medalje prije Tokija, povijesna je polufinala pratio putem livescorea.

Biografija je kompletna

- Čini mi se da je bilo prilično jednostavno. Fenomenalan pothvat, svaka čast i jednima i drugima, napravili su čudo. Rezultat koji se svrstava u apsolutni vrh hrvatskog tenisa. Znali smo i bez olimpijskih medalja da smo velesila u parovima, ali ovo je najljepša potvrda.

Kad smo prije dva tjedna u Petrinji scenarij hrvatskog finala predložili Ivanu Dodigu, oči su mu zaiskrile:

- E to bi bila prava fešta…

S jedne strane kumovi koji se poznaju u dušu, a s druge najbolji tandem na svijetu. Međugorje protiv Splita i Zagreba. Dogodit će se u petak, negdje oko podneva, u teniskom parku Ariake, gdje će oba para proživljavati vrhunce karijere. Šteta što je podjela zlata nemoguća i što će dvojica iz Tokija otići "samo" sa srebrom, ali da ste im u startu ponudili takav ishod, vjerujemo da bi ga potpisali bez razmišljanja.

Linker
17. travanj 2024 12:09