Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
RASPUCANI RIJEČANI

VIDEO: LIDER PRVENSTVA PAO NA RUJEVICI! RIJEKA UTRPALA DINAMU ČETIRI KOMADA ZA VELIKO SLAVLJE Modri poveli, ali onda je uslijedio veliki povratak

Nogometaši Rijeke pobijedili su Dinamo 4:1 u odgođenoj utakmici 23. kola HNL-a i uvjerljivim trijumfom pokazali da se do kraja sezone itekako imaju namjeru potući s Hajdukom za drugo mjesto.
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 07. ožujak 2018. 17:02

RIJEKA - DINAMO 4:1 (Heber 18', 59', Pavičić 48', Puljić 87' / Gavranović 16')

RIJEKA: Sluga - Zuta, Župarić, Punčec, Leovac - Bradarić (od 90. Capan), Grahovac - Kvržić (od 61. Črnic), Pavičić, Heber (od 83. Puljić) - Čolak. Trener Matjaž Kek.

DINAMO: Livaković - Stojanović, Lešković, Benković, Sosa - Moro (od 66. Rrahmani), Doumbia, Ademi - Gojak (od 50. Hajrović), Olmo - Gavranović (od 83. Hodžić). Trener Mario Cvitanović.

Rijeka je odigrala pragmatičnu utakmicu koju je uvelike usmjerio brzi odgovor nakon Gavranovićevog vodećeg pogotka, ali i riječko strpljenje nakon što je Dinamo ostao s igračem manje na travnjaku. Svjesno ili ne Bijeli su nakon isključenja Leškovića prepustili Modrima inicijativu, nisu krenuli srljati već su strpljivo dočekali priliku za završni udarac za dokrajčiti suparnika. Dinamo je skupo platio individualne pogreške, a Rijeka još jednu pobjedu ostvarila snagom kolektiva. Heber je bio dvostruki strijelac, utakmicu je sjajnim pogotkom prelomio Pavičić, ali u slavlje na hladnoj riječkoj kiši svaki je od igrača ugradio svoj doprinos.

Početak je slutio na uspavanku, šahovsku partiju Matjaža Keka i Marija Cvitanovića mogao je otvoriti tek vrhunski potez pojedinca ili kardinalna pogreška, a na kraju se i jedno i drugo dogodilo unutar dvije minute.

Početno ispitivanje snaga prekinuo je Mario Gavranović u 17. minuti baš na onaj način zbog kojeg su ga navijači Rijeke do prošle jeseni obožavali. Puno je dobrih igrača prodefiliralo Rujevicom posljednjih sezona, ali malo njih u sebi je imalo taj urođeni instinkt za pogodak koji je Gavranović sada na Rujevici pokazao i u Modrom dresu. Veliki dio posla odradio je Olmo, ali Gavranovićev tajming i skok glavom na nisku loptu koja se nekoliko trenutaka kasnije zakoprcala iza nemoćnog Sluge još je jedan dokaz njegove igračke klase. Na žalost Rijeke i radost Dinama. Jednostavno potez majstora kakav se teško brani, bez obzira što mu je Župarić bio na leđima, a Sluga dobro postavljen.

Rujevica je najprije eruptirala zbog gnjeva na Gavranovićev pogodak, a ubrzo i izjednačujućeg pogotka koji je stigao nakon velike greške obrane Dinama. Livaković je nakon gol-auta umjesto Leškovića poslužio Čolaka čije pokušaj uspio zaustaviti, ali ne i onaj Hebera.

U 19. minuti sve je opet bilo na početku samo više nije bilo 0:0 nego 1:1, ali nakon brze izmjene udaraca do kraja poluvremena nije se nastavio “vatromet“. Možda je tome kumovao i crveni karton (opravdani drugi žuti) neopreznom Marku Leškoviću u 26. minuti, nakon čega je Rijeka zaigrala na kartu strpljenja, a Dinamo iz čvrstog bloka nekoliko puta opasno izašao na nepostavljene riječke linije. Mario Cvitanović nije mijenjao nakon što je ostao s igračem manje, u zadnju liniju je povukao Doumbiju i brojčani deficit na travnjaku nje se osjetio sve dok početkom drugog poluvremena još jedna gruba pogreška obrane Modrih. Čolak je odnio loptu Doumbiji ali nije realizirao stopostotnu priliku, no zato Domagoj Pavičić nije imao milosti.

I on je, poput Gavranovića, pokazao svu igračku klasu u lažnjaku i udarcu u kojem je zasigurno bilo puno gnjeva što na Maksimiru njegove kvalitete nisu prepoznate i valorizirane. Sjajan potez za riječki preokret i potpuno novu utakmicu na Rujevici u kojoj su Bijeli sada mogli igrati onako kako im najviše paše i strpljivo čekati priliku za novi udar i konačno rješenje pitanja pobjednika.

Reagirao je odmah Mario Cvitanović zamjenom, umjesto Gojaka uveo Hajrovića, brzo je Dinamo imao i dvije prilike preko Gavranovića (pobjegla mu je lopta) i Ademija (Sluga mu je skratio kut), ali Rijeka je dočekala trenutak za završni udar. Pred asistenciju imao je Nikola Moro koji je odigrao loptu u noge Čolaku, ovaj sjajno podvalio Heberu koji je nakon 30-ak metara sprinta prema kaznenom prostoru Modrih lagano prebacio Livakovića.

Prepustili su Riječani nakon toga Dinamu inicijativu, mogao je Olmo zakomplicirati utakmicu da je bio malo precizniji kod udarca u 82. minuti, ali Rijeka je do kraja stavila točku na “i“ prvoj pobjedi protiv Dinama u ovoj sezoni.

Bi li tako završilo da utakmica nije odgođena, kako vi se raspleo derbi da je Dinamo bio jači za Soudanija, a Rijeka slabija za Župarića? Nema smisla nagađati, bodovi su ostali na Rujevici, Rijeka skinula prvi veliki skalp u drugom dijelu sezone i najavila da nema namjeru biti promatrač u slaganju vrha HNL-a.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
27. travanj 2024 13:38