Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
PRED VELIKIM IZAZOVIMA

TRENUCI ODLUKE ZA DVOJICU BIVŠIH HAJDUKOVACA Jedan je na prijelomnici, a za drugog je novi trener velika nada

HAJDUČKI DVOJAC Mladići koji su ponikli na Poljudu pred velikim su izazovima u Evertonu, odnosno Udineseu.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. prosinac 2017. 15:44

Nisu Zlatko i Zoran, nisu ni Mirko i Slavko, današnji junaci zovu se Andrija i Nikola. Tandem 20-godišnjaka Balić i Vlašić prvi je put zajedno kročio na pripreme Hajduka u Bledu 2014. Imali su 16 godina, Nikoli je nedostajalo tri mjeseca do 17. rođendana, a Baliću 45 dana.

Dva tinejdžera krenula su pod paskom Igora Tudora, potom su promijenili još nekoliko trenera, ali 3,5 godine kasnije Hajduk je za obojicu samo divna uspomena. Klub koji im je pružio priliku za prvu afirmaciju, ali sve ambicije Nikole i Andrije danas su vezane uz Dacia Arenu i Goodison Park. Balić je igrač Udinesea, Vlašić Evertona, a ono što je obojici zajedničko da su rano krenuli u “svijet velikih”, ali nadaju se da će postati klase kakvim su promovirani prije nekoliko godina na Poljudu. Kamo idu njihove karijere?

Soccer Football - Premier League - Everton vs Arsenal - Goodison Park, Liverpool, Britain - October 22, 2017   Everton's Nikola Vlasic in action with Arsenal's Granit Xhaka   REUTERS/Phil Noble    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS/Phil Noble

Ponuda nije manjkalo

S nepunih 17 Balića je htio Tottenham, ali prema tvrdnjama tadašnje uprave Bijelih nudilo se premalo, 1,5 milijuna eura. Balić je bio talentirani playmaker čije su se sposobnosti zapele za oko mnogima, a s Balićem u momčadi igrao je i Nikola Vlašić, nogometaš iz poznate sportske obitelji. Obojica su proglašeni klupskim projektima, ali je Dugopoljac prvi debitirao za Hajduk, u travnju 2014., dok je Vlašić prvi put nastupio u Dundalku. Odmah je postao najmlađi strijelac Hajduka u europskim kupovima, kasnije i najmlađi u HNL-u.

Sveti Martin na Muri, 041017.
Nogometna reprezentacija U21 na mini pripremama u Svetom Martinu na Muri. 
Na fotografiji: trening reprezentacije, Nikola Vlasic i Andrija Balic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
CROPIX

Obarao rekorde

Obarao je rekorde, ali prvi je ipak otišao Balić. Sa 18 i pol godina prešao je u Udinese, činilo se da je izabrao klub u kojem će napredovati velikom brzinom, ali 15 mjeseci čekao je na prvi nastup. Potom je dočekao četiri utakmice zaredom i pun samopouzdanja nakon premijernog gola u Serie A postignutog u porazu 2:5 od Intera na San Siru, javnosti poručio:

- U sljedećoj sezoni neću sjediti na klupi, pokazao sam da znam i mogu - rekao je Balić, ali trener Delneri kao da nije čuo njegove riječi.

Novu priliku u Serie A dobio je zadnjeg dana rujna ušavši s klupe protiv Sampdorije. Onda je Delneri postao bivši, a Massimo Oddo je podario Baliću dva uzastopna nastupa od prve minute. Peh za njega je činjenica da je Udinese izgubio oba domaća susreta u kojima je imao ulogu startera, ali Balić je ipak napravio korak naprijed dolaskom Odda. Vrijeme će pokazati je li Balić oduševio Odda na duge staze i je li pritom uspio definirati svoju obrambenu fazu igre uz zadržavanje ofenzivne kreacije koja ga je krasila u doba dok je bio u Hajduku.

Činjenica je da se Balićeva velika izdanja tek očekuju i pritom je aktualna sezona prijelomnica. Na raskrižju karijere je Balić nakon što je promijenio 4 trenera u 22 mjeseca. Sedam nastupa u Serie A za 22 mjeseca vrlo je skromno. Ali hvata zamah...

Vlašić je u boljoj poziciji, iako trenutačno igra manje. U tri mjeseca na Goodisonu je skupio 11 nastupa, više nego Balić u gotovo dvije godine igranja za Udine. Imao bi Vlašić i više nastupa da nije Koeman otišao i ustupio svoje mjesto pomoćniku Unsworthu. U Premiershipu Vlašić je kontinuirano igrao do kraja listopada, a onda ga je Unsworth “izbrisao” s popisa. U pet susreta Premiershipa dobio je tek 17 minuta igre u dva ulasku s klupe, ali Everton je u međuvremenu izašao iz “opasne zone”. U najgorem trenutku za Vlašića, ali u najboljem za Everton.

Međutim, Unsworth je u srijedu vodio zadnju utakmicu, na klupu stiže Sam Allardyce. Nova nada za Vlašića, kojem je potrebna minutaža jer je ušao u kadar izbornika Dalića postavši legitimni kandidat za Rusiju. U oštroj konkurenciji Vatrenih mora Vlašić igrati u Premiershipu ako želi na konačni popis za SP sljedeće godine. Ipak, jasno je da su realni Vlašićevi izgledi za lipanjsku šetnju po Crvenom trgu, a Baliću ostaje samo nada koju gaje mnogi.

Za početak mora dohvatiti kontinuitet igara u Udineseu. Odlaskom iz Hajduka nije Balić, zasad, napravio iskorak na nivou perspektive, međutim, ono što je obojici zajedničko jest spoznaja kako je teško odrastanje u inozemstvu. Tek si jedan od mnogih i zato će uspjeh u karijeri, koji se dakako neće mjeriti odlaskom na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ovisiti samo o njihovim izdanjima. Primarno karakteru, volji i strpljenju da se izdrže teški dani, a tek onda znanju i kvaliteti.

Linker
28. travanj 2024 07:08