JULIEN DE ROSA Afp
SVE JE OBJAŠNJENO

‘Novak Đoković nije najveći tenisač svih vremena, nije najveći ni u zadnjih 10 godina‘

Bivši australski reket mišljenje na uvijek aktualnu temu iznio je putem društvenih mreža
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 18. lipanj 2023. 11:22

U svojoj impresivnoj karijeri Novak Đoković je osvojio rekordna 23 Grand Slama. Spomenuti podatak sugerira da je srpski tenisač najbolji u povijesti ovog sporta. No, je li i najveći?

Zanimljivu je tezu i distinkciju između pojmova - najbolji i najveći, ponudila olimpijska pobjednica u curlingu Eva Muirhead, u svojoj kolumni za britanski list Courier.

- Osvojiti 23 Grand Slama fenomenalno je ostvarenje. Poglavito što je Đoković taj uspjeh ostvario dok su još dvije legende (Roger Federer i Rafael Nadal) harale teniskim sportom. Stoga je njegov uspjeh još i veći. Ali, sve to ne čini ga najvećim tenisačem svih vremena. Štoviše, ne čini ga to niti najvećim proteklog desetljeća. Živimo u vrijeme kada se stalno nekog proglašava "najvećim svih vremena". Bilo bi deplasirano i besmisleno o tome raspravljati. Upravo su Đoković, Nadal i Federer najbolji dokaz, jer su sva trojica vrhunac doživjela gotovo istovremeno. Ipak, Federer je vrhunac karijere dosegao prije Đokovića. Novak ima savršeno izgrađeno tijelo za sport kojim se bavi. Nevjerojatno je fleksibilan i izdržljiv. No, mislim da je situaciju među dominantnim tenisačima ponajbolje detektirao Mats Wilander. On je ustvrdio da je Đoković u svijetu tenisa BOAT (best of all time), a ne GOAT (greatest of all time). Tako bi barem trebalo biti. O statistici se ne raspravlja - konstatirala je Muirhead.

Linker
27. travanj 2024 09:01