Getty Images
'ĆIRO I MAMIĆ SU ME ZVALI...'

'TO ŠTO MI POMISLIMO NA TRIBINI, LUKA VEĆ RADI NA TRAVNJAKU' Legenda hrvatskog nogometa u jednoj rečenici objasnila zašto je Modrić najbolji

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. rujan 2018. 17:04

Iskusni nogometni strateg, Ilija Lončarević, bio je trener Luki Modriću u njegovim ranim prvoligaškim danima. Iz Intera je s posudbe, naime, Dinamo vratio Modrića u zimi 2005. (Ćorluka je još do ljeta ostao u Zaprešiću), no to je proljeće za plave bilo možda i najgore otkad je HNL-a!

Ispao je Dinamo u Ligu za ostanak, a Luka Modrić odigrao je tek nekoliko utakmica, ozlijedio se i oporavio tek uoči početka ljetnih priprema...

- Teško mi se uopće i sjetiti tih ružnih dana, pa sam podsvjesno sve to i bacio u zaborav. Luka je došao iz Zaprešića, već je imao problem s ozljedom, koja ga je tog proljeća definitivno udaljila od terena - govori Lončarević i nastavlja:

- Luku sam znao od ranije. Ćiro i Mamić su me, naime, tri godine ranije zvali na razgovor da prihvatim posao sportskog direktora u maksimirskom klubu i tada sam počeo osnivati mladu momčad, u kojoj su bili juniori Modrić i Čale, te kadeti Lončarić, Ćorluka, Šarić, Jurin, Glavina, Kardum, Mikulić... Igrao je Modrić cijelo proljeće 2003. godine za tu mladu momčad i onda je, na ljeto, otišao u Zrinjski.

Lindabrunn, Austrija, 260315.
Turnir kvalifikacija nogometne U-19 reprezentacije skupine 6. elitnog kola za dlazak na Europsko prvenstvo u Grcku 2015,
Italija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Sazrio za velike stvari

Je li se u to vrijeme moglo nazrijeti da bi Luka mogao postati igrač najviše svjetske razine?

- Ma ne, nitko to nije mogao reći. Vidjelo se da će biti jako dobar igrač, ali nikako se nije moglo znati koju će razinu doseći. Istina, bilo je marketinških izjava u tom stilu, ali za mnoge se igrače slično govorilo, medijski ih se pumpalo, pa nisu došli ni blizu Lukine razine. Realno gledajući, bilo je vrlo teško procijeniti da će Lukina igračka inteligencija, taktičko znanje i prepoznavanje igre, otići toliko daleko da će posve nadoknaditi neke mane vezane uz njegove tjelesne atribute.

Je li vas iznenadila ova godina Lukinih najvećih trofeja?

- S obzirom što je reprezentacija napravila na SP u Rusiji, to me ne iznenađuje! Luka je, naime, u posljednje tri sezone u Realu pokazao kako je sazrio za velike stvari, stabilizirao se u kasnijim igračkim godinama i posve je zasluženo tu gdje jest - govori Lončarević i ističe:

Bio je gušt igrati s njim

- Svakom kvalitetnom pojedincu za uspjeh treba i jednako kvalitetna momčad. Luka je vukao pravodobne poteze u karijeri - Dinamo je zamijenio Tottenhamom, potom Tottenham Realom, a u reprezentaciji je godinama bio jedan od ključnih igrača. Uz svoje je sazrijevanje dočekao i trenutak sazrijevanja reprezentativnih suigrača, što je bio preduvjet velikom rezultatu. Bez kvalitetne momčadi ni jedan pojedinac, ma koliko kvalitetan bio, ne može dohvatiti vrh. On je igrač koji raspolaže vremenom, prostorom, tehnikom i taktičkim rješenjima na najbolji mogući način, u svakom trenutku utakmice, a to mogu samo najveći majstori. Ono što mi vidimo s tribine i pomislimo da bi trebalo napraviti, Luka to na travnjaku realizira, posebnom lakoćom izvedbe i zato je zasluženo najbolji na svijetu - kaže Lončarević.

U Dinamovu je dresu tri sezone s Modrićem igrao i Brazilac Etto:

- Na prvom sam ga treningu u Dinamu zapazio jer je bio - malen! I pomislio sam najprije da je to neki junior koji je došao popuniti broj igrača na vježbanju. Ali, već nakon tog treninga shvatio sam da je Luka veliki igrač! Sve ono što je imao onda, sad ima na znatno višoj razini, usavršio se u svakom segmentu igre. Bio je gušt igrati s njim, bilo je dovoljno da se samo pogledamo i znalo se što tko treba napraviti! Luka je definitivno najbolji igrač s kojim sam igrao u karijeri i zaslužio je sve ove trofeje - smatra Etto.

Linker
03. svibanj 2024 21:31