Novak Đoković mora pojasniti svoje testove

 GREG WOOD Afp
NEDOSTAJU POJAŠNJENJA

Novinari analizirali dokumente koje je Đoković priložio sudu, jedna je stvar posebno sumnjiva

Srpski je tenisač u Australiju ušao na temelju pozitivnog testa, no on je istražiteljima zapeo za oko
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 28. siječanj 2022. 17:03

Nakon što su se malo smirile strasti oko Novaka Đokovića i njegove deportacije iz Australije, BBC je odlučio pobliže proučiti testove srpskog tenisača koji su bili temelj za ulazak u Australiju. Baš kao i Der Spiegel ranije ovog mjeseca, i novinari BBC-ja su došli do zaključka da je Novakov test vrlo neobičan.

Đoković je u Australiju ušao na temelju pozitivnog testa, odnosno preboljenja koronavirusa. Test koji je predočio iz 16. prosinca pokazuje da je Novak pozitivan, dok onaj napravljen 22. prosinca pokazuje da više nema virus. Ipak, ono što upada u oči je da je serijski broj ranijeg, pozitivnog testa veći od onog drugog, negativnog testa.

To ispadanje serijskog broja iz sustava je odmah upalo u oko novinarima Der Spiegela o čemu smo pisali ranije, a sada je njihove sumnje potvrdio i BBC. Đokoviću je na kraju ukinuta viza, no Australci se nisu pozvali na ove nelogičnosti, već su ga na drugim temeljima izbacili iz zemlje.

image

BBC je proveo istraživanje o Đokovićevim testovima i došao do zanimljivog otkrića

BBC

Oba testa Đoković je napravio u Srbiji i to su službeni dokmenti koje je izdalo tamošnje ministarstvo zdravstva. BBC je prikupio što je više moguće testova iz Srbije i napravio graf u kojem svaka točka predstavlja novi kod testa koji su u BBC-u prikupili.

BBC je skupio 21 test od svojih kolega iz Srbije, a novih 35 im je poslao Milovan Suvakov, srpski istraživački znanstvenik iz SAD-a koji je novinarima ustupio svoja saznanja. Njihova su istraživanja pokazala ono što je bilo i očekivano. Što je raniji datum testa, to je manji i serijski broj, a ne obrnuto.

image

BBC je proveo istraživanje o Đokovićevim testovima i došao do zanimljivog otkrića

BBC

"Uvijek postoji mogućnost pogreške, ali ako je to i bio slučaj, trebalo bi biti neko jednostavno objašnjenje. Ne vidim razlog zašto vlasti ne bi jednostavno to razjasnile", kaže Đorđe Krivokapić, stručnjak za podatke i digitalnu sigurnost.

BBC je poslao svoje istraživanje i upit Institutu za javno zdravstvo Srbije i Uredu za Informiranje, ali i Đokovićevom timu, no za sada nije bilo odgovora.

Linker
26. travanj 2024 09:15