Tom Dubravec/ CROPIX
VELIKI INTERVJU

VATRENI NA KOJEG SE ČEKA OD FINALA SVJETSKOG PRVENSTVA BEZ DLAKE NA JEZIKU KRITIZIRAO NAPISE O REPREZENTACIJI 'Te priče su gluposti i nagađanja...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. travanj 2019. 18:22

Ivan Strinić je zdrav, u treningu, o Gennaru Gattusu ovisi hoće li zaigrati u Serie A. Prvi lijevi bek reprezentacije na Svjetskom prvenstvu dugo je izvan utakmica, zato ga nema ni u nacionalnoj vrsti, zadnji službeni nastup bilo mu je finale Svjetskog prvenstva. No, ako bi odigrao nekoliko susreta za Milan ne bi nas iznenadilo kad bi ga Zlatko Dalić uvrstio na popis igrača za lipanjske utakmice.

- Dobro sam - javio se Strinić iz Milana, odlično raspoložen, ali i kritički nastrojen:

- Čitam što se piše o reprezentaciji. Meni je to malo smiješno. Ali dobro, valjda to tako ide.

Možda će biti i gore

Nakon dvije loše utakmice na startu kvalifikacija logično je tražiti uzroke, da se ne ponovi. Nije panika, no iskustva iz prošlosti govore, kad je Hrvatska imala slab nastup, taj nije ostao jedini, kazali smo mu, što je bio početak otvorenog razgovora o nogometu i medijima.

- Ma molim vas, zar mislite da će uroditi plodom što ste vi to sve napisali i radili ankete? Mislite da će to poboljšati igru? - ispituje Strinić poglede novinara.

MOSCOW, RUSSIA - JULY 15:  Ivan Strinic of Croatia stands dejected during the 2018 FIFA World Cup Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia.  (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Matthias Hangst/Getty Images

Dakako da igru mogu popraviti samo igrači i trener. No, na medijima je da problematiziraju ono što je ovog časa problem. Odlično bi bilo da takvih tema do kraja kvalifikacija više ne bude. To bi značilo da Hrvatska sigurno grabi prema Euru.

- Slažem se da novinari rade svoj posao, ali vidite, i igrači čitaju ovo što pišete, i vjerojatno to komentiraju. Znaju sve što se piše, a bez razloga se situacija oslikava crnom. Točno je da se odigralo malo lošije, ali kad krenete sa stavljanjem upitnika nad reprezentacijom i pojedincima, možda će biti još gore.

Ovisi kako na koga utječe. Neka se pojedinci trgnu, kazali su Modrić i Lovren da se reprezentacija treba probuditi.

- Pa nisu to igrači od 20 godina, djeca, da ne znaju što trebaju i kako trebaju. Ne vidim da će im kritiziranje nešto pomoći, ali jasno mi je da novinari moraju nešto raditi. Nešto pisati.

Koji je vaš zaključak nakon Mađarske. O čemu se tu radi?

- Teško mi je reći po televiziji. Izbornik je sve kazao, on je najbolje vidio. Jedino on može komentirati. To što ćemo komentirati ja, vi, Ante i Mate, to su gluposti. Izbornik najbolje zna, iznio je što je nedostajalo. I igrači su svoje rekli.

Dobro je kad igrači imaju jaču konkurenciju. Neki su se možda opustili nakon što im nitko ne puše za vrat. Dalić je više puta kazao da traži nova rješenja. Dakako, različiti su karakteri, neki uvijek daju maksimum kao Luka Modrić, a za pojedine je dojam da ne idu u svakoj utakmici do kraja. Možda nećete to priznati, ali mnogi su tako zaključili. Ne samo novinari, nego i treneri, bivši igrači...

- Ne mogu to priznati, to nije istina. Svaki igrač daje maksimum. Pitanje je dana, trenutka. Kako se čovjek osjeća, kako je spavao tu noć. Ne može na svakoj utakmici biti na istoj razini. Modrić možda može, možda je drugačiji tip čovjeka, ali neće nitko od igrača doći na utakmicu pa se zafrkavati, bez obzira radi li se o reprezentaciji ili klubu. Svejedno. Kad počne utakmica, ne možeš razmišljati hoćeš li se malo štedjeti. Ne možeš. Teško je to. I zašto bi se netko uopće štedio u takvim susretima? Same priče da netko neće nisu mi logične. Ovisno kako je čovjek raspoložen u tom času. To je moje iskustvo koje je jedino normalno. Da netko neće igrati, to su nagađanja i gluposti. Drugo je ako nema svoj dan. Na to ne možeš utjecati. Tako je svakome, vjerojatno, na njegovu poslu ponekad, a ne samo nogometašima. Netko je gotovo savršen, igra 70 utakmica u godinu dana, nikad se ne ozlijedi, uvijek je dobar, na istoj razini. I taj vrijedi 200 milijuna eura. No, što se goleme većine igrača tiče, malo treba spustiti loptu za zemlju, nije sve crno. Nema crnog i bijelog. Istina je negdje između.

Izbornik je sam najavio da je sad on na potezu, novinarski su upitnici oko pojedinih imena zapravo sa željom da poprave izvedbe jer potrebni su Hrvatskoj, ali ne kakvi su bili u Budimpešti.

Roscino, Rusija, 230618.
Stadion Roscino arena.
FIFA World cup 2018.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije na stadionu Roscino arena dan prije putovanja u Rostov na Donu gdje igraju zadnju utakmicu skupine D s Islandom.
Na fotografiji: Milan Badelj, Marcelo Brozovic, Ivan Strinic, Domagoj Vida, Josip Pivaric
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec/ CROPIX / CROPIX

Sve iste šprance

- Možete raditi što hoćete, novine mogu pisati svoje. Razumijem vas. Međutim, tu su izbornik i igrači koji će pobijediti ili izgubiti. Pogotovo pratim komentare bivših igrača. Sve su to iste šprance.

Riječ naboj je najpopularnija.

- To su famozne stvari.

Izbornik je istaknuo - imali smo dobru obranu na Svjetskom prvenstvu, a sad nam iz te obrane nedostaju - pa je počeo nabrajati od golmana Subašića.

- Dosta se igrača promijenilo, a čim se to dogodi, osjeti se. Treba malo vremena da se sve uklopi. Da se povežu. Kako smo napravili rezultat u Rusiji? Bili smo skupa 7-8-9 godina, kako tko. To je bila posebna kemija. Sad nas valja malo obnoviti. Možda se treba i još pomladiti, dodati konkurenciju, ali za to treba vremena. Nije baš da smo bogomdani pa moramo svaki put pobijediti zato jer smo viceprvaci svijeta.

Strinić je u treningu. To je za njega najbitnije.

Htio bih igrati

- Zdrav sam. Dobar sam. Treniram, borim se. Još su dva mjeseca do kraja sezone. Primarni mi je cilj da počnem lagano ulaziti, da me počne ubacivati. Radim maksimalno, a na njima je da kažu kad će mi dati šansu. Ne možeš odlučivati o nekim stvarima. Htio bih igrati. Već je skoro kraj, ekipa je odradila sezonu, došao sam kasno, bez priprema. I treneru Gattusu je teško odlučiti staviti me u sastav. Pokušavam na treninzima pokazati da zaslužujem za početak da barem lagano ulazim, da mogu računati na mene.

Koliko ste sada spremni?

- Nemam nikakvih problema, ali teško mi je reći mogu li odraditi svih 90 minuta. Odigrao sam samo jednu prijateljsku utakmicu od početka do kraja.

Kako ste se osjećali u igri?

- Nisam puno izgubio. Treniram svaki dan, ali drugačije je kad igraš prvenstvene utakmice nego prijateljske. Na trenerima je da odluče kako će me koristiti, volio bih odigrati koju utakmicu do kraja sezone.

Kad je već reprezentacija glavna tema, s nekoliko nastupa mogli biste se vratiti na radar izborniku.

- Sve je to pod upitnikom. Ne bih ni htio bez utakmica i pravog napora pričati o reprezentaciji. U nju moraš doći maksimalno spreman. Inače nema smisla - zaključio je Strinić.

Perišić i Brozović trebaju biti jedni od glavnih pokretača svega

U Milanu se družite s Perišićem i Brozovićem, njih dvojica su među označenima za lošu igru na Groupama Areni.

- Ma, da. Družimo se, tu smo. Može se dogoditi loša utakmica, ali njih dvojica su pokazali i dokazali da su zasluženo tu gdje jesu. U reprezentaciji trebaju biti jedni od glavnih pokretača svega. Valja, svakako, i dalje računati na njih.

Definitivno trebaju biti pokretači, zato je i bio problem što to nisu bili.

- Slažem se da mogu igrati bolje. I igrat će bolje.

Na kraju, živjeli ste u Italiji u Napulju, Genovi i sad Milanu. Može li bez mora?

- Jedino to ovdje nedostaje. Drugo ništa. Milano je baš lijep grad, toliko mogućnosti nudi. Sretan sam što mogu biti ovdje. I igrati za ovakav klub kao što je Milan. S te strane sam zadovoljan i ponosan. No, nije moj cilj da sjedim na klupi. Htio bih odigrati koju utakmicu da vide kako mogu računati na mene - zaključio je Strinić.

Trebamo bolje uvježbati prekide

Ugovor s Milanom vas veže još dvije godine.

- Tako je, ali vidjet ćemo što će biti.

Četvrti ste na tablici, to je zona Lige prvaka, kao klub bi vas vjerojatno zadovoljilo ako uđete u elitno natjecanje.

- To je bio primarni cilj od starta sezone. Nismo daleko, iako ima još dosta utakmica. Nekako, gledajući cijelu sezonu, zaslužili smo da budemo na tim pozicijama. Nadam se da će doći do toga. Drugačije se u tom slučaju gleda na sve u klubu, ambicije su veće, vjerojatno će se ulagati i dalje.

Je li vam Gattuso kao trener rekao što konkretno o statusu?

- Nismo puno razgovarali. U procesu sam mjesec-mjesec i pol.

Trebamo bolje uvježbati prekide

Imali smo razloge da očekujemo više u Mađarskoj.

- U nas su uvijek velika očekivanja, da pobjeđujemo. Svi tome ciljamo. Međutim, nismo bili pravi i to je to, Ne treba sad dalje razvlačiti kako i što. Dogodilo se. Svaka utakmica je posebna, nosi nešto svoje. Drugačija je. Jedino bih se osvrnuo na te prekide, to nam se događa već duže vrijeme.

Pa recite kao igrač zašto toliko primljenih golova iz prekida?

- To bi se trebalo malo bolje uvježbati. Treba više i bolje raditi na tome. U dva-tri dana koja su na raspolaganju pred utakmicu, nema puno vremena, ali moralo bi se vidjeti tko što i kako radi kod prekida. Ne samo prva ekipa, nego i druga, kad netko uđe s klupe. Da svaki igrač zna što mu je činiti, a ne da bude - nisam znao. Treba na to malo obratiti pažnju. A ovo drugo….

Mislite da će biti sve u redu?

- Mora biti..

Linker
01. svibanj 2024 00:55