Foto: Damir Krajac / CROPIX
SVJETSKA PANDEMIJA

ODGOĐENA SVA EUROPSKA PRVENSTVA U GIMNASTICI I TRI MITINGA DIJAMANTNE LIGE 'Loše je što je cijela sezona narušena, ali za mene i nije toliko loše'

Piše: HinaObjavljeno: 17. ožujak 2020. 15:41

Svjetska pandemija koronavirusa prisilila je na otkazivanje ili odgađanje brojnih gimnastičkih natjecanja koja su se trebala održavati pod okriljem Svjetske (FIG) i Europske gimnastičke federacije (UEG), a među odgođenim događajima su europska prvenstva seniora i juniora u sportskoj i ritmičkoj gimnastici.

"Meni osobno to nije problem s obzirom na ozljede koje sam imao početkom godine. Nisam siguran da bih bio u pravoj formi za europsko, kad bi i došlo do njega. Loše je što je cijela sezona narušena, ali za mene i nije toliko loše. Nadam se da će se prvenstvo održati na jesen, kako je najavljeno", izjavio je najbolji hrvatski gimnastičar i aktualni svjetski doprvak na preči Tin Srbić.

Europsko prvenstvo za seniorke i juniorke trebalo je biti održano u Parizu od 30. travnja do 5. svibnja, a za seniore i juniore u Bakuu od 27. do 31. svibnja.

Među natjecanjima koja su još uvijek službeno u kalendaru je i Svjetski kup u Osijeku, a na rasporedu je od 18. do 21. lipnja.

Među otkazanim natjecanjima u ritmičkoj gimnastici je zagrebački Aura Cup koji je trebao biti održan od 1. do 3. svibnja.

Europsko seniorsko i juniorsko prvenstvo za ritmičarke trebalo je biti održano u Kijevu od 21. do 25. svibnja, a novi datum održavanja još nije poznat.

Atletika: odgođena prva tri mitinga Dijamantne lige

Prva tri mitinga nove sezone Dijamantne lige, koji su trebali biti održani u Dohi (17. travnja) i Kini (9. i 16. svibnja), odgođeni su zbog globalne prijetnje izazvane pandemijom koronavirusa, objavili su iz krovne organizacije Svjetske atletike (World Athletics) nakon konzultacija s organizacijskim odborima, lokalnim vlastima i ostalim sportskim tijelima.

U Kataru je trenutačno na snazi zabrana ulaska iz mnogobrojnih zemalja, a vlada u Dohi je otkazala sve nacionalne i međunarodne događaje koji su se trebali održati u sljedećih 30 dana.

Iako se broj zaraženih osoba u Kini smanjuje, zbog pandemije koronavirusa pripreme za održavanje mitinga su bile zaustavljene na nekoliko tjedana, a sadašnji problem su zatvorene granice i ograničenje ulaska u Kinu, zbog čega je nemoguće održati međunarodno natjecanje najviše kategorije, kao što je Dijamantna liga.

Prema sadašnjem planu, miting u Šangaju, koji je trebao biti održan 16. svibnja, prebačen je na 13. kolovoza, dok će novi datumi za miting u Dohi i na drugoj lokaciji u Kini biti određeni naknadno. Moguć je i scenarij po kojem bi ta natjecanja bila održana nakon finala Dijamantne lige, kojoj će domaćin biti Zuerich od 9. do 11. rujna, uz uvjet da to globalno stanje dopusti.

Linker
27. travanj 2024 04:10