StoryEditor
 Instagram
REPORTAŽA IZ TRONDHEIMA

U NORVEŠKOJ OTKRIVENA ZANIMLJIVA PRIČA Čovjek kojem je podignut kip odbio je Dinamo i otvorio vrata Maksimira popularnom Argentincu

Autor: Tomo NičotaObjavljeno: 29. kolovoz 2019. 00:03

Jednom smo rekli da o dvjema stvarima s putovanja više nećemo pisati: o visokim cijenama i o prekrasnim stadionima, koji su diljem Europe puki standard, a kod nas još uvijek san. Ili noćna mora. Ali kako ispuniti to obećanje kad gdje god došli ostanemo osupnuti kako je, zapravo, normalan, privlačan stadion tako jednostavna stvar. Pa nije ni Lerkendal neko čudo arhitekture, ali stadion kapaciteta oko 21 tisuće mjesta baš je pravi bombončić - funkcionalan, udoban, s odličnim travnjakom, svim popratnim servisima koje treba imati. Inače, zanimljivost je Lerkendala da, iako je Rosenborg Ligu prvaka igrao i prije no što je stadion 2002. dobio današnji izgled i broj mjesta, rekord stadiona drži utakmica domaćeg prvenstva. Čak se 28.569 gledatelja natiskalo na Lerkendal u zadnjem prvenstvenom susretu 1985. protiv Lilleströma. Bila je to direktna borba za naslov u zadnjem kolu, Rosenborg je izišao kao pobjednik i osvojio naslov.

 

Otkriven je kip

Inače, kod jednog od ulaza na stadion u lipnju je otkriven kip Nilsu Arneu Eggenu, treneru koji je ispisao najljepše trenutke povijesti kluba, koji je sagradio moćni Rosenborg u devedesetima i vodio ga u Ligi prvaka do mnogih pobjeda. Trenirao je Rosenborg čak šest puta, od toga najdulje između 1988. i 1997., potom i od 1999. do 2002. Statua prikazuje Eggena kako gestikulira igračima, u prirodnoj pozi. A specifičnost je cijele priče što je Eggen i danas živ, ima 77 godina i svjedočio je otkrivanju vlastitog kipa. Rijetko se tko može pohvaliti da je za života dobio takvu čast, a tom prilikom u lipnju Eggen je bez uzdržavanja rekao:

- Ovo nije samo zahvala meni već svima onima koji su tih godina sudjelovali u stvaranju velikog Rosenborg. Da, Rosenborg može ponovno u Ligu prvaka, već ove godine - rekao je Eggen, sjedeći zbog bolesti u invalidskim kolicima, prije nešto više od dva mjeseca.

Eto, za njih nema dvojbe tko im je najveći u povijesti, tko zaslužuje kip kraj stadiona. Pokušali smo zamisliti čija bi statua jednog dana trebala stajati ispred “novog Maksimira”. Jer nesumnjivo je Dinamo imao više legendi, više velikih igrača u svojoj povijesti i oko toga bi se sigurno vodila zanimljiva polemika.

DORTMUND, GERMANY - OCTOBER 19:  CHAMPIONS LEAGUE 99/00, BORUSSIA DORTMUND - ROSENBORG TRONDHEIM 0:3, Dortmund; Trainer Nils Arne EGGEN/TRONDHEIM  (Photo by Michael Kienzler/Bongarts/Getty Images)
Michael Kienzler/Bongarts/Getty Images

Međutim, čuli smo jučer u Trondheimu i jednu zanimljivu anegdotu koja povezuje Eggena i Dinamo. Kako je, dakle, Rosenborg počeo nizati europske uspjehe upravo u vrijeme kad je i zagrebački klub krenuo u ekspanziju, u Maksimiru su u jednom trenutku počeli razmišljati o stranom treneru. Naravno, jedan od začetnika ideje bio je pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, tada duboko involviran u klub. Prvi izbor bio je upravo Eggen; dovesti Norvežanina da u Maksimiru napravi ono što je učinio u Trondheimu. Nadali su se svi, od Tuđmana nadalje, da će Eggen pristati, između ostaloga i zato što je tih godina ljetovao u Umagu, poznavao Hrvatsku i nogometne prilike. Međutim, do pravih pregovora nije došlo jer je Eggen u startu odbio bilokakvu mogućnost osim Rosenborga (ne znamo je li to bilo dok je još bio trener norveškog kluba ili u kratkoj stanci dok se već znalo da se vraća u Trondheim). Pa su uskoro, vođeni tom idejom da bi trener morao biti stranac u Maksimir doveli - Osvalda Ardilesa. Eto, popularni Argentinac vjerojatno i ne bi bio trener Dinama da je poziv prihvatio Eggen!

Svakakva pitanja

A u Trondheimu navijači žive s Eggenovim uspomenama i nadama da će njihov klub opet igrati važnu ulogu u Europi.

- Vjerujemo u pobjedu protiv Dinama, možemo proći - pričali su nam dan uoči susreta ljudi zaposleni na stadionu, zaštitari, obični navijači. No jedan nas je zaštitar malo i neugodno iznenadio.

- Nisam neki veliki nogometni poznavatelj, iako navijam za Rosenborg. No pratio sam SP u Rusiji, drago mi je da je Hrvatska došla tako daleko, navijao sam da jedna tako mala zemlja osvoji turnir. Nego, kako se zove onaj vaš igrač u sredini terena, onaj koji je na tom prvenstvu igrao jako dobro, onaj mali...

Nije valjda da misli na Luku Modrića, pa njega bi morao znati?

- E da, Modrić. Gdje je on sad? U Realu, kažete? Nego, kakav je ovako, jel’ arogantan kao Ronaldo ili je pristupačan, normalan?

Eto, sa svakakvim se pitanjima čovjek susretne diljem svijeta, međutim, dotični gospodin jedan je od uistinu rijetkih koji tako malo znaju o nogometu. Primjerice, kad smo u jednom drugom okruženju došli na temu Hrvatske i Modrića, mlađi gospodin podigao je palac:

- Svaka čast, Modrić je oduševio, ovdje su mnogi navijali za Hrvatsku u Rusiji. Nadamo se da ćemo vidjeti Modrića i ovdje u Trondheimu, pobijedimo li Dinamo i u Ligi prvaka izvučemo Real. Zašto ne? - kazao nam je mladić, prepun vjere da će njihov klub nadoknaditi 0:2 iz Zagreba.

Da navijači su vjerovali, a koliko u Trondheimu vole Rosenborg govori i činjenica da na dan utakmice na mnogim prozorima, mostovima, taksi vozilima, možete vidjeti Rosenborgove zastavice.

 

Puno respekta

U medijima pak o Dinamu lijepe riječi, puno respekta, premda je trener Rosenborga u jednom trenutku dao naslutiti da osjeća da će ih Dinamo podcijeniti.

- Rekao sam da su izgledi za prolaz 60:40 za njih, iako možda Hrvati misle da je 90:10!

Ne, nitko to nije mislio, ali sad više nije ni bitno.

Linker
10. srpanj 2020 02:58