BRAZILCI GA ODUŠEVILI

Vermezović savjetuje Kovača: ‘Na Neymaru moraš igrati flastera. Stvarno su jaki’

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 07. ožujak 2014. 16:54

Izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač u Johannesburgu na Soccer Cityju nije imao ‘špijuna’ na utakmici između Južne Afrike i Brazila (0-5). Malo bi toga iz izvještaja s te utakmice mogao i zaključiti, prijateljske su utakmice i inače slab pokazatelj.

Vladimir Vermezović, nekadašnji igrač beogradskog Partizana, sada trener, bio je na toj utakmici, kao trener Orlando Piratesa on se već udomaćio u Južnoj Africi gdje je ranije trenirao i Kaizer Chiefse:

- Igrali su Brazilci taman koliko su trebali da ostvare uvjerljivu pobjedu. Pokazali su neviđenu lakoću igranja i kaznili svaku pogrešku igrača domaće momčadi. Bilo je vidljivo da ih Afrikanci jako respektiraju i da su ipak preslabi suparnik za ‘selecao’. Koliko sam shvatio, Brazilci su za ovaj termin izabrali baš njih jer su u istoj vremenskoj zoni s Europom gdje igra većina igrača.

Agresivni Brazil

Iako je vrlo iskusan trener koji je vodio i Partizan u dva navrata, Vermezović nije donio previše relevantnih zaključaka o Brazilu:

- Prijateljske su utakmice nužno zlo. Scolari je dosta toga izmiješao, nije se razotkrio. Primjerice, kad je ušao u igru, Dani Alves je igrao lijevog beka, bilo je još nekih nelogičnosti pa je teško donositi valjane zaključke. Ipak, iako je riječ o ‘friendly’ meču, Brazilci su pokazali da su agresivni na svakoj poziciji, igraju tako da suparniku ne dopuštaju da se razmaše. Kao što je običaj u takvim utakmicama, Scolari je skoro svim igračima dao priliku tako da je teško zaključiti koja mu je trenutačna udarna postava.

Vermezović ne otkriva ‘toplu vodu’ kad kaže da je Brazil jak, potvrđuje to i niz pobjeda koju je poremetio samo 0-1 poraz od Švicarske u Baselu iz kolovoza prošle godine:

- Stvarno su jaki, imaju niz vrhunskih igrača, imaju jako ‘dugu’ klupu s koje ‘vrebaju’ igrači nimalo slabiji od onih koje Scolari stavi u udarnu postavu. Imaju tog Neymara, zabio je tri komada i opet pokazao da je veliki majstor, sam može napraviti razliku i donijeti pobjedu. Pusti li mu suparnik da se razmaše, nitko ga ne može zaustaviti. Kovač će mu morati staviti flaster i otupiti tu njihovu najjaču oštricu.

I Vermezović smatra da je Brazil prvi favorit za naslov:

- Jaki su, nikad jači. Možda im je i najveći plus to što više nisu zaigrana skupina igrača koja misli samo na to kako zabiti pogodak. Njima je uvijek obrana bila najveći problem, a sada u defenzivi imaju nekoliko igrača ‘europskog tipa’ i to braniče vrhunske klase. Rafinha, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo...

Majstor Scolari

Na otvaranju SP-a u Săo Paulu Hrvatskoj neće biti lako, kao ni drugima koji će domaćinu ići ‘na megdan’ u nastavku SP-a:

- Nema tu tajni, pitanje je samo kako će se nositi s pritiskom kad prvenstvo započne, no Scolari je tu majstor. No, ni Hrvatska nije ‘mačji kašalj’, i Hrvatska ima veliki broj igrača svjetske klase i nije bez izgleda u toj velikoj utakmici.

Brazil je u Švicarskoj u kolovozu izgubio, Hrvatska je u srijedu s dva Olićeva gola remizirala. Po toj logici, tko kaže da je Brazil jači od Hrvatske?!

Linker
18. svibanj 2024 02:25